آیپد یا مکبوک؟ تغییرات iPadOS 19 میتواند انقلابی یا فاجعه باشد!
اپل با نزدیکتر کردن iPadOS 19 به macOS، آیپد را یک گام به لپتاپها نزدیکتر کرده؛ تغییری که میتواند مرزهای خلاقیت را جابهجا کند یا تجربه کاربران را به چالش بکشد. در این مطلب، ۵ دلیل برای موفقیت این تصمیم و ۳ هشدار جدی را بررسی میکنیم.
مارک گورمن، افشاگر شناخته شده اپل، اخیرا گزارش داده که اپل در حال برنامهریزی اساسی در iPadOS (سیستمعاملی که آیپدها از آن استفاده میکنند) است تا بیشتر شبیه macOS کار کند و به همین خاطر بهنظر میرسد که این میتواند حرکتی عالی باشد، هرچند ریسکهای زیادی نیز به همراه خواهد داشت.
با توجه به سابقه اطلاعاتی خوبی مارک گورمن در مورد افشای گزارشها از اپل، اگرچه احتمالا تا زمان رویداد WWDC اپل در ماه ژوئن هیچ ایده رسمی در مورد نحوه شکلگیری iPadOS 19 نخواهیم داشت، اما این گزارش میتواند اشاره بزرگی به مسیری باشد که اپل قصد دارد سیستمعامل تبلتهای خود را در آن به پیش ببرد.
طبق این گزارش، ارتقا امسال بر بهرهوری، مالتی تسکینگ و مدیریت برنامهها متمرکز خواهد بود؛ البته با توجه به دستگاهی که بیشتر شبیه مک عمل کرده و از طرفی هم اپل مایل است سیستمعاملهای خود را در درجه اول، سازگارتر کند.
اگر روند سال گذشته اپل را مرور کنیم، حتی خودمان هم میتوانیم به ایدههای جالبی برسیم. اپل در سال گذشته، آیپد پرو را بهعنوان اولین محصول به تراشه M4 مجهز کرد؛ تراشهای که حالا در بیشتر مکبوک پروها و مکبوک ایرها یافت میشود. البته لازم به ذکر است که تراشههای کلاس M قبلی، فقط در کامپیوترهای مک استفاده میشدند و هیچ مدل آیپد مجهز به چنین تراشههایی وجود ندارد.
با این حال، علیرغم ارائه عملکردی که از یک مکبوک انتظار دارید، بهنظر میرسد که قدرت تراشه M4 تاحد زیادی با آیپد پرو به دلیل استفاده از iPadOS به هدر رفته؛ چراکه به جای برنامههای کامل دسکتاپ، به اجرای برنامههای ساده شده آیپد محدود شده است.
حتی اگر این حرکت همچنان به این معنی باشد که نمیتوانید برنامههای macOS را روی آیپد پرو اجرا کنید، باز هم میتواند تفاوت بزرگی ایجاد کند؛ بهخصوص زمانی که صحبت از مالتی تسکینگ (اجرای چند برنامه بهطور همزمان و جابجایی بین آنها) باشد. اگر اپل به این موضوع بپردازد، میتواند آیپد پرو را به یک جایگزین واقعی برای مکبوک تبدیل کند.
در واقع اپل با مجهز کردن آیپد پرو در سال گذشته به تراشههای مورد استفاده در سری مک، اولین گامها را به سوی این هدف برداشته و سعی دارد حالا با توجه به پتانسیلی که در آیپدها قرار داده است، آنها را بیشتر شبیه مک کند تا تجربههای کاربری واقعی را ارائه دهند.
با این حال، شبیهتر کردن iPadOS به macOS میتواند جنبههای منفی نیز به همراه داشته باشد. به همین خار در این مطلب 5 دلیل برای این که چرا اپل یک حرکت عالی شروع کرده و 3 دلیل برای این که چرا ممکن است همه چیز اشتباه شود را مورد بررسی قرار دادهایم.
5 دلیل برای این که شبیهتر کردن iPadOS به macOS ایده خوبی است
آیپد پرو با این تغییرات، بالاخره ارزش واقعیاش را نشان میدهد
بزرگترین مزیت در مورد شبیهتر کردن iPadOS به macOS، آیپد پرو قدرتمند است. از نظر سختافزاری، آیپد پرو با صفحهنمایش خیره کننده، طراحی نازک و سبک و اجزای قدرتمند، به سختی قابل ایراد است.

