چرا نباید فریب وعده پشتیبانی 7 ساله گوشیهای اندرویدی را بخورید؟
اگر شما هم فکر میکنید که گوشیهای اندرویدی جدید به دلیل وعده پشتیبانی 7 ساله برندها فوقالعاده هستند، سخت در اشتباهید. وعدههای آپدیت طولانی فقط ظاهر ماجراست؛ واقعیت چیز دیگری است.
در سالهای گذشته، یکی از جنبههای رقابتی بین برندهای تولیدکننده گوشیهای هوشمند، تعداد سالهایی است که از گوشیهای جدید، پشتیبانی نرمافزاری میکنند و برخی برندها در این میان، تا حدی متمایز بودهاند. در واقع، این فقط از عهده برندهای بزرگی مانند سامسونگ و گوگل برمیآید که تا 7 سال پشتیبانی نرمافزاری برای گوشیهای جدید ارائه دهند.
البته علاوهبر سامسونگ و گوگل، برندهای دیگری هم شیائومی و وانپلاس، تا 4 سال پشتیبانی نرمافزاری را برای گوشیهای پرچمدار و گاها میانرده ارائه میدهند. درست است که از لحاظ تعداد سال پشتیبانی نمیتوانند به رقبای کرهای و آمریکایی برسند، اما همچنان توانستهاند تنها با این ترفند، فروش فوقالعادهای را برای گوشیهای پرچمدار خود به ثبت برسانند.
به عبارتی دیگر، همین وعده آپدیتهای چندین ساله، تبدیل به یکی از ترفندهای تبلیغاتی اصلی برندهایی مانند سامسونگ و گوگل شده و سعی دارند با برجسته نشان دادن آن، محصولات خود را در مقایسه با رقبا، متمایز کنند. با این حال در ظاهر ماجرا همه چیز عالی بهنظر میرسد و ممکن است که حتی فکر کنید باید از سامسونگ و گوگل به خاطر این لطف تشکر کرد، اما واقعیت این است که نباید زیاد به چنین وعدههای خوشبین کرده و یک گوشی اندرویدی را با انتظار پشتیبانی 5 تا 7 ساله خریداری کنید.
وعده آپدیتهای 7 ساله مهم نیست
تقریبا همه میدانند که اکوسیستم اندروید، در زمینه بهروزرسانیهای نرمافزاری همچنان عملکرد رضایتبخشی ندارد. از زمان ورود اولین گوشیهای هوشمند، گوگل برای همگام شدن با اپل تلاش کرده تا وضعیت عرضه بهروزرسانیهای نرمافزاری را بهبود ببخشد، اما نتیجه حداقل نشان میدهد که در این زمینه چندان موفق نبوده است. در واقع، عرضه آپدیتهای سالانه منظم به همان اندازه که برای کاربران هیجانانگیز بوده، مهم نیز است.

این بهروزرسانیها، ویژگیها، بهبودها، رفع اشکالات و قابلیتهای امنیتی جدیدی را اضافه میکنند و به همین خاطر، اگر گوشی اندرویدی شما دیگر این آپدیتها را دریافت نمیکند، یعنی زمان تعویض آن فرا رسیده است.
بسیاری از گوشیها و تبلتهای اندرویدی فقط 3 تا 4 سال پشتیبانی نرمافزاری دریافت میکنند، حتی اگر برندهایی مانند گوگل و سامسونگ در تلاش برای بهبود اوضاع باشند. به عنوان مثال، سال گذشته سامسونگ اعلام کرد که گوشیهای آینده این برند (که از سری گلکسی اس 24 شروع میشوند) هفت سال آپدیت سیستمعامل اندروید را دریافت خواهند کرد که از طرفی هم با وعدههای بهروزرسانی پیکسل 8 مطابقت دارد.
