ویژگی پنهانی گلکسی اس 24 FE که همه گوشیهای سامسونگ باید آن را داشته باشند
سامسونگ در گلکسی اس 24 FE از قابلیتی استفاده کرده که در سکوت کامل توجهها را جلب کرده است؛ ویژگی هوشمند و کاربردی که جای خالی آن در سایر گوشیهای سامسونگ احساس میشود.
گلکس اس 24 FE، در حال حاضر جدیدترین گوشی Fan Edition یا همان سری «قاتلان پرچمدار» بوده که با مشخصات و قابلیتهای فوقالعاده، حتی برخی از بهترین پرچمدارها را هم با چالش مواجه کرده است. در کل، سامسونگ برای سری «گلکسی FE»، قابلیتها و مشخصاتی را در حد مدلهای پرچمدار ولی با قیمت اقتصادی در نظر میگیرد و به همین دلیل، همواره جزو باارزشترین گوشیها برای خرید شناخته میشوند.
با این حال، دقت رنگ نمایشگر یا برخی معیارهای دیگر نیست که گلکسی اس 24 FE را متمایز کرده، بلکه این در واقع ویژگی «حالت روشنایی بالا» یا همان "HBM" است. البته این حالت ویژه در همه گوشیهای هوشمند وجود دارد و معمولا زمانی فعال میشود که سنسور خودکار، روشنایی در اندازه نور خورشید را تشخیص دهد. با این حال، سامسونگ در گلکسی اس 24 FE کاری از متفاوت از هر مدل دیگر گلکسی کرده است؛ این قابلیت در گلکسی اس 24 FE به DC dimming تغییر کرده و پتانسیل روشنایی کامل نمایشگر را باز میکند.

بهطور معمول، تمام گوشیهای گلکسی با صفحهنمایش AMOLED از کاهش نور PWM در تمام سطوح روشنایی استفاده کرده و حداکثر میزان روشنایی واقعی نمایشگر را در خود نگه میدارند. در همین حال، کاربران حساس به نور PWM ممکن است در هنگام استفاده از گوشی، مخصوصا در میزان نور کم، با مشکلاتی از قبیل خستگی چشم و سردرد مواجه شوند. سامسونگ برای حل این مشکل در گلکسی اس 24 FE، از ویژگی کاهش نور PWM استفاده کرده که واقعا یک مزیت منحصربهفرد برای این گوشی است.
با این حال، احتمالا برای شما هم این سوال پیش آمده که چرا سامسونگ واقعا بیشتر از این ویژگی در دیگر مدلهای گلکسی هم استفاده نمیکند؟ در این مطلب بهطور کامل، این موضوع را بررسی خواهیم کرد.
مشکل فناوری PWM چیست؟
تکنولوژی PWM یا همان Pulse Width Modulation، یکی از روشهای کنترل روشنایی نمایشگرها است که در آن به جای کاهش شدت نور واقعی، نمایشگر بهطور مداوم بین حالت خاموش و روشن سویچ میکند. البته سرعت این جابهجایی بین وضعیتها بسیار بالا بوده و توسط چشم دیده نمیشوند، اما مغز و ارتباط آن با چشم میتواند آن را درک کرده که مخصوصا در میزان روشنایی کم نمایشگر، برای افراد حساس میتواند مشکلاتی از قبیل سردرد و خستگی چشم را به همراه داشته باشد.

با این حال، سامسونگ در گلکسی اس 24 FE، با اضافه کردن ویژگی کاهش نور PWM، باعث شده تا نمایشگر به جای جابهجاییهای سریع بین حالت خاموش و روشن، واقعا شدت نور را کاهش دهد و تجربه بصری سالمتری را برای کاربران فراهم کند.
در همینجا لازم به ذکر است که حتی بیشتر گوشیهای پرچمدار هم از این ویژگی برخوردار نبوده و مجهز شدن گلکسی اس 24 FE به آن جایگاه این گوشی را در بین رقبا متمایز کرده است.
حالت High Brightness باید برای همه فعال باشد؟
در بررسیهای تخصصی نمایشگرها معمولا از ابزارهایی مانند نورسنج برای اندازهگیری میزان روشنایی و سوسو زدن صفحه، میکروسکوپ برای مشاهده چیدمان زیرپیکسلی و همچنین منبع نوری قوی مانند چراغقوه برای فعالسازی حالت «روشنایی بالا» استفاده میشود. این حالت معمولا در شرایط نور شدید محیط، بهویژه زیر نور خورشید فعال میشود تا حداکثر روشنایی پنل نمایش داده شود.
در یکی از این تستها روی نمایشگر گلکسی اس 24 FE، حالتی خاص فعال شد که نشاندهنده واکنش نمایشگر به نور مصنوعی شدید بود. این ویژگی باعث شد این سوال مطرح شود که آیا میتوان HBM را بهطور دائمی فعال کرد و سپس با کمک اپلیکیشنهای کاهش روشنایی، شدت نور صفحه را برای محافظت از چشمها تنظیم نمود؟
در حال حاضر، فعالسازی دائمی این حالت تنها از طریق روشهایی مانند تاباندن مستقیم نور به سنسور گوشی امکانپذیر است؛ راهکاری که در عمل قابل استفاده نیست.