با این حال، با وجود سختافزار پیشرفته، آیپد پرو فقط میتواند برنامههای iPad را اجرا کند. اینها معمولا برنامههای سادهای هستند که برای استفاده با صفحهنمایش لمسی طراحی شدهاند و همچنین باید به نحوی بتوانند حتی روی آیپدهای با قدرت پردازشی ضعیف هم قابل اجرا باشند.
این بدان معناست که ویژگیهای پیشرفته اغلب برای نسخههای دسکتاپ باقی میمانند و کاربران آیپد پرو نسبت به مدلهایی مانند آیپد مینی، تنها از مزیتهایی مانند بهبود عملکرد برخوردار میشوند. در واقع وقتی از آیپد پرو استفاده میکنید، احتمالا متوجه خواهید شد که قدرت و پتانسیل آن بنابه این دلایل محدود شده است؛ بنابراین بسیاری از سختافزارهای گرانقیمت مورد استفاده در آن هدر میرود.
در همین حال، شبیهسازی بیشتر iPadOS به macOS میتواند در حالتی ایدهآل، منجر به توانایی اجرای برنامههای مک در آیپد پرو شود. این ارتقا حداقل ممکن است به این معنی باشد که برخی از طراحان برنامه، اپلیکیشنهای آیپد خود را با گزینههای شبیه به مک عرضه کنند.
در واقع با این شبیهسازی، در عین که همچنان مدلهای قدیمی آیپد میتوانند از مزیت سبک بودن iPadOS بهرهمند شوند، مدلهای آیپد پرو یا نسخههای جدیدی که با تراشههای سری M عرضه میشوند، میتوانند قدرت واقعی خود را با ارائه اپلیکیشنهای سنگین مک در اختیار کاربران قرار دهند.
اگر این ارتقا به این معنی باشد که انجام چندین کار همزمان آسانتر شود، پس قطعا از آن استقبال خواهد شد. به عبارتی دیگر، کارهایی که در مکبوک در عرض چند ثانیه میتوان انجام داد، در حال حاضر حتی در مدل آیپد پرو جدید که از تراشه M4 بهره میبرد، زمان زیادی طول میکشد و اگر این ارتقا بتواند آیپد پرو بیشتر شبیه مک کند، قطعا کاربران مدلهای آیپد رشد قابلتوجهی خواهد داشت.
iPadOS جدید، برگ برنده آیپد پرو M5 خواهد بود
اگر همانطور که شایعات نشان میدهند، این تغییر بزرگ برای iPadOS در رویداد WWDC 2025 اعلام شود، میتواند به خوبی با شایعه رونمایی از یک آیپد پرو جدید با تراشه M5 هماهنگ باشد.
با توجه به این که اپل هنوز دستگاههای مجهز به تراشه M4 را عرضه میکند، به همین خاطر در مورد آیپد پرو M5 نمیتوان بهطور کامل مطمئن بود، اما از طرفی هم زمانبندی پیشبینی شده منطقی بهنظر میرسد. اگر اپل واقعا یک آیپد پرو قدرتمندتر را معرفی کند، iPadOS در شکل فعلی حتی محدودتر هم خواهد شد.

با این حال، اگر اپل برای استفاده کامل از این پتانسیل قدرت، یک آیپد پرو M5 و هم تغییرات اساسی iPadOS را معرفی کند، واقعا میتواند بسیار هیجانانگیز باشد. همچنین با توجه به این که WWDC، رویدادی است که عمدتا برای توسعهدهندگان هدف قرار میگیرد، میتواند فرصتی عالی برای اپل باشد تا iPadOS جدید را به نمایش بگذارد و به آن، توسعهدهندگان تشویق کند تا شروع به ساخت برنامههایی کنند که از مزایای کامل سیستمعامل جدید و سختافزار بهبودیافته استفاده میکنند.
کاربران مک حالا راحتتر از همیشه وارد دنیای آیپد میشوند
اشاره مارک گورمن به این که اپل میخواهد سیستمعاملهای خود را هماهنگتر کند، بسیار جالب است. یکی از نقاط قوت و متمایز اپل در اکوسیستم کاملا سازگار آن است. در واقع اگر آیفون داشته باشید، احتمالا ترجیح میدهید که ساعت هوشمند خود را از سری اپل واچ انتخاب کنید و این به خاطر همان سازگاری است که اپل در اکوسیستم یکپارچه خود ارائه میدهد.

شبیهتر کردن iPadOS به macOS میتواند برای اپل و مشتریانش بسیار مفید باشد. اگر یک کاربر مکبوک تصمیم به خرید آیپد داشته باشد و نرمافزار آن هم به شکلی مشابه به نظر برسد و کار کند، احتمالا بسیار از آن استقبال خواهند کرد. چراکه این بدان معناست که دستگاه جدیدشان علاوهبر این که قابلیت حمل راحتی دارد، از نرمافزار بسیار مشابهی برخوردار بوده و میتوانند اپلیکیشنهای سنگین مک را روی آن هم اجرا کنند.
در واقع پیادهسازی این تغییرات در iPadOS منجر به فروش بیشتری از سری آیپد خواهد شد و این دوباره همان چیزی است که اپل میخواهد. بنابراین از طرف اپل هم انگیزه به پیادهسازی درست این تصمیم بسیار بالا بوده و سودمندی دوطرفهای بین کاربران و اپل خواهد داشت.
این تغییرات به iPadOS هویت جدیدی میبخشند
برای اغلب کاربران، iPadOS بیشتر شبیه همان iOS با آیکونهای بزرگتر است و در واقع، این دستگاهها هویت چندان منحصربهفردی ندارند. شاید این موضوع چندان درست نباشد، اما لازم به ذکر است زمانی که آیپد برای اولین بار عرضه شد، از iOS استفاده میکرد و حتی با راهاندازی iPadOS در سال 2019، تنها تعداد انگشتشماری از ویژگیها و برنامهها وجود دارد که در بین این دو سیستمعامل یکسان نباشند.

با اعمال تغییرات در iPadOS بهعنوان ترکیبی از iOS و macOS، به این معنی خواهد بود که iPadOS بالاخره میتواند بهعنوان یک سیستمعامل متمایز در نظر گرفته شود و همچنین میتواند از سایهای که iOS ایجاد کرده، خارج شود. این در حالی است که iPadOS هنوز هم میتواند از امکان اجرای تقریبا تمام برنامههای موجود در کتابخانه اپلیکیشنهای عظیم آیفون بهره ببرد.
آیا macOS هم در حال شبیهتر شدن به iPadOS است؟
با توجه به این موضوع که iPadOS با دریافت ویژگیهای macOS میتواند به هر دو صورت کار کند، بنابراین آیا میتوانیم برخی از ویژگیهای شبیه آیپد را در سری مک هم داشته باشیم؟ چیزهایی وجود دارند که iPadOS بهتر انجام میدهد، مانند کاربرپسندتر بودن برای کاربران مبتدی و تبدیل آیپد به نمایشگر دوم برای مک. به همین خاطر، دسترسی به این قابلیتها در macOS میتواند جذابیت بسیار بالایی به همراه داشته باشد.

انتخاب یک رابط کاربری بزرگتر که به خوبی با صفحهنمایشهای لمسی کار میکند، حتی میتواند راه را برای یکی از دستگاههایی که مردم بیشتر از اپل درخواست میکنند نیز همراه کند؛ مکبوک با صفحهنمایش لمسی.
3 دلیل برای این که شبیهتر کردن iPadOS به macOS ایده چندان خوبی نیست
این روند میتواند مسائل را بیش از حد پیچیده کند
یکی از بهترین ویژگیهای iPadOS رابط کاربری ساده آن است و در حالی که بهنظر میرسد این سادگی در آیپد پرو منجر به برخی محدودیتها میشود، اما برای کاربران معمولیتر در دستگاههایی مانند آیپد مینی، آیپد و آیپد ایر، این سهولت استفاده یک مزیت بزرگ است.