مطمئنا، سری گلکسی اس 24 یا پیکسل 8 تا پایان این دهه همچنان پشتیبانی نرمافزاری خواهند داشت و گلکسی اس 25 جدید باید بهروزرسانیهای بزرگی مانند اندروید 22 را تا سال 2032 دریافت کند. اگرچه این عالی و پیشرفت بزرگی محسوب میشود، اما به آن خوبی که بهنظر میرسد هم نیست. در واقع، بهروزرسانیهای نرمافزاری تنها معیاری نیستند که باید در هنگام انتخاب گوشی، به آن دقت کنید.
زمان تنها عامل مهم نیست
این واقعا امیدوارکننده است که برخی از تولیدکنندگان اندرویدی متوجه شدهاند که باید از گوشیهای خود برای مدت طولانیتری پشتیبانی نرمافزاری کنند. با این حال، زمان یا تعداد بهروزرسانیها تنها عامل مهم نیست، بلکه باید عمر باتری، عملکرد و نرمافزارهای آن را هم در نظر بگیرید.
چه پیکسل 9a مقرونبهصرفه را انتخاب کنید و چه گلکسی اس 25 اولترا پرچمدار، عمر باتری و عملکرد آن به مرور زمان شروع به کاهش میکند. در واقع با توجه به این که یک گوشی اندرویدی انتخاب کردهاید، نباید انتظار داشته باشید که از هر گوشی دقیقا به مدت 7 سال بتوانید استفاده کنید؛ فقط به این دلیل که 7 سال پشتیبانی نرمافزاری دریافت خواهد کرد. در واقع باید به این موضوع هم توجه داشته باشید که تا آن زمان چشمانداز فناوری، شامل سختافزار و نرمافزار، با امروز بسیار متفاوت خواهد بود و به همین خاطر احتمالا گوشی خود را زودتر از 7 سال ارتقا خواهید داد.

مهمتر از همه، گوشیهای اندرویدی با گذر زمان، عملکرد بهینه خود را از دست میدهند و این افت عملکرد، واقعا محسوس خواهد بود. در واقع، عملکرد و عمر باتری با گذر زمان برای این دستگاهها تقریبا از بین میرود و مشابه لپتاپهای قدیمی که دیگر شارژ نگه نمیدارند، عملکرد و عمر باتری گوشی شما هم درنهایت به شدت کاهش مییابد.
حتی اگر گوشی دارید که فقط یک سال از عمرش میگذرد، احتمالا متوجه شدهاید که به اندازه زمان نو بودنش شارژ نگه نمیدارد. هر چرخه شارژ، سلولهای باتری را کمی فرسوده میکند و این امر، اجتنابناپذیر است. علاوهبر این، تجربه بسیاری از افراد نشان میدهد که گوشی آنها بعد از حدود یک سال شروع به کند شدن میکند و این شکایت از طرف کاربران گوشیهای پیکسل، بیشترین آمار را دارد.
بنابراین باید در نظر داشته باشید فقط به این دلیل که گوشی اندرویدی شما ممکن است بیش از 5 سال پشتیبانی از طرف تولیدکننده دریافت کند، به این معنی نیست که میتوانید دقیقا آن را به همین مدت استفاده کنید؛ چراکه اصلا قطعات آن نمیتوانند به این میزان دوام بیاورند، حداقل این در مورد اغلب دستگاهها صدق میکند.
طراحی سختافزار و تغییرات نرمافزاری
برای درک بهتر این موضوع، به این فکر کنید که دنیای گوشیهای هوشمند چهقدر تغییر کرده است. مطمئنا، درست است که آنها هنوز هم صفحهنمایشهای بزرگ شیشهای هستند، اما فرم فاکتورهای جدید و بهبودیافته مانند گوشیهای تاشو و عینکهای AR/VR در راه هستند. بنابراین با این وضع اصلا نمیتوان پیشبینی کرد که مثلا در سال 2030، گوشیهای هوشمند چه شکلی خواهند بود یا چگونه کار خواهند کرد.
از طرفی هم بهروزرسانیها برای عملکرد پایدار ضروری هستند، اما به این فکر کنید که سختافزار و نرمافزار چگونه تغییر خواهند کرد. گوشیهای هوشمند در هر مدل جدید، حتی اگر تغییرات زیادی نداشته باشند، همچنان بهتر میشوند و هوش مصنوعی بهوضوح در حال تکمیل و در عین حال، ایجاد برخی ظرفیتهایی برای آینده است. در واقع، همه چیز در عرض چند سال کوتاه کاملا تغییر کرده و متفاوت خواهند بود.

