برتری گوشیهای اقتصادی در مقابل پرچمدارها اما با یک ضعف بزرگ
امروزه کاربران زیادی در سراسر جهان، طرفداران پروپاقرص گوشیهای اقتصادی و میانرده هستند و با توجه به چنین استقبال بالایی از طرف کاربران، چندان دور از انتظار هم نیست که برندها و تولیدکننده، بخش قابلتوجهی از سرمایه خود را صرف توسعه گوشیهای اقتصادی و میانقیمت بکنند. در واقع علت اصلی محبوبیت بالای گوشیهای ارزانقیمت این است که حقیقتا بهترین گوشی ارزانقیمت میتوانند تقریبا هر کاری را که یک دستگاه پرچمدار این روزها انجام میدهد را عملی کنند.
این یعنی دیگر کاربران امروزی مجبور نیستند در برخی زمینهها متحمل پرداخت هزینه بالای گوشیهای پرچمدار شوند. پردازندههای فوقسریع معمولا برای گوشیهای گرانتر در نظر گرفته میشوند، بنابراین چنان چه مرتبا از برنامههای سنگین یا بازیهایی با گرافیک بالا استفاده نمیکنید، احتمالا با تراشههای به اندازه کافی کارآمد موجود در گوشیهای ارزانقیمت هم مشکلی نخواهید داشت.
مدلهای گرانتر همچنین از سختافزار دوربین بهرت و پشتیبانی گستردهتری از هوش مصنوعی بهره میبرند، اما گوشیهای ارزانتری هم وجود دارد که در مقایسه با دوربین، جایگاه خود را همچنان حفظ میکنند تا این اختلافها کمتر به نظر برسند.
در مورد قابلیتهای هوش مصنوعی، قضیه تا حدی فرق میکند. اگر این ابزارها را برای به همراه داشتن در گوشی خود ضروری میدانید، میتوانید برای جدیدترین پرچمداران هزینه زیادی صرف کنید. با این حال، برای اکثر مردم قابلیتهای مبتنیبر هوش مصنوعی یک ویژگی خوب و نه بخش ضروری تجربه گوشیهای هوشمند هستند.

با این اوصاف، هنوز یک بخش وجود دارد که گوشیهای ارزانقیمت در آن نقطه ضعفی بسیاری نشان میدهند و این در حالی است که نباید چنین باشد. گوشیهای ارزانقیمت به پشتیبانی نرمافزاری گستردهتری از طرف تولیدکنندگان خود نیاز دارند. این امر به ویژه در دوره کنونی صادق است که خریداران به دلایلی مربوط به بودجه مالی و دیگر عوامل، میخواهند گوشی جدید را برای مدت طولانیتری استفاده کنند.
به طور کلی باید اشاره کرد که امروزه با توجه به علاقه بالای خریداران در خرید گوشیهای اقتصادی و میانرده، مخصوصا در مدلهایی که عملکرد نزدیک پرچمدار را با قیمت اقتصادی ارائه میدهند، باعث شده تا بخش بزرگی از رقابت بین برندها به این سمت کشیده شده و برای جلب توجه کاربران، هر مدل جدید را به ویژگیهای جذابتری مجهز کنند. با این حال، برخی بخشها در گوشیهای ارزانقیمت و اقتصادی همچنان به نحو سابق مانده و با بهبود آنها در آینده، رقیبان سرسختی برای گوشیهای پرچمدار از لحاظ ارزش خرید خواهند شد.
چالش گوشیهای ارزانقیمت با پشتیبانی نرمافزاری
انتخاب کارشناسان به عنوان بهترین گوشی ارزانقیمت موجود در حال حاضر، پیکسل 9a است که بهترین ترکیب قابلیتها را به عنوان نمونهای از آنچه یک گوشی زیر 500 دلار میتواند ارائه دهد را دارد. گوگل برای پیکسل 9a تا 7 سال ارائه بهروزرسانیهای اصلی اندروید و آپدیتهای امنیتی را داده و نکته قابلتوجه این است که سطح پشتیبانی گوگل برای پیکسل 9a، دقیقا همان مدت زمانی است که با خرید یک گوشی پرچمدار پیکسل از آن بهرهمند خواهید شد.

در واقع گوگل نه تنها برای تمامی مدلهای پرچمدار سری پیکسل 9، بلکه برای مدل میانرده پیکسل 9a هم تا هفت سال ارائه بهروزرسانیهای اصلی اندروید و آپدیتهای امنیتی را وعده داده است. با این حال، پیکسل 9a در مورد پشتیبانی نرمافزاری یک مزیت به وضوح متمایز دارد. اگر بقیه گوشیهای زیر 500 دلاری که در ظاهر به عنوان رقیب پیکسل 9a خودنمایی میکنند را بررسی کنید، هیچکدام از لحاظ تعهد پشتیبانی نرمافزاری به گرد پای گوگل هم نخواهند رسید.
به عبارت دقیقتر باید اشاره کنیم که نزدیکترین رقیب به پیکسل 9a از لحاظ تعهد پشتیبانی نرمافزاری، گلکسی A36 با قیمت 399 دلار و البته 6 سال ارائه آپدیتهای نرمافزاری و امنیتی است. پس از آن میتوانیم به وانپلاس 13R با قیمت 599 دلار و پشتیبانی نرمافزاری 4 ساله و ناتینگفون 3a با قیمت 379 دلار و پشتیبانی نرمافزاری 3 ساله اشاره کرد. البته باید اشاره کرد که در تمامی این گوشیهای اشاره شده، مدتزمان ارائه آپدیتهای امنیتی تا 6 سال است.
همانطور که دیدید، ناتینگفون 3a و ناتینگفون 3a پرو، هر دو جایگزینهای ارزانقیمت خوبی برای پیکسل 9a هستند، به خصوص وقتی در نظر بگیرید که ناتینگ، گوشیها سری فون را به لنزهای تلهفوتو اختصاصی مجهز میکند. با این حال، هر دو دستگاه قرار است فقط 3 سال آپدیت نرمافزاری اندروید و 2 سال پشتیبانی امنیتی اضافی دریافت کنند.
سری گوشیهای میانرده گلکسی A، نزدیکترین گزینه به چیزی هستند که گوگل به خریداران پیکسل 9a ارائه میدهد. گلکسی A36 به عنوان یکی از جدیدترین مدلهای میانرده سامسونگ، قرار است تا 6 سال آپدیتهای نرمافزاری اندروید و امنیتی را دریافت کند.

اگر نگاه خود را به سمت گوشیهایی با قیمت کمی بیشتر از 500 دلار دارند، گسترش دهید، مطمئنا مدلهایی با پشتیبانی نرمافزاری طولانیتر پیدا خواهید کرد، اگرچه گوگل هنوز هم پیشتاز است.
آیفون 16e با قیمت 599 دلار، همانند سایر مدلهای آیفون 16، به جدیدترین بهروزرسانی iOS دسترسی دارد و این حداقل برای 5 سال پشتیبانی دریافت خواهد کرد، اگرچه برای مدلهای اخیر آیفون میتوان روی پشتیبانی طولانیتر هم حساب کرد.
به عنوان یکی دیگر از مدلهای جذاب اندرویدی در بخش دستگاههای میانرده، وانپلاس 13R توانسته توجه فوقالعاده را به خود جلب کند. با این حال، پشتیبانی نرمافزاری در این گوشی تنها به 4 سال محدود بوده و 6 سال آپدیتهای امنیتی را دریافت خواهد کرد.
چرا پشتیبانی نرمافزاری طولانیتر اهمیت دارد؟
کاربرانی که به سراغ گوشیهای اقتصادی میروند، معمولا بهدنبال گزینهای مقرونبهصرفه هستند و نمیخواهند هزینهای معادل ۷۹۹ دلار یا بیشتر برای یک پرچمدار بپردازند. با این حال زمانیکه شرکتهای سازنده، دوره پشتیبانی نرمافزاری را محدود میکنند، عملا ارزش واقعی یک خرید اقتصادی از بین میرود؛ چراکه کاربر در بلندمدت مجبور به تعویض زودهنگام گوشی میشود، حتی اگر سختافزار آن هنوز عملکرد قابل قبولی داشته باشد.

برای مثال، فرض کنید کاربری یک گوشی وانپلاس 13R خریداری کند. این دستگاه با وجود قیمت 599 دلاری، عمر باتری فوقالعاده، طراحی زیبا و عملکرد دوربین نسبتا قابلقبولی را ارائه میدهد. با این حال همین گوشی با مشکل محدودیت بزرگ پشتیبانی نرمافزاری وانپلاس مواجه است و طبق اعلام شرکت، اندروید 18 آخرین بهروزرسانی سیستمعامل خواهد بود که این گوشی دریافت میکند.
حتی اگر برای کاربر، بهروزرسانی سیستمعامل اولویت بالایی نداشته باشد، همچنان مسئله امنیت مطرح است. با پایان پشتیبانی امنیتی (احتمالا تا سال ۲۰۲۸)، کاربر عملا ناچار به تعویض گوشی خواهد بود. در نتیجه، خریدهای بهظاهر ارزانقیمت، بهمرور زمان هزینههای پنهانی ایجاد میکنند و چرخهای از خریدهای مکرر و ناگزیر بهوجود میآورند.
این فقط درباره صرفهجویی مالی نیست
موضوع تنها به اقتصاد شخصی کاربران محدود نمیشود. حتی با وجود افزایش استفاده از مواد بازیافتی در ساخت گوشیها، بهترین روش برای کمک به محیط زیست، کاهش دفعات تعویض دستگاه است. هر بار که کاربر گوشی جدیدی تهیه میکند، فرایند تولید، حملونقل و بازیافت دستگاه قبلی، اثرات زیستمحیطی قابل توجهی بهجا میگذارد.
افزایش دوره پشتیبانی نرمافزاری، روشی ساده و منطقی برای تشویق کاربران به نگهداری طولانیتر از گوشیهایشان است؛ رویکردی که مستقیما به کاهش زبالههای الکترونیکی و ساخت محصولات پایدارتر منجر میشود.
روند رو به بهبود در صنعت موبایل

خوشبختانه بهنظر میرسد شرکتهای سازنده گوشی به تدریج به اهمیت این موضوع پی بردهاند. برای مثال، سامسونگ پیشتر تنها چهار سال از گوشیهای سری گلکسی A پشتیبانی میکرد، اما اکنون این بازه را به شش سال افزایش داده است. وانپلاس نیز در مدل وانپلاس 13R سیاست پشتیبانی بهتری نسبت به وانپلاس 12R اتخاذ کرده و برند Nothing نیز در گوشیهای Phone 3a و 3a Pro، دو سال پشتیبانی امنیتی بیشتر از مدل Phone 2a ارائه میدهد. افزونبر این، Nothing تایید کرده که گوشی Nothing Phone 3 نهتنها پنج سال بهروزرسانی اندروید دریافت خواهد کرد، بلکه هفت سال نیز تحت پوشش بهروزرسانیهای امنیتی قرار میگیرد.
جمعبندی؛ باید عمر پشتیبانی نرمافزاری عادلانهتر شود
این تغییرات قطعا گامی مثبت در جهت بهبود تجربه کاربری و پایداری محیطزیست هستند. همچنان باید تفاوتهایی میان گوشیهای پرچمدار و میانردهها وجود داشته باشد، اما مدت زمانی که یک گوشی میتواند در چرخه استفاده باقی بماند، نباید از جمله این تفاوتها باشد.
پشتیبانی نرمافزاری بلندمدت باید به یک استاندارد عمومی تبدیل شود؛ نه امتیازی انحصاری برای محصولات گرانقیمت. تنها در این صورت است که کاربران واقعا میتوانند از ارزش واقعی خریدشان چه اقتصادی و چه پرچمدار بهرهمند شوند.