چگونه کولر گازی را سرویس کنیم؟
اگر احساس میکنید قدرت سرمایش کولر گازیتان کم شده، مصرف برق آن بالا رفته یا بوی نامطبوعی از آن به مشام میرسد، وقت آن رسیده که به سرویس دورهای دستگاه فکر کنید.

متأسفانه بسیاری از کاربران تا زمان بروز مشکل جدی، اقدام به سرویس کولر گازی نمیکنند؛ در حالیکه همین بیتوجهی منجر به خرابی زودهنگام دستگاه و افزایش هزینههای تعمیرات میشود. سرویس کولر گازی نهتنها عملکرد دستگاه را بهینه میکند، بلکه باعث کاهش مصرف برق، افزایش عمر مفید کولرگازی و بهبود کیفیت هوای داخل منزل میشود.
در ادامه این مطلب با اهمیت سرویس کولر گازی، بهترین زمان برای سرویس، ابزارهای لازم و مراحل سرویس کولر گازی آشنا میشوید؛ پس در ادامه با ما همراه باشید تا کولر گازیتان را برای فصل گرما آماده کنید.
چرا باید کولر گازی را سرویس کنیم؟
سرویس دورهای کولر گازی، یکی از الزامات نگهداری صحیح این دستگاه است. در طول زمان، فیلترها و کویلهای کولر گازی بهدلیل جذب گردوغبار، آلودگی و چربی، دچار گرفتگی میشوند. این آلودگیها نهتنها باعث کاهش خنککنندگی دستگاه میشوند، بلکه مصرف برق آن را هم بالا میبرند. چنانچه سرویس کولرگازی بهموقع انجام نشود، فشار بیشتری به کمپرسور وارد میشود و احتمال خرابی یا سوختن آن بالا میرود؛ این موضوع میتواند هزینههای سنگینی برای تعمیر یا تعویض قطعات به همراه داشته باشد.
بهترین زمان برای سرویس کولر گازی چه موقع است؟
بهترین زمان برای سرویس کولر گازی، پیش از شروع فصل گرما در اوایل بهار یا اواخر زمستان است. میتوانید بررسی و اقدامات اولیه را خودتان انجام دهید؛ ولی در صورتیکه قطعات کولر گازی آسیب دیده از یک تکنسین کمک بگیرید تا تعمیرات کولر را انجام دهد. در این زمان، تکنسین میتواند بدون فشار کاری بالا میتوانند اقدام به تعمیر دستگاه کنند.
چنانچه در مناطق گرمسیری هستید و از کولر گازی در بازههای طولانیتری استفاده میکنید، بهتر است یکبار در اواسط تابستان یا در ماه شهریور و یکبار در اوایل بهار، کولر را سرویس کنید. اما حداقل کولرگازی باید یکبار در سال سرویس شود.