بنابراین تا سال 2030 و چند سال پس از ارائه بهروزرسانیها همچنان برای پیکسل 9 یا گلکسی اس 24، بدون شک گوشیهای هیجانانگیزتری وجود خواهند داشت. چه این گوشیها فرم فاکتور منحصربهفردی داشته باشند، چه سیستم دوربین جدید و حیرتانگیز، هوش مصنوعی پیشرفتهتر، زمان کارکرد طولانیتر یا باتریهای سیلیکون کربنی، نمیتوانیم توسعه نرمافزاری را نادیده بگیریم.
بخش بزرگی از این اهمیت نرمافزار، نحوه ادامه تکامل سریع همه چیز از جمله هوش مصنوعی و چند جنبه دیگر را مربوط میشود این که گوشی شما ممکن است هفت سال بهروزرسانی نرمافزاری دریافت کند، به این معنی نیست که نرمافزار آن بهروز خواهد ماند. در واقع این روند کلی است که تولیدکنندهها، همواره برخی ویژگیهای خاص را به مدلهای جدید محدود میکنند تا با قدیمی نشان دادن مدلهای سابق، کاربران را به ارتقا به دستگاههای جدید ترغیب کنند.
به عنوان مثال، سری گلکسی اس 24 و حتی سری گلکسی اس 25 جدید را در نظر بگیرید. تعداد از ویژگیهای جدید و سرگرمکننده هوش مصنوعی سامسونگ فقط در سریهای گلکسی اس 23، اس 24، اس 25 یا فولد موجود هستند. وقتی سری گلکسی اس 24 در سال 2024 از راه رسید، گلکسی اس 22 دو ساله در حاشیه قرار گرفت و در بهروزرسانیهای بعدی هم چندین قابلیت اصلی را دریافت نکرد.
مانند سامسونگ، جدیدترین گوشیهای پیکسل هم ویژگیهای انحصاری دارند و این بهنظر میرسد که یک روند کلی در میان تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند باشد. حتی اگر تولیدکنندهها برخی از این ویژگیهای انحصاری را به صورت محدود برای گوشیهای قدیمیتر ارائه دهند، بیشتر به این خاطر خواهد بود که تا کاربران با امتحان کردن بخش محدود و مشخصی از آن، به ارتقا ترغیب شوند.

حتی دیده شده که خود تولیدکنندهها، مدلهای قدیمیتر را دچار مشکل میکنند. کاربران مدلهای قدیمی، مرتبا ویژگیهای جدید را از دست خواهند داد و این مشکل را تشدید میکند و به همین دلیل احتمالا مدتها قبل از این که بهروزرسانیهای اصلی سیستمعامل اندروید برای گوشیتان متوقف شود، یک گوشی جدید خواهید خرید.
در کل این ایده خوبی است که هر دو سال یک بار، گوشی خود را به مدل جدید ارتقا دهید. در نهایت، پشتیبانی بلندمدت از نرمافزار تصمیمی مثبت به شمار میرود. این روند باعث میشود گوشیها عمر بیشتری داشته باشند و در بازار دست دوم ارزش بالاتری پیدا کنند، ضمن اینکه سایر تولیدکنندهها را نیز به رقابت و تلاش بیشتر وامیدارد. در مجموع، این موضوع به نفع کاربران تمام میشود.
اما باید توجه داشت که برندها تمام تلاش خود را میکنند تا با نوآوری، کاربران را به خرید مدلهای جدید ترغیب کنند، قابلیتهای نرمافزاری را به سختافزارهای تازه محدود کنند و حتی پیش از پایان پشتیبانی نرمافزاری، کاربران را به ارتقا سوق دهند. بنابراین، خرید گوشی با این تصور که تا ۷ سال بدون مشکل کار خواهد کرد، چندان منطقی نیست.