اگر iPadOS بیشتر شبیه macOS شود، ممکن است باعث خوشحالی کاربران آیپد پرو شود، اما نباید از این واقعیت هم غافل شد که آیپد پرو یک دستگاه خاص بوده و در محدوده قدرت خرید همه قرار ندارد. به همین خاطر، مثلا ارائه ویژگیهای شبیه macOS در آیپد مینی منطقی نبوده و برای اپل هم احتمالا منطقی نیست که فقط برای راضی نگه داشتن عده محدودی از کاربران، با این تغییرات اکثر کاربران را آزار دهد.
این تصمیم میتواند باعث فاصله گرفتن از iOS شود
عرضه اولیه آیپد با iOS تصمیم بسیار خوبی از اپل بود، چراکه به کاربران آیپد این ویژگی را میداد که بتوانند به هزاران برنامه عرضه شده برای iOS دسترسی کاملی داشته باشند. اگرچه این عرضه در ابتدا کامل نبود و برخی از برنامهها با صفحهنمایش بزرگتر آیپد به خوبی کار نمیکردند، اما احتمالا بسیار سادهتر از زمانی بود که آیپد با یک سیستمعامل جدید راهاندازی شد و در ادامه به توسعهدهندگان نیاز داشت تا برنامههای اختصاصی آن را ایجاد کنند.
حالا به این شکل به ماجرا نگاه کنید، اگر شما یک توسعهدهنده اپلیکشن با منابع محدود (از نظر زمان و هزینه) بودید، ترجیح میدادید برای سیستمی برنامه بنویسید که میلیونها کاربر دارد یا ریسک کنید و برای یک محصول جدید با تعداد کاربران بسیار کم برنامه بسازید؟ پاسخ روشن است؛ تقریبا همیشه گزینه اول را انتخاب میکنید. بنابراین اگر آیپد اولیه بدون سیستمعامل iOS و بدون دسترسی به اپ استور عرضه میشد، احتمال زیادی داشت که به یک شکست تبدیل شود.

در همین راستا فقط کافیست نگاهی به تلاشهای مایکروسافت برای عرضه ویندوز فون بیندازید. این شرکت نیاز داشت تا توسعهدهندگان، نسخه سوم اپلیکیشنهای خود را در کنار نسخههای iOS و اندروید برای ویندوز فون هم بسازند. تعداد بسیار کمی از توسعهدهندگان حاضر به انجام چنین کاری شدند و همین باعث شد که دستگاههای ویندوز فون در مقایسه با رقبا یعنی اندروید و آیفون، با اپلیکیشنهای بسیار کمتری وارد بازار شوند.
حالا اگر iPadOS به macOS شبیهتر شود، آیا احتمال دارد که اپلیکیشنهای کمتری برای آیپدهای جدید عرضه شود؟ در حالی که آیپدها بسیار محبوب هستند، اما هنوز نه به اندازه آیفونها؛ بنابراین اگر برنامهنویسها مجبور باشند بین کدام مخاطب برنامه ایجاد کنند، وضعیت فعلی بهگونهای است که آیفون را انتخاب خواهند کرد.
با این حال، حتی اگر برنامههای iPadOS آینده اساسا همان برنامههای iOS باقی بمانند، اما با یک رابط کاربری جدید مانند macOS، باز هم میتواند با این نتیجه همراه باشد که ظاهر جدید در همان ابتدا با شکست مواجه خواهد شد. این بدین خاطر است که همچنان توسعهدهندگان ترجیح میدهند به جای استفاده از کاربران آیپد پرو روی رابطی تمرکز کنند که میتواند توسط گستردهترین مخاطبان استفاده شود.
بدون لوازم جانبی گرانقیمت، از قابلیتها خبری نیست
یکی از دلایلی که iPadOS تا این حد خوب عمل میکند این بوده که از ابتدا برای دستگاههای لمسی طراحی شده است. وقتی یک آیپد جدید میخرید، کافی است صفحهاش را لمس کنید تا همهچیز آماده استفاده باشد.
اما macOS برای کیبورد و ماوس یا ترکپد طراحی شده، بنابراین اگر نسخههای آینده iPadOS شباهت زیادی به macOS پیدا کنند، برای استفاده کامل از قابلیتها، به لوازم جانبی نیاز خواهید داشت و این لوازم همیشه ارزان نیستند.

مثلا مجیک کیبورد آیپد پرو، یکی از بهترین لوازم جانبی اپل است که آیپد را شبیه لپتاپ میکند، اما قیمت آن ۲۹۹ دلار است؛ یعنی هزینهای سنگین فقط برای باز کردن امکانات بیشتر iPadOS. از طرفی اگر به جای آن از کیبورد و ماوس بلوتوثی ارزانقیمت استفاده کنید، تجربه ساده و سرراست آیپد را نخواهید داشت.
نتیجه؟ خیلی از کاربران سراغ ویژگیهای شبیه macoS نمیروند و این یعنی توسعهدهندگان برنامه هم انگیزهای برای طراحی قابلیتهایی که فقط درصد کمی از کاربران استفاده میکنند، نخواهند داشت.
در کل اپل باید دقت کند که برای جلب نظر تعداد کمی از کاربران حرفهای، تجربه ساده و موفق آیپد را در معرض خطر قرار ندهد.
برچسبها: