سامسونگ و اپل کوالکام را کنار میگذارند؛ دلایل جنجالی پشت پرده!
دو غول دنیای فناوری یعنی اپل و سامسونگ، تصمیم گرفتهاند دیگر به کوالکام وابسته نباشند. تصمیمی که نهتنها بازار تراشهها را دگرگون کرده، بلکه با دلایلی حائز اهمیت، توجه همه را جلب کرده است.
کوالکام، کمپانی بزرگ تراشهسازی، مدتهاست که جایگاه مهمی در صنعت گوشیهای هوشمند دارد و با تامین قطعات اصلی دستگاهها برای شرکتهای بزرگ فعال در این حوزه، نقش مهمی ایفا میکند. تراشههای اسنپدراگون، از جمله شناختهشدهترین محصولاتی هستند که این شرکت را امروزه در راس توجهات قرار داده است. در کنار این پردازندهها، تراشههای وایفای نیز از جمله محصولاتی هستند که شرکتهایی مانند اپل را به کوالکام متکی کرده است.
با این حال، دو تا از بزرگترین تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند در جهان، یعنی سامسونگ و اپل در حال فاصله گرفتن از کوالکام هستند و بهنظر میرسد که جزئیات جذابی پشت تصمیم این دو غول بزرگ صنعت تکنولوژی نهفته است.
البته زمان زیادی طول خواهد کشید تا هر دو شرکت بتوانند جایگزینهایی همسطح با محصولات کوالکام تولید کنند، اما حتی راضی شدن آنها به جایگزینهای نهچندان بینقص نیز یک استراتژی تجاری مناسب بهنظر میرسد که هر دو شرکت علاقهمند به دنبال کردن آن هستند.
اگر اخبار دنیای تکنولوژی را در این چند ماه گذشته دنبال کرده باشید، احتمالا متوجه اولین حرکتها از سوی اپل شدهاید. دقیقا منظورمان تراشههای مودم C1 اپل است که این شرکت به جای تراشههای مودم کوالکام برای اولین بار در گوشی آیفون 16e استفاده کرد. به دنبال همین اتفاقات، تصمیمها و سیاستهای مشابهی نیز از سامسونگ دیده شده که میتوان به راحتی حدس زد که این احتمالا مسئله مهمی خواهد بود.
سامسونگ و اپل در حال توسعه جایگزینهای اختصاصی هستند
سامسونگ مدتهاست که رابطه پرفرازونشیبی با کوالکام داشته است. گوشیهای این شرکت اغلب مجبور بودهاند به پردازندههای اسنپدراگون کوالکام متکی باشند. برای بسیاری از طرفداران سامسونگ، این نکته نارضایتبخشی بوده که این شرکت همچنان در اکثر بازارها به فروش گوشیهای گلکسی مجهز به تراشههای اگزینوس خود ادامه میدهد.

دلیل این امر این است که پردازندههای اسنپدراگون از نظر تاریخی هر ساله عملکرد بهتری نسبت به نسخههای رقیب از سری اگزینوس داشتهاند و از این موضوع میتوان نتیجه گرفت که سامسونگ، ارتقاهای لازم را در سری تراشههای اگزینوس در نظر نمیگیرد.
با عرضه سری گلکسی اس 23، این شرکت مجبور شد تمام گوشیهای خود را با پردازندههای اسنپدراگون در سراسر جهان عرضه کند. با این حال، سامسونگ دوباره در سری گلکسی اس 24 به تقسیمبندی منطقهای برگشت، اما بار دیگر مجبور شد در سری گلکسی اس 25، دوباره بهصورت انحصاری برای تمامی مدلها به سراغ تراشههای اسنپدراگون برود.
در همین حال، دوباره ادعاها نشان میدهند که به احتمال زیاد، سامسونگ دوباره امسال برای گوشیهای پرچمدار سری گلکسی اس 26 عرضه شده در مناطق مختلف، به سراغ تراشههای اسنپدراگون و اگزینوس خواهد رفت.
در واقع، این شرکت سخت در تلاش است تا یک تراشه 2 نانومتری اگزینوس 2600 را برای تامین قدرت پردازشی سری گلکسی اس 26 توسعه دهد. با این حال مشکلات مداوم در عملکرد به این معنی است که سامسونگ احتمالا فقط برای بازارهای اروپا و چند منطقه دیگر، از تراشههای اگزینوس استفاده خواهد کرد.
به عبارتی دیگر، تراشههای اگزینوس در طول این سالها و برخلاف تلاشهای سامسونگ برای بهبود عملکرد آنها، همچنان از بهرهوری کافی و در حد رقبای همرده از کوالکام برخوردار نبوده و همین موضوع باعث سردرگمیهایی برای غول تکنولوژی کرهای شده است. این موضوع همچنان نشان میدهد که سامسونگ هنوز مصمم است که کاملا به تراشههای اگزینوس روی بیاورد و اسنپدراگون همچنان بهعنوان یک جایگزین در نظر میگیرد.

علاوهبر این، امسال اپل نیز با الگوبرداری از سامسونگ، تراشه مودم سلولار داخلی خود، پردازنده C1 را در آیفون 16e عرضه کرد. این تراشه مودم، سالها در دست ساخت بوده و پس از تلاشهای ناموفق فراوان، اپل سرانجام توانست جایگزین مناسبی را برای تراشههای مودم کوالکام که همیشه از آنها استفاده میکرد، تولید کند.
گزارشها حاکی از آن است که اپل قصد دارد خیلی زود استفاده از مودمهای اختصاصی خود را در مدلهای پرچمدار آیفون آغاز کند. در واقع، گفته میشود که مدل پایه آیفون 17 و آیفون 17 ایر جدید هر دو به تراشههای مودم اختصاصی اپل مجهز خواهند شد. این شرکت استفاده از تراشههای مودم اختصاصی خود را گسترش خواهد داد و به زودی همه دستگاههای اپل از آنها استفاده خواهند کرد.
با این حال، سوال اصلی این است که چرا سامسونگ و اپل میخواهند تا این حد و با چنین سرعتی از کوالکام فاصله بگیرند؟
تراشههای کوالکام خیلی گران هستند
این موضوع به راحتی قابل درک است که استفاده از قطعات خارجی در یک گوشی جدید قطعا هزینه تمامشده بالاتری نسبت به استفاده از قطعات و سختافزاری اختصاصی یک شرکت دارد. سامسونگ وقتی مجبور شد هر مدل گلکسی اس 25 را با پردازنده اسنپدراگون عرضه کند، حدود 400 میلیون دلار ضرر کرد. بهطور مشابه، بزرگترین شکایت اپل از کوالکام، هزینههای مربوط به صدور مجوزهای استفاده از سختافزارهای آن بوده است.

بدون شک کوالکام تراشههای فوقالعادهای میسازد و در طی این سالها با بهرهمندی از تکنولوژیهای ساخت TSMC، بهرهوری را در پردازندههای امروزی به سطح جدیدی ارتقا داده است. تراشه مودم C1 اپل به کیفیت نمونههای مشابه کوالکام نیست و از طرفی هم تراشههای اگزینوس به خاطر ضعف در بهرهور و عملکرد، شناخته شده هستند. با این حال، گوشیهای هوشمند امروزه به نقطهای رسیدهاند که این تفاوتهای عملکردی برای کاربر عادی چندان اهمیتی ندارند.
در واقع یک کاربر عادی که قرار نیست استفادههای چندان حرفهای از گوشی خود داشته باشد، زمانی که یک گوشی جدید سامسونگ یا اپل را میخرد، تقریبا هرگز نمیتواند تفاوتها را تشخیص دهد و مطمئنا اهمیتی هم نخواهد داد. بنابراین برای چنین کاربرانی که گستره قابلتوجهی از خریداران امروزی را تشکیل میدهد، قیمت تمامشده از عملکرد و قدرت پردازشی، اهمیت بیشتری دارد.
آینده کوالکام همچنان نامشخص است
تنها با چنین اظهاراتی نمیتوان نتیجه گرفت که کوالکام قرار است سقوط کند؛ در واقع این شرکت به قدرت قدرتمند است که با چنین تنشهایی به سرعت شکست نمیخورد. با این حال، سهام کوالکام، طبق گفته تحلیلگری که ضرردهی سامسونگ را گزارش کرده بود، در آینده بسیار غیرقابل پیشبینی است. در واقع این شرکت در حال از دست دادن جریانهای درآمدی تقریبا از هر جهت است؛ چراکه سامسونگ و اپل به نوعی از هر طرفی، این شرکت را از لحاظ مالی تامین میکردند و حالا هم با از دست دادن چنین مشتریان ارزشمندی، قطعا با چالشهایی مواجه خواهد شد.

کوالکام همچنین اخیرا فاش کرده که امسال چه قدر از سهم خود را برای سری آیفون 17 از دست خواهد داد. از این ارقام همچنین میتوانیم حدس بزنیم که کدام مدلهای آیفون 17 به تراشه مودم اختصاصی خود اپل مجهز خواهند شد؛ مدلهای پایه و ایر همانطور که در بالا هم ذکر شد.
سامسونگ و اپل هر دو مصمم به قطع همکاری با این شرکت هستند و اگرچه این اتفاق به سرعت رخ نخواهد داد، اما میتوان گفت که شروع به رخ دادن کرده است.
اگر بخواهیم حدس بزنیم، میتوان گفت که جایگاه غالب کوالکام در صنعت گوشیهای هوشمند به سرعت در حال پایان است. اگر اپل، بزرگترین مشتری کوالکام، آن را ترک کند، قطعا منابع زیادی برای این شرکت باقی نخواهد ماند. با چنین وضعی، آینده صنعت گوشیهای هوشمند بهشکل غیرقابل پیشبینی تغییر خواهد کرد و این اتفاقات آینده هستند که دقیقا مشخص میکنند گوشیهای نسل بعدی به چه صورتی خواهند بود.
در نهایت، اگرچه کوالکام هنوز بازیگر بزرگی در صنعت تراشههاست، اما نشانههای جدی از افول تدریجی موقعیت انحصاریاش دیده میشود؛ تغییری که ممکن است تعادل قدرت در بازار گوشیهای هوشمند را بهطور کامل دگرگون کند.