جستوجو برای اپلیکیشنهایی با توانایی فعالسازی این قابلیت در فروشگاه گوگلپلی نیز نتیجهای نخواهد داشت. با توجه به تغییرات ساختاری سیستمعامل اندروید، دسترسی به ویژگیهایی مانند HBM برای اپلیکیشنها بدون دسترسی روت غیرممکن شده است.
استفاده از ابزار ADB و مراجعه به مسیرهایی نظیر /sys/class/backlight/panel/ و مقداردهی به متغیر max_brightness از دیگر راهحلهای فنی موجود است، اما این روش نیز بدون دسترسی روت با پیغام خطای «Permission Denied» مواجه میشود. همچنین روت کردن گوشیهای سامسونگ به دلیل فعال شدن سیستم امنیتی Knox و ایجاد محدودیتهای دائمی، راهکاری توصیهشده نیست.
در نهایت حتی روشهای غیرمعمول مانند قرار دادن فویل یا LED روی نمایشگر برای فریب دادن سنسور نور هم موثر نبودهاند.
با توجه به اینکه حالت HBM میتواند روشنایی نمایشگر را حتی تا دو برابر افزایش دهد، فراهم شدن امکان فعالسازی دستی آن از سوی سامسونگ، میتواند گامی مهم در جهت بهبود تجربه کاربری و محافظت از سلامت بینایی باشد. تحقق چنین تغییری، احتمالا تنها از طریق درخواست گسترده کاربران ممکن خواهد بود.
چرا سامسونگ باید روشنایی واقعی نمایشگر را آزاد کند؟
گوشی گلکسی اس 24 FE تنها مدل مبتنیبر نمایشگر AMOLED از سامسونگ است که هنگام فعالسازی حالت High Brightness Mode، سیستم کاهش نور PWM را غیرفعال و از فناوری DC Dimming استفاده میکند، اما چرا این موضوع اهمیت دارد؟
در پنلهای AMOLED، به دلیل توانایی خاموش و روشن شدن سریع پیکسلها، نمایشگر میتواند بدون ایجاد سایهروشن یا "ghosting"، کیفیت حرکتی بسیار بالایی را ارائه دهد. با این حال، کاهش ولتاژ در این پنلها ممکن است باعث کاهش دقت رنگ یا ایجاد نویزهای تصادفی شود.

برای حل این مشکل، مهندسان از تکنیکی به نام مدولاسیون پهنای پالس (PWM) استفاده کردهاند. در این روش، بهجای کاهش ولتاژ، جریان بهصورت پیوسته قطع و وصل میشود. این رفتار، اگرچه با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیست، اما نمایشگر را عملا به یک چراغ چشمکزن بسیار سریع تبدیل میکند.
مشکل اصلی اینجاست که این چشمکزدنهای سریع میتوانند برای برخی افراد باعث خستگی چشم، سردرد و سایر مشکلات سلامتی شوند. همچنین، استفاده دائمی از PWM باعث میشود نمایشگر هیچگاه به حداکثر روشنایی واقعی خود نرسد. برای مثال، حتی در گوشیهایی مانند گلکسی اس 24 اولترا یا گلکسی اس 25 اولترا، این حالت فعال باقی مانده و مانع دستیابی به بالاترین سطح روشنایی میشود.
در سوی دیگر، فناوری DC-like Dimming نهتنها امکان دستیابی به روشنایی واقعی و کامل نمایشگر را فراهم میکند، بلکه برای چشم کاربران نیز بسیار ایمنتر است. برخلاف PWM، در این روش نور بهطور پیوسته کم و زیاد میشود؛ درست مانند یک لامپ معمولی یا نمایشگر LCD.

در تستهای تخصصی انجامشده، زمانی که حالت HBM در گلکسی اس 24 FE فعال شده (با شبیهسازی نور خورشید توسط چراغقوه)، روشنایی نمایشگر عملا به دو برابر حالتی رسیده که سامسونگ آن را «100 درصد روشنایی» مینامد. تصویر ثبتشده با شاتر بسیار سریع دوربین نیز نشان داد که در حالت معمولی، بخش قابلتوجهی از زمان را پیکسلها خاموش هستند؛ این یعنی نشانهای از حضور PWM.
با این وجود، سامسونگ همچنان دسترسی کاربران به حالتهای روشنایی واقعی و روشهای متنوع کاهش نور را محدود کرده است. در حالیکه تنظیماتی مانند "Extra Brightness" بیشتر یک عدد ساختگی هستند تا بازتابی از حداکثر توان واقعی نمایشگر.

سامسونگ که همواره به ارائه گزینههای شخصیسازی متنوع در گوشیهایش افتخار میکند، باید این ویژگی مهم را نیز در اختیار کاربران قرار دهد. کاربران باید امکان انتخاب بین PWM و DC Dimming را داشته باشند، نه اینکه تنها به تنظیمات پیشفرض اجباری شرکت محدود شوند. بنابراین بهنظر میرسد که زمان آن رسیده تا سامسونگ این وعده «همه چیز برای همه» را در بخش نمایشگر هم عملی کرده و برخورداری از این ویژگی جذاب را حداقل در مدلهای پرچمدار پیادهسازی کند.
برچسبها: