بهترین ویژگیهای اندروید که اغلب آنها را نمیشناسید
در حالی که همه درباره ظاهر و امکانات ظاهری اندروید صحبت میکنند، بهترین ویژگیهای این سیستمعامل همانهایی هستند که پنهان ماندهاند؛ قابلیتهایی بیسر و صدا که تجربه کاربری را متحول میکنند، بدون آنکه متوجه شوید.
اغلب بهترین قابلیتهای اندروید، در واقع آنهایی هستند که اصلا متوجه حضور آنها نمیشوید. این قابلیتها به ندرت در تیترها یا ویدیوهای تبلیغاتی ظاهر میشوند و با فعالیت در پسزمینه، بهطور مداوم تجربه کاربری شما را در گوشیهای اندرویدی بهبود میبخشد.
بهطور کلی، اکوسیستم اندروید در طول سالهای گذشته تغییرات و ارتقاهای قابلتوجهی داشته و بخش بزرگی از این تغییرات، به همین قابلیتهای حیاتی اندروید وابسته است. در این مطلب شما را با قابلیتهای کمترشناخته شده اما مهمی که تفاوتها را ایجاد میکنند و نحوه تکامل آنها در طول سالها برای شکل دادن به تجربه اندروید که اغلب آنها را شگفتانگیز میدانیم، آشنا میکنیم.
قابلیتهای هوشمند باتری که در پشت صحنه فعالیت میکنند
عمر باتری، یکی از چیزهایی است که وقتی تمام شود، به آن فکر میکنید. با این حال، اندروید بیسروصدا سیستمهایی را در پشت صحنه قرار داده تا مطمئن شود این اتفاق کمتر میافتد. در طول سالها، گوگل روشهای هوشمندانهتری را برای افزایش طول عمر هر شارژ و باتری گوشی شما اضافه کرده است.

گوگل برای اولین بار در اندروید 6، حالت Doze را معرفی کرد تا گوشی را در صورت عدم استفاده به حالت خواب عمیق ببرد. سپس در اندروید ۹، Adaptive Battery آمد که از یادگیری ماشینی برای شناسایی الگوهای استفاده کاربر از گوشی و اختصاص انرژی باتری به برنامههای پرکاربرد استفاده میکند. در واقع با این سیستم، برنامههایی که به ندرت از آنها استفاده میکنید، به پسزمینه منتقل شده و بدون این که متوجه شوید، در مصرف انرژی صرفهجویی میشود.
با اندروید 15، گوگل قابلیت Charging Optimization را اضافه کرده تا روند شارژ شدن را به 80 درصد محدود کرده و با جلوگیری از شارژ کامل که باتریهای لیتیومی را فرسوده میکند، باتری را در درازمدت سالم نگه میدارد. اینها نمونهای عالی از بخش کوچکی از ارتقا اندروید در طول سالها است که احتمالا هرگز متوجه آنها نشوید، اما آنها به خوبی کار خود را انجام میدهند.
اندروید در پشت صحنه حفاظت از حریم خصوصی را هم برعهده دارد
گوشیهای امروزی با توجه به گستردگی که در زندگی افراد دارند، همه چیز را از عکسهای شخصی گرفته تا رمزهای عبور را ذخیره میکنند؛ بنابراین محافظت از این دادهها یک امر ضروری است. اندروید در طول سالها بیسروصدا جعبه ابزار امنیتی خود را توسعه داده و حالا به بهترین صورت از حریم خصوصی کاربران محافظت میکند.
برای مثال، مجوزهای دسترسی برنامهها را در نظر بگیرید. اکثر ما اجازه دسترسی به دوربین، مخاطبین یا موقعیت مکانی را در اغلب برنامهها میدهیم و سپس آن را فراموش میکنیم. اندروید 11 یک راهحل ساده اضافه کرده است. این برنامه بهطور خودکار مجوزهای دسترسی برنامههایی را که مدتی است از آنها استفاده نکردهاید را بازنشانی میکند.