ابزارهای لازم برای سرویس کولر گازی
برای سرویس اصولی کولر گازی، نیاز به مجموعهای از ابزارهای ساده و تخصصی دارید که در ادامه با آنها آشنا میشویم:
- پیچگوشتی دوسو و چهارسو
- فرچه یا برس نرم برای تمیز کردن فیلترها و پرهها
- دستمال یا حوله خشک و تمیز برای پاک کردن گرد و غبار و رطوبت
- آبپاش یا اسپری شوینده ملایم برای شستوشوی فیلترها و بخشهای داخلی
- مولتیمتر یا آمپرمتر برای بررسی سلامت الکتریکی دستگاه
- پمپ باد یا جاروبرقی دمنده/مکش برای تمیز کردن دقیقتر واحد داخلی و خارجی
- گاز مبرد و مانومتر مخصوص جهت شارژ یا کنترل میزان گاز کولر گازی
- آچار آلن و آچار فرانسه برای باز و بست اتصالات مختلف
- کلاه، دستکش و عینک ایمنی برای حفظ ایمنی در حین انجام کار
آموزش مرحله به مرحله سرویس کولر گازی
در ادامه مرحله به مرحله سرویس کولر گازی را آموزش میدهیم تا خودتان بتوانید دستگاه را سرویس کنید:
- اولین قدم در زمان سرویس کولر گازی رعایت نکات ایمنی است. پس قبل از هر چیزی باید دستگاه را خاموش برق آن را قطع کنید تا هیچگونه خطر برقگرفتگی نداشته باشید.
- در مرحله بعد باید سراغ فیلتر هوا بروید. این قطعه به سرعت کثیف میشود و باعث کاهش جریان هوای خنک میشود.
- برای تمیز کردن فیلترها، باید آنها را از جای خودشان خارج کنید و با آب گرم و صابون شستشو دهید. چنانچه فیلترها خیلی کثیف یا آسیبدیده هستند، بهتر است آنها را تعویض کنید.
- در مرحله بعد باید کویلها و کندانسور را تمیز کنید. برای تمیز کردن این قطعات، باید از یک برس نرم یا یک دستگاه دمنده/ مکنده استفاده کنید تا گرد و غبار و کثیفی از روی کویلها پاک شود. در صورت لزوم میتوانید از مواد شوینده مخصوص کویلها هم استفاده کنید.
- ترموستات کولر گازی نقش مهمی در تنظیم دما و عملکرد دستگاه دارد. برای اطمینان از درست کار کردن ترموستات، بررسی کنید که ترموستات به درستی کار کند و تغییر دمای هوای کولر به درستی انجام میشود.
- در مرحله بعد باید اتصالات کولرگازی را بررسی کنید تا محکم و ایمن باشند تا از خطرات احتمالی جلوگیری شود.
- حالا باید قطعات متحرک کولر گازی مثل فنها را روغنکاری کنید. این کار باعث کاهش اصطکاک و بالا رفتن عمر این قطعات میشود.
- لولههای مبرد یکی از اجزای مهم کولر گازی در زمان سرویس هستند. اگر کولر شما سرمای کافی تولید نمیکند یا لولهها یخ زدهاند، ممکن است نشتی یا انسداد در سیستم مبرد وجود داشته باشد. این مشکل باید به سرعت بررسی و تعمیر شود تا از مشکلات جدیتری جلوگیری شود.
- چنانچه در زمان سرویس متوجه یخزدگی کولرگازی شدید باید فن دستگاه را روشن و ترموستات را خاموش کنید. این کار باعث آب شدن یخها شده و از آسیبهای بیشتر جلوگیری میکند.
- در مرحله بعد برای بالا بردن عمر دستگاه و کاهش مصرف برق بررسی کنید که کولر گازی نشت مبرد نداشته باشد. چنانچه گاز نشت میکند باید از یک تعمیرکار برای رفع مشکل کمک بگیرید.
- سپس به سراغ کویلهای اواپراتور بروید و آلودگی و گرد و غبار روی آنها را با یک برس تمیز یا اسپریهای مخصوص تمیز کنید.

12. بعد از تمیزکاری، سلامت کویلها را بررسی کنید تا هیچ گونه ترک، شکستگی یا نشتی وجود نداشته باشد.
13. در مرحله بعد وضعیت تراز بودن کولر گازی را چک کنید. ممکن است پایهها شل شده و کولرگازی تکان خورده باشد.
14. در انتها برق دستگاه را وصل کنید و میزان خنکی باد را بسنجید. در صورتیکه باد به میزان کافی خنک نیست باید گاز آن را شارژ کنید.
اگر هنگام سرویس، متوجه اختلال در عملکرد یا صدای غیرعادی شدید، بد نیست نگاهی به مشکلات رایج کولر گازی بندازید تا دلیل مشکل رو بهتر متوجه بشید.
سرویس کولر گازی در یک نگاه
در این مطلب با مراحل کامل سرویس کولر گازی آشنا شدیم و فهمیدیم با سرویس دستگاه میتوانیم عملکرد را بهینه، عمر مفید قطعات را بالا و مصرف برق را کاهش و از خرابیهای پر هزینه جلوگیری کنیم. بسیاری از این مراحل را میتوانید خودتان با وسایل ابتدایی هم انجام دهید. اما اگر با مسئله جدی روبرو هستید یا دانش کافی برای سرویس کولر گازی را ندارید باید از یک تعمیرکار برای سرویس کولر گازی کمک بگیرید. شما چه تجربهای از سرویس کولر گازی دارید؟ نظرات خودتان را در بخش دیدگاهها با ما به اشتراک بگذارید.
سلب مسئولیت: سایت جی اس ام در تهیه این متن تبلیغاتی نقشی نداشته و مسئولیتی درباره درستی محتوای آن ندارد.