رویداد WWDC 2025؛ آزمون بزرگ اپل برای هوش مصنوعی
اپل با معرفی پلتفرم اپل اینتلیجنس وارد رقابت تازهای در دنیای هوش مصنوعی شده، اما رویداد WWDC 2025 ممکن است تعیینکننده موفقیت یا شکست این استراتژی باشد. چرا این رویداد تا این حد برای آینده اپل اهمیت دارد؟
کنفرانس توسعهدهندگان اپل یا همان WWDC که هر ساله کوپرتینوییها جدیدترین دستاوردهای نرمافزاری خود را از جمله نسخه جدید سیستمعامل دستگاههای این شرکت به نمایش میگذارند، با توجه به وضعیت اپل امسال برای کاربران اهمیت زیادی خواهد داشت. در واقع طرفداران اپل نه تنها منتظر یک بازطراحی بزرگ برای iOS 19 (یا احتمالا iOS 26) هستند، بلکه یک سال از زمانی که اپل تمام تمرکز خود را روی هوش مصنوعی گذاشته و اپل اینتلیجنس را معرفی کرد، میگذرد.
البته اپل اینتلیجنس واقعا آن موفقیت چشمگیری که اپل احتمالا امیدوار بوده را نداشته است. با این حال چندان عملکرد ضعیفی هم نداشته، اما در کل WWDC 2024 به چیزی تبدیل شد که اپل معمولا سعی میکند از انجام آن اجتناب کند. به عبارتی دیگر، وعده بیش از حد و ارائه خدمات کمتر از حد انتظار، عموما چیزی است که از اپل کمتر دیده میشود، اما امسال در مورد اپل اینتلیجنس تاحد زیادی به واقعیت نزدیک شد و این اصلا وضعیت خوبی برای شرکتی مثل اپل نبود.
در واقع حالا که تقریبا یک سال از رونمایی اپل اینتلیجنس گذشته، هنوز بسیاری از ویژگیهای وعده داده شده مانند نسخه پیشرفتهتر سیری در عمل و واقعیت وجود ندارند و اپل، مشکلات پیش آمده را دلیل این به تاخیر افتادنها اعلام کرده است.
علاوهبر این، با توجه به این که اپل در زمینه هوش مصنوعی، دیرتر از رقبایی مثل سامسونگ و گوگل به جمع پیوسته و از ابتدا هم با مشکلاتی همراه بود، فشار در WWDC 2025 روی این موضوع زیاد است. این موضوع یا باعث موفقیت چشمگیر اپل خواهد شد و یا شکست سنگینی را برای این شرکت تحمیل خواهد کرد. اگر اپل بزرگترین نگرانیها در مورد اپل اینتلیجنس از جمله زمان عرضه قابلیتهای کاربردیتر و افزایش کارایی ویژگیها را برطرف نکند، میتواند وضعیت خطرناکی را برای اپل به دنبال داشته باشد.
مشکلات اپل اینتلیجنس از ابتدا تاکنون
بزرگترین مشکل اپل اینتلیجنس این است که اپل تقریبا با فاصله زمانی طولانیتری از بقیه متوجه شد که هوش مصنوعی، قرار است به یک مسئله بزرگ حتی در گوشیهای هوشمند تبدیل شود. البته اپل چندان هم از هوش مصنوعی فاصله نداشت و اگر دقت کرده باشید، در بخشهای مختلف اکوسیستم بهطور نامحسوسی از قابلیتهای جزئی آن بهره میگرفت.
با این حال، در سالهای قبل از این که چت جیپیتی بهطور ناگهانی محبوبیت پیدا کند، این شرکت علاقهای به سرمایهگذاری زیاد در توسعه هوش مصنوعی نداشت؛ به خصوص بدون هدف نهایی مشخص.

طبق گزارشی از بلومبرگ، کریگ فدریگی، مدیر نرمافزار اپل، تنها پس از ورود چت جیپیتی بود که از هوش مصنوعی مولد برای خودش استفاده کرد و متوجه شد که یک ابزار چنین پیشرفته و هوشمندی چهقدر میتواند مفید باشد. با این حال در آن زمان، اپل بهطور جدی از رقبای خود عقب مانده بود و نمیتوانست به راحتی به آنها برسد.