اگر یک سال پیش به یک برنامه دسترسی خاصی دادهاید و هرگز آن را باز نکردهاید، اندروید بیسروصدا دسترسیهای مورد نظر را لغو میکند تا زمانی که دوباره به سراغ آن برنامه بروید.
گوگل در اندروید 12، هسته محاسبات خصوصی را معرفی کرد؛ بخشی امن از گوشی که پردازشهای حساس هوش مصنوعی را به صورت لوکال مدیریت میکند. این هسته ویژگیهایی مانند پیشنهادهای پاسخ هوشمند براساس پیامهای کاربر را امکانپذیر میکند. البته نکته اصلی در این است که تمامی این پردازشها به صورت امن مانده و حتی گوگل هم امکان دسترسی یا مشاهده آنها را ندارد.
در اندروید 13، قابلیت پاکسازی خودکار کلیپبورد اضافه شد تا دادههای کپی شده مانند رمزهای عبور یا ایمیلها را پس از مدت کوتاهی حذف کند. با این ترفند، دیگر دسترسی هکرها به آنچه کپی کردهاید و موارد حساس، دشوارتر میشود. اینها فقط نمونهای کوچک از سیستمهایی هستند که برای حفظ امنیت دادههای کاربران همیشه در پسزمینه فعالیت میکنند.
گوشی اندرویدی شما میداند کدام اعلانها بیشترین اهمیت را دارند
اعلانها در عین این که شما را نسبت به موارد مهم بهروز نگه میدارند، اما تعداد بالای آنها میتواند دردسرساز باشد؛ بهخصوص وقتی که گوشی بهطور مداوم با دریافت اعلانها زنگ میخورد.
اندروید سالهاست از هوش مصنوعی برای تفکیک اعلانهای ضروری از بقیه استفاده میکند. اعلانهای غیرضروری هم در یک بخش بیصدا قرار میگیرند و اگر مدام همان اعلانها را بکشید، اندروید پیشنهاد میدهد که آنها را خاموش کنید.

با اندروید 16، همهچیز با سیستمهای پیشرفته اعلانها هوشمندتر شده است. در واقع زمانی که در یک چت گروهی هستید، ممکن است احساس کنید که شاید گوشی از شدت پیامهای دریافتی منفجر شود، اما قابلیت Notification Cooldown اندروید، صدا و لرزش اعلانها را کاهش میدهد و بنابراین بدین صورت، همچنان آرامش کاربران را حفظ میکند.
البته هشدارهای حیاتی مانند تماسها و آلارمها همچنان بلند و واضح هستند. مثال بسیار کاربردی و خاص دیگر زمانی که متنی با کد یکبار مصرف دریافت میکنید. اندروید یک دکمه کپی کد در اعلانها به شما نشان میدهد، بنابراین دیگر لازم نیست پیامها را بررسی کرده و یا حتی آن پیام را باز کنید.
اینها بخشی از سیستمی هستند که همچنان بهصورت بیسروصدا یاد میگیرند شما با گوشی چگونه تعامل میکنید و سپس خود را در پسزمینه برای ارائه بهترین تجربه کاربری هماهنگ میکنند.
قابلیتهای هوشمندی که به صورت روزمره از آنها استفاده میکنید
امروزه اکوسیستم اندروید، مملو از قابلیتهای هوشمندی است که در همه بخشهای سیستمعامل میتواند اثری از آن را ببینید. نکته عالی این است که بخش زیادی از این ویژگیهای هوشمند در تجربه کاربری ادغام شدهاند و بنابراین کاربر نیازی ندارد کارهای اضافهای را برای تنظیم آن انجام دهد. حتی ممکن است متوجه نشوید که در پشت قدرت این قابلیتهای هوشمند، همان هوش مصنوعی امروزی قرار دارد.
به عنوان یک مثال بسیار ساده، قابلیت روشنایی تطبیقی نمایشگر گوشی را در نظر بگیرید. اکثر گوشیها، روشنایی صفحه را براساس میزان نور محیط تنظیم میکنند. اندروید حتی چنین ویژگی سادهای را با یادگیری ماشینی فراتر برده است.

وقتی بهطور مداوم، صفحهنمایش را در فضای باز استفاده میکنید یا در شب روشنایی آن را کاهش میدهید، اندروید این عادتها را یاد میگیرد و پس از آن، این اندروید است که چنین کارهایی را برای شما انجام میدهد.
اندروید همچنین براساس استفاده و نحوه تجربه کاربری شما برنامهها را پیشنهاد میدهد. هوش سیستمی اندروید این حرکتهای کوچک را که برای صرفهجویی در وقت کاربران بدون ایجاد مزاحمت اضافی طراحی شدهاند را فعال میکند. همانطور که اشاره کردیم، قابلیتهای هوشمند اندروید به همه بخشهای آن رسیده و حتی انتخاب یک متن ساده نیز بسیار جذابتر شده است.
زمانی که یک آدرس را هایلایت میکنید، اندروید یک لینک سریع به برنامه مپ را ارائه میدهد. همچنین کافی است که یک شماره تلفن را انتخاب کنید و اندروید سریعا پیشنهاد خواهد داد تا برنامه شمارهگیر را باز کند.
این قابلیتهای کوچک شاید اغلب نادیده گرفته میشوند، اما پس از این که به آنها عادت کردید، دیگر نمیتوانید بدون آنها بیشتر کارهای خود را انجام دهید.
اندروید به اصلاح ناوبری و روان بودن رابط کاربری ادامه میدهد
برخی از بهترین پیشرفتهای اندروید به جای این که دیده شوند، حس میشوند. گوگل با هر نسخه، ظاهر و واکنشهای سیستمی را اصلاح کرده و رابط کاربری را روانتر از نسخههای قبلی میکند. از زمان اندروید 4.1، گوگل وعده سیستمعاملی بسیار روان با انیمیشنهایی در نرخ نوسازی 60 هرتز را به کاربران میداد و این شروع مسیری طولانی به سوی اندرویدی روانتر بود.

از آن زمان، هر نسخه با کاهش تدریجی تاخیر، پاسخ لمسی، زمان اجرای برنامهها و پایداری رابط کاربری را بهبود بخشیده است. این یک ویژگی اصلی نیست و گوگل، بهبودهای مختلفی را برای هر نسخه اندروید لحاظ میکند. در واقع دهها اصلاح جزئی در مواردی مانند رندر GPU، مدیریت حافظه و زمانبندی سیستم، به اندروید اضافه میشوند و این ارتقاها هستند که هر نسخه اندروید را جذابتر میکنند.
ناوبری، یکی دیگر از بخشهایی است که اندروید در آن پیشرفتهای بسیاری داشته است. نسخههای اولیه کنترلهای حرکتی دارای مشکلاتی مانند سوایپهای اشتباه یا انتقالهای دستوپا گیر بودند. گوگل یکی از بزرگترین شکایتهای کاربران، یعنی ژست برگشتی ناگهانی را برطرف کرد. با قابلیت پیشبینی بازگشت، میتوانید قبل از استفاده، ببینید که یک سوایپ شما را به کجا میبرد.
اندروید 16، این اصلاح ناوبری را به کسانی که از ناوبری سه دکمهای کلاسیک استفاده میکنند، گسترش میدهد. فشار دادن طولانی دکمه بازگشت، پیشنمایشی از صفحه قبلی را نشان میدهد. این تغییرات شاید چندان چشمگیر نباشد، اما زمانی که برای مدت کوتاهی از یک گوشی با نسخه اندروید پایینتر استفاده میکنید، متوجه راحتی استفاده و تجربه کاربری روان اندروید 16 خواهید شد.
قابلیتهای دسترسی بدون برنامههای اضافی بهتر میشوند
برخی از قدرتمندترین قابلیتهای اندروید، دقیقا آنهایی هستند که دستگاه را فراگیرتر میکنند. حتی اگر از آنها چندان استفاده نکرده باشید، ارزش آن را دارند که لحظهای وقت گذاشته و این که اندروید چگونه همچنان این پلتفرم را برای همه قابل دسترسی میکند را ببینید.
قابلیتهای دسترسی یا همان Accessibility، میتوان گفت که متنوعترین و قدرتمندترین بخش سیستمی اندروید را تشکیل میدهند که قابلیتهای بسیار متنوعی برای هر نوع کاربر با هر نوع مشکلی دارند که در کل استفاده از بخشهای مختلف گوشی را بسیار آسان میکنند. همچنین بهلطف هوش مصنوعی، قابلیتهای دسترسی میتوانند تصاویری را که متن جایگزین ندارند، توصیف کنند. اگر کاربری تصویری را بدون توضیح به اشتراک بگذارد، قابلیت TalkBack میتواند توضیحی گفتاری برای عکس ایجاد کند؛ بنابراین کاربران دارای اختلالات بینایی میتوانند درک کاملی از تصویر دریافتی داشته باشند.

Live Caption یکی دیگر از ویژگیهای برجسته است. این ویژگی، زیرنویسهایی را بهصورت لحظهای برای هر رسانهای که در گوشی پخش میشوند، بدون نیاز به اتصال اینترنت اضافه میکند. وقتی در مکانی پر سروصدا هستید یا نمیتوانید صدا را زیاد کنید، این ویژگی میتواند کاربرد فوقالعادهای داشته باشد.
اندروید ۱۵ این قابلیت را فراتر برده و امکان زیرنویس زنده برای تماسهای تلفنی را فراهم میکند. در این حالت، کاربران میتوانند آنچه طرف مقابل میگوید را به صورت نوشتاری ببینند. اگر امکان صحبت کردن وجود نداشته باشد، کاربر میتواند پاسخ خود را تایپ کند و اندروید آن را بهصورت صوتی برای تماسگیرنده میخواند.
هرچند این ابزارها برای بسیاری از کاربران ضروری هستند، اما در عین حال یادآوری میکنند که چگونه طراحی هوشمندانه میتواند در سکوت، زندگیها را به شکل مثبتی دگرگون کند.
شما همیشه این ارتقاها را نمیبینید، اما هر روز آنها را احساس میکنید
یکی از نکات برجسته در سیر تکامل اندروید، میزان توجه به جنبههایی است که همیشه دیده نمیشوند. این تغییرات، اگر بهتنهایی بررسی شوند، ممکن است جزئی بهنظر برسند، اما در کنار یکدیگر باعث میشوند اندروید تجربهای روان، پاسخگو و واقعا مفید ارائه دهد. این جریان مداوم از بهبودهای ظریف، تجربهای جذاب از گوشی را به تجربهای عالی تبدیل کرده و یکی از دلایل اصلی محبوبیت روزافزون آن در میان نسل زد بهشمار میرود.