آیا شارژ کامل گوشی اندرویدی باتری را نابود میکند؟
بسیاری از کاربران هنوز فکر میکنند شارژ گوشی تا ۱۰۰ درصد نشانه مراقبت است، اما واقعیت ممکن است برعکس باشد. در این گزارش بررسی میکنیم که آیا این عادت محبوب، باعث کاهش عمر باتری میشود یا نه.
شارژ کردن گوشیهای اندرویدی تا 100 درصد به نظر یک راه منطقی برای اطمینان از دوام باتری در طول روز است، اما این روال در واقع میتواند در درازمدت به گوشی آسیب برساند.
دلیل این امر هم در این است که اکثر دستگاههای اندرویدی جدید، از باتریهای لیتیوم یونی استفاده میکنند که به مرور زمان دچار افت کیفیت میشوند. شارژ کردن مداوم آنها تا 100 درصد میتواند روند افت کیفیت و کاهش توان شیمیایی باتری گوشی را تسریع کند، چراکه به طور مداوم در ولتاژ بالا نگه داشته میشود. این عادت میتواند به تدریج ظرفیت باتری گوشی را 10 تا 15 درصد سریعتر از شارژ کردن آن تا درصد پایینتر مثلا 90% کاهش دهد.
بنابراین اگر همیشه باتری را تا 100 درصد شارژ میکنید، بهتر است این را بدانید که احتمالا در درازمدت عمر باتری کوتاهتری را تجربه خواهد کرد و زودتر از موعد به تعویض آن نیاز پیدا میکنید. خوشبختانه، تطبیق عادتهای شارژ کردن میتواند به حفظ سلامت بهینه باتری کمک کند.
با این اوصاف، اکثر گوشیهای مدرن عمر باتری بسیار خوبی دارند و شارژ کامل هرازگاهی بعید است که آسیبی به آن برساند. بنابراین وقتی روز شلوغی دارید یا اگر در سفر هستید، مشکلی نیست که باتری را حتی برای چند روز تا 100 درصد شارژ کنید.
موضوع سلامت باتری را جدی بگیرید

تولیدکنندگان پیشرو گوشیهای اندرویدی توصیه میکنند که برای حفظ سلامت مطلوب باتری، بیشتر اوقات گوشی خود را بالای 50 درصد شارژ نگه دارید. خالی شدن مکرر باتری میتواند عمر آن را کوتاه کند، اما شارژ کردن مداوم آن تا 100 نیز میتواند همین کار را انجام دهد. بنابراین، بهترین حالت این است که در صورت امکان، باتری را بین 50 تا 80 درصد نگه دارید، حداقل تا زمانی که باتریهای فوقالعاده بادوام به یک واقعیت روزمره تبدیل شوند.
یک نکته مثبت دیگر این است که بسیاری از گوشیهای هوشمند امروزی دارای قابلیتهای بهینهسازی سلامت باتری داخلی هستند. برای مثال، سامسونگ عملکرد «محافظت از باتری» را در بسیاری از مدلها ارائه میدهد که به طور خودکار شارژ را به 85 درصد محدود میکند. به طور مشابه، بسیاری از گوشیهای پیکسل هم دارای «بهینهساز فرآیند شارژ» هستند که میتوان آن را طوری تنظیم کرد که فرآیند شارژ شدن را به 80 درصد محدود کند. در کل، این ویژگیها با به حداقل رساندن زمان صرف در شارژ کامل، به کاهش فرسودگی باتری گوشی کمک میکنند.
گرمای شدید، یکی دیگر از عوامل آسیبزا است که بر سلامت باتری تاثیر میگذارد. اگر به طور معمول از گوشی خود در محیط بسیار گرم یا سرد استفاده میکنید، باتری سریعتر خراب میشود. به همین دلیل، ویژگی نسبتا راحت شارژ سریع که در بسیاری از گوشیها اندرویدی موجود است، میتواند به مرور زمان به دلیل افزایش تولید گرما، سلامت باتری را مختل کند.
همچنین با توجه به این که باتریهای لیتیوم یونی در مقابل گرما، آسیبپذیری فوقالعاده بالایی دارند، بنابراین شارژ کردن آنها تا 100 درصد، باعث میشود باتری مدت زمان بیشتری به برق متصل مانده و همین گرمای تولید شده در اثر شارژ طولانی مدت، میتواند به باتری آسیب برساند.
به طور دقیقتر، دماهای شدید، چه گرم و چه سرد، میتوانند برای سلامت باتری مضرتر از شارژ کردن تا 100 درصد باشند. محدوده دمای خارجی بهینه برای حفظ سلامت باتری گوشی بین 0 تا 35 درجه سانتیگراد است.
چه راهکارهایی برای حفظ سلامت باتری وجود دارند؟

برای افزایش عمر باتری گوشی، اتخاذ عادتهای شارژ هوشمندانهتر میتواند تفاوت قابلتوجهی ایجاد کند، از جمله نگه داشتن باتری در محدوده و دمای بهینه آن. علاوهبر این، حتما از شارژرهای اصلی یا دارای تاییدیه از طرف شرکت سازنده دستگاه استفاده کنید. شارژرهای عمومی یا شخص ثالث ممکن است ارزانتر باشند، اما خطر گرم شدن بیش از حد باتری یا قرار گرفتن آن در معرض نوسانات ولتاژ مضر را به همراه دارند.
با این حال حتی اگر متوجه شدید که باتری گوشیتان به اندازه کافی دوام نمیآورد، برخی از تغییرات کوچک میتواند به افزایش عمر باتری در طول روز کمک کند. برای مثال، کاهش روشنایی نمایشگر، خاموش کردن بلوتوث و سرویسهای موقعیت مکانی در مواقع عدم استفاده و استفاده از حالت تاریک، همگی میتوانند به افزایش طول عمر باتری گوشی کمک کنند.
البته بسیاری از گوشیها همچنین دارای قابلیت صرفهجویی در مصرف باتری هستند که میتوانید آن را به طور موقت فعال کرده تا پردازشهای پسزمینه را در مواقعی که درصد باتری پایین است و به شارژر دسترسی ندارید، محدود کند.
گاهی اوقات ممکن است یک برنامه خاص باتری گوشی را تخلیه کند، بنابراین بهتر است برنامهها را به آخرین نسخههای آنها آپدیت کنید تا از چنین مشکلاتی جلوگیری شود. همچنین میتوانید با مراجعه به تنظیمات گوشی، بررسی کنید کدام برنامهها بیشترین مصرف باتری را دارند و هم ارزیابی کلی از وضعیت سلامت باتری در اختیار داشته باشید.