در کل این یکی از استراتژیهای اپل است که سعی میکند قابلیتها و تکنولوژیهای نوآورانه در ابتدا توسط رقبا مورد آزمایش قرار گرفته و پس از کسب تاییدیههای لازم، تمام تلاش خود را به کار میگیرد تا آن را در بهترین شکل به کاربران عرضه کرده و از آن برای یک نقطه قوت برای محصولات خود استفاده کند. با این حال، چنین استراتژی بالاخره کار دست اپل داد و فرصت دادن اپل به رقبا برای بررسی و توسعه ابزارهای هوش مصنوعی، باعث شد تا آنها فاصله زیادی از کوپرتینوییها بگیرند.
حالا هم که اپل متوجه شده چهقدر از شرکتهای بزرگی مانند سامسونگ و اپل عقب مانده، در رویداد WWDC سال گذشته بود که به صورت یکجا بخش قابلتوجهی از ابزارهای هوش مصنوعی اختصاصی خودش را عرضه کرد. در همین حال، به خاطر برخی مسائل و تصمیمهای عجلهای اپل، قابلیتهایی که رونمایی شده بودند، برخی از کارایی کافی برخوردار نبودند و برخی در حال حاضر هم در دسترس قرار نگرفته است.
یکی از چالشبرانگیزترین بخشهای اپل اینتلیجنس که هنوز هم اپل موفق به حل مشکلات آن نشده، مربوط به نسخه پیشرفتهتر سیری بر پایه هوش مصنوعی است. در واقع اینجاست که مشکلات اصلی سیری نمود پیدا میکند؛ چرا که اپل تلاش کرد با افزودن نسخه جدید مبتنی بر مدلهای زبانی بزرگ (LLM) به نسخه قدیمی دستیار صوتی خود، عقبماندگیاش را جبران کند، اما این راهکار نه تنها به دلیل تاخیرهای فراوان موفقیتآمیز نبود، بلکه مشکلات متعدد و بیپایانی ایجاد کرد که منابع داخلی از آن با اصطلاح «تله موش» یاد کردهاند.

همین مسئله باعث شد عرضه جنجالی اپل اینتلیجنس با چالشهای بیشتری روبهرو شود. نه به این دلیل که ویژگیهای ارائهشده ضعیف بودند، بلکه به این خاطر که برخی قابلیتها، از جمله خلاصهسازی اخبار، آنقدر مشکلساز بودند که اپل ناچار به حذف آنها شد.
از طرفی هم مشکلات تازه به حدی رسیدند که اپل اینتلیجنس تا اواخر اکتبر، یعنی یک ماه پس از انتشار iOS 18 و عرضه مدلهای آیفون 16، در دسترس قرار نگرفت. iOS 18.2، دقیقا جایی بود که پیشرفتهای واقعی به مرحله اجرا درآمدند و آن هم تا اواخر دسامبر منتشر نشد. iOS 18.3 و 18.4 در طول چند ماه اول سال 2025 منتشر شدند، اما تا آن زمان تعداد ویژگیهای جدید کاربردی به طرز چشمگیری کاهش یافته بودند.
با این حال، مشکل وضعیت اپل اینتلیجنس نبود، بلکه بیشتر به نحوه مدیریت اپل بر آن مربوط میشد. به عبارت ساده به نظر میرسید که اپل نمیخواست از رقبای خود عقب بماند و در ادامه هم قصد داشت سریعتر به آنچه میخواست، برسد. در کل انتظارت بیش از حد و عقبماندگی اپل در مقایسه با رقبا برای عرضه قابلیتهای هوش مصنوعی، باعث چنین وضعیت ناامیدوارکنندهای شده است.
کنفرانس توسعهدهندگان باید زمینه را برای آینده اپل اینتلیجنس فراهم کند
کنفرانس توسعهدهندگان اپل، جایی است که این شرکت به طرفداران نشان میدهد نرمافزارهای جدید چه ویژگیهایی خواهند داشت و اگر به اپل اینتلیجنس، توجهی که لازم است را نداشته باشد، اشتباه بزرگی خواهد بود. در واقع، مشکلات عمده و گاها پردازشهای نهچندان با دقت، زمینه را برای بیاعتمادی برخی کاربران فراهم کرده و اگر اپل میخواهد اپل اینتلیجنس را دوباره به یکی از پلتفرمهای محبوب خود تبدیل کرده و رضایت کاربران را جلب کند، باید در رویداد آتی به آنها توضیح دهد که در سال جاری، اپل اینتلیجنس چه بهبودهایی خواهد داشت.

البته همچنان به این نکته توجه داریم که WWDC، نباید کاملا مبتنیبر اپل اینتلیجنس باشد. البته گوگل در رویداد I/O این کار را انجام داد و قابلیتهای معرفی کرد که برای یک کاربر عادی واقعا بیش از حد بودند. با این حال، این بدان معنا نیست که اپل میتواند هوش مصنوعی را کنار بگذارد و با آن مانند سیری که سالها با آن رفتار شده، برخورد کند.
اگر چنین اتفاقی بیفتد، اپل ممکن است در رقابت هوش مصنوعی برای همیشه کنار گذاشته شود. همه میدانیم که این شرکت از برندهایی مانند گوگل و OpenAI عقب مانده، اما این بدان معنا نیست که تلاشها برای برتری در زمینه هوش مصنوعی از بین رفته است. با این حال، همچنان زمان زیادی برای بهبود و احتمالا جبران عقبماندگیهای اپل وجود دارد.
در بهترین حالت ممکن، اپل باید بپذیرد که در مسیر توسعه اپل اینتلیجنس دچار لغزش شده و قول دهد که در آینده عملکرد بهتری خواهد داشت. با این حال به نظر نمیرسد چنین اتفاقی رخ دهد؛ چرا که اپل بهندرت اشتباهات خود را بهصورت علنی میپذیرد و سابقهای در این زمینه ندارد.

با این حال، انتظار نمیرود اپل زمان زیادی را در کنفرانس پیشرو به موضوع هوش مصنوعی اختصاص دهد. این تصمیم تنها بهخاطر محدودیت زمانی کنفرانس و حجم بالای تغییرات طراحی نیست که باید در طول مراسم به آنها پرداخته شود، بلکه به این دلیل هم هست که اپل احتمالا نمیخواهد اشتباهات سال گذشته را تکرار کند. با این اوصاف، به احتمال زیاد شاهد ارائه آمار و مشخصات چشمگیری از اپل اینتلجینس و میزان استفاده کاربران از آن خواهیم بود؛ همچنین ممکن است برخی قابلیتهای جدید کوچک نیز معرفی شوند که در آینده عرضه خواهند شد.
در واقع همین مقدار برای امسال کافی خواهد بود. بر اساس اطلاعات فعلی، هوش مصنوعی محور اصلی بهروزرسانیهای امسال نیست و نباید تمام تمرکز رویداد را به خود اختصاص دهد. با این حال، همچنان نیازمند توجه و بهبود مستمر است تا بتواند به رشد خود ادامه دهد.
جمعبندی نهایی
اپل تا بهحال اشتباهات زیادی در حوزه هوش مصنوعی مرتکب شده؛ از ورود دیرهنگام به این رقابت گرفته تا عرضه شتابزده و ناقص قابلیتهایی که هنوز آماده نبودند. بنابراین ضروری است که این شرکت مسیر خود را اصلاح کرده و برای بهروزرسانیهای آینده و قابلیتهای هوش مصنوعی، یک استراتژی منسجم و هوشمندانه تدوین کند.
کنفرانس WWDC نقطه شروع این مسیر خواهد بود؛ جایی که میزان توجه اپل به اپل اینتلیجنس، پایه و اساس برنامههای چند سال آینده این شرکت در زمینه هوش مصنوعی را شکل خواهد داد. در حالی که نباید انتظار موج جدیدی از رونماییها مانند سال گذشته را داشت، نادیده گرفتن کامل این حوزه نیز اشتباهی بزرگ خواهد بود.
اگر قرار باشد اپل تنها بهخاطر مشکلات اولیه، هوش مصنوعی را به حاشیه براند، شاید اصلا نباید وارد این مسیر میشد و سرمایهگذاری در آن را آغاز میکرد.
برچسبها: