دوربینهای اولتراواید دیگر جواب نمیدهند؛ گوشیها به لنز تلهفوتو نیاز دارند!
دوربینهای اولتراواید به حد اشباع رسیدهاند و دیگر نمیتوانند تجربه واقعی عکاسی را برای کاربران فراهم کنند. حالا زمان آن رسیده که تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند لنزهای تلهفوتو را جایگزین این لنزهای معمولی کنند تا انقلاب جدیدی در دنیای عکاسی موبایلی بهوجود آورند.
امروزه بهلطف ارتقاهایی که گوشیهای هوشمند در زمینه قدرت لنزها و دوربینها داشتهاند، عکاسی با گوشیهای هوشمند به یک حرفه خاص تبدیل شده و به همین دلیل، برخی از کاربران به دنبال گوشیهایی با سیستم دوربین پیشرفتهتر و قابلیتهایی کاملتری هستند.
در واقع دوربین گوشیهای هوشمند در طول زمان تکامل قابلتوجهی یافتهاند. گوشیها در ده سال اخیر تنها یک سیستم دوربین تکلنزه داشتند، اما با گذشت زمان، سیستمهای دوربین با لنز دوگانه در گوشیهای مقرونبهصرفه و میانرده رایج شد و این در حالی است که مدلهای پرچمدار، سیستمهای دوربین سهگانه یا حتی چهارگانه دارند.
امروزه در سیستم دوربین دوگانه، برندها اغلب یک لنز استاندارد اصلی را با یک دوربین فوقعریض ترکیب میکنند. این ترکیب خوبی بهنظر میرسد، اما تا زمانی که با یک گوشی پرچمدار مجهز به لنز تلهفوتو عکاسی کنید. مزیت فاصله کانونی کمتر، درک فشردگی، عمق میدان و فوکوس فوقالعاده، تماما مواردی هستند که با یک لنز تلهفوتو در دسترس قرار میگیرند.
در نتیجه چنین ویژگیهای ساده اما کاربردی، تنها در گوشیهایی وجود دارد که لنز تلهفوتو داشته باشند و به همین دلیل بهنظر میرسد که زمان آن رسیده تا شرکتهای تولیدکننده گوشیهای هوشمند، لنزهای فوقعریض را به نفع مزیتهای لنز تلهفوتو در سیستم دوربین دوگانه گوشیهای میانرده کنار بگذارند. اگر شما هم به عکاسی با گوشیهای هوشمند علاقه دارید، احتمالا توضیحات داده شده در ادامه جذاب خواهد بود.
اپل بهترین ترکیب سیستم دوربین دوگانه را در سال 2016 به نمایش گذاشت
آیفون 7 پلاس، اولین آیفونی بود که از سیستم دوربین دوگانه بهرهمند شد. این گوشی با یک لنز تلهفوتو 2X همراه بود که برای ثبت اشیاء از فاصله دور و پرترههای انسانی در فاصله کانونی ایدهآل، عملکرد فوقالعادهای داشت. عکسهای پرتره، زمانی که در فاصلههای کانونی خاص گرفته میشوند، بهترین نتیجه را به نمایش میگذارند: 50 میلیمتر، 70 میلیمتر و 85 میلیمتر. دوربین تلهفوتو آیفون 7 پلاس هم با فاصله کانونی عالی 50 میلیمتری، این گوشی را در آن زمان به بهترین سیستم دوربین مجهز کرد.

با گذشته زمان، دوربینهای فوقعریض در گوشیهای هوشمند تبدیل به یک موضوع رایج شدند و به همین دلیل، اپل برای اولین بار در آیفون 11 پرو، یکی از آنها را به عنوان دوربین سوم به همراه لنزهای اصلی و تلهفوتو اضافه کرد. با این حال، در آیفون 11 مدل استاندارد، همین لنز فوقعریض جای دوربین تلهفوتو 2X را گرفت.
البته این روندی بود که احتمالا اپل را مجبور به چنین تغییراتی کرد. در واقع اکثر گوشیهای هوشمند در آن زمان به سیستمهای دوربین دوگانه متشکل از لنزهای اصلی و فوقعریض مجهز شده بودند. حتی در سال 2025 هم اکثر برندها از همین قانون پیروی میکنند. در بازه قیمتی 500 تا 600 دلار، اکثر گوشیهای هوشمند دارای سیستمهای دوربین یکسانی با لنز اصلی و فوقعریض هستند.
حتی با وجود این که عضوی از خانواده سری پرچمدار است، اما شایعات نشان میدهند که گلکسی اس 25 اج از همین نوع سیستم دوربین دوگانه برخوردار خواهد بود.
البته در آن زمان، گوگل یکی از معدود برندهایی بود که با پیکسل 4، همچنان از لنز تلهفوتو به جای دوربین فوقعریض استفاده کرد. درست است که در آن زمان، به شدت مورد انتقاد کاربران و کارشناسان قرار گرفت، اما حالا بهنظر میرسد که گوگل در آن زمان بهترین تصمیم را گرفته بوده است.
دوربینهای فوقعریض مشکل دارند
زمانی که دوربینهای فوقعریض بهتازگی در گوشیهای هوشمند قرار میگرفتند، همه کاربران از چشمانداز منحصربهفردی که به دلیل این ارتقا بهوجود آمده بود، هیجانزده بودند. در واقع این که کاربران میتوانستند صحنههای گستردهتری را ثبت کرده و افراد بیشتری را در یک عکس قرار دهند، در آن زمان بهشدت مورد توجه قرار گرفته بود و برای اغلب افراد باعث شد تا به گوشیهای هوشمند دارای چنین لنزهایی ارتقا دهند.
با این حال، چنین موقعیتهایی ایدهآل بودند و تنها زمانی امکانپذیر بود که نور کافی در محیط وجود داشته باشد. این بدین دلیل است که برندها اغلب از سنسورهایی با کیفیت پایینتر در لنز فوقعریض نسبت به لنز اصلی استفاده میکنند تا عکسهای نرمتری بهدست آید، اما زمانی که نور محیط کافی نباشد، واقعا عملکرد ناامیدکنندهای ارائه میدهند.

در همین حال، لازم به ذکر است که این موضوع هنوز هم در مورد چندین گوشی هوشمند از جمله مدلهایی با قیمت 1000 دلاری صدق میکند. در واقع، به دلیل کیفیت پایین لنز فوقعریض، اغلب کاربران عملا استفاده چندانی از این لنز نکرده و حتی برای عکاسی در محیطهای گسترده، از همان لنز اصلی استفاده میکنند.
علاوهبر این، موارد استفاده از لنز فوقعریض واقعا محدود هستند و اگر یک کاربر عادی باشید، شاید در عرض یک سال تنها چند بار مجبور به استفاده از لنز فوقعریض شده باشید؛ بنابراین عملا لنز فوقعریض به دلیل کیفیت پایین و هم موقعیتهای کاربردی محدود، استفاده چندانی دیگر در بین کاربران ندارد.
با کنار هم قرار دادن این موارد، میتوان به این نتیجه رسید که احتمالا زمان خداحافظی از لنز فوقعریض، حداقل در مدلهای میانرده رسیده و تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند هم میتوانند با سیستمهای دوربین دوگانه متشکل از لنز اصلی و تلهفوتو، دوران جدیدی را برای عکاسی با گوشیهای هوشمند شروع کنند.
دوربین زوم کارایی بیشتری دارد
برخلاف دوربینهای فوقعریض که به ندرت استفاده میشوند، لنز تلهفوتو کاربردهای متعددی دارد و اگر کیفیت رضایتبخشی داشته باشد، میتواند در عکاسی پرتره که امروزه علاقه زیادی هم به آن در جریان است، عملکرد خیرهکننده به نمایش بگذارد.

قابلیت زوم، قطعا یکی از پرکاربردترین کاراییهای لنز تلهفوتو در میان کاربران است که حداقل در اکثر عکاسیها ممکن است آن را امتحان کرده باشید. علاوهبر این، اکثر دوربینهای تلهفوتو دارای فاصله کانونی مشابه با فاصله کانونی ایدهآل برای پرتره هستند. بنابراین، عکاسی از افراد با استفاده از دوربین تلهفوتو میتواند نتیجه بسیار بهتری را در مقایسه با لنز اصلی 1X ایجاد کند. در واقع، همه پارامترها از ساختار صورت گرفته تا بوکه کردن، هنگام استفاده از لنز تلهفوتو بسیار بهتر بهنظر میرسد.
لنز تلهفوتو یا پریسکوپ در مقایسه با دوربین فوقعریض مفیدتر هستند، چراکه میتوانند چندین عملکرد را انجام دهند
برخی از گوشیهای هوشمند دارای لنزهای تلهفوتو فلوتینگ با حداقل فاصله فوکوس هستند. در چنین سیستمهایی، از چندین دوربین تلهفوتو برای عکاسیهای ماکرو فوقالعاده استفاده میکنند. درنهایت، دوربینهای تلهفوتو، بهخصوص لنزهای پریسکوپ، همراهی مناسب برای عکاسی خیابانی هستند. ظاهر زوم شده جریان حرکت افراد و دیگر موارد در خیابانها، وسایل نقلیه قرار گرفته در فاصله دورتر و موارد دیگر را با لنز تلهفوتو، بهتر میتوانید به تصویر بکشید.

در حال حاضر، چندین برند از جمله ویوو و شیائومی، دوربینهای زوم را جدی گرفتهاند و حالا سنسورهای بزرگتری را با دیافراگمهای گشادتر برای جذب حداکثری نور ترکیب میکنند. این سنسورهای بزرگتر، نور بیشتری را جمعآوری کرده و به کاربران این امکان را میدهند تا بتوانند عکاسی بهتری حتی از اجرام آسمانی مانند ستارهها و ماه داشته باشند.
زمان جایگزینی لنزهای تلهفوتو پریسکوپ با فوقعریض رسیده است
برندهایی مانند ناتینگ، به تقاضای رو به رشد برای دوربین زوم، حتی در بخش گوشیهای اقتصادی و میانرده پی بردهاند و به همین جهت، لنز تلهفوتو را در سیستم دوربین گوشیهای جدید ناتینگ فون 3a و ناتینگ فون 3a پرو جای دادند. در نتیجه، این گوشیها از نظر دوربین در رنج قیمتی خود جزو بهترینها هستند که سیستم دوربین متمایزی برای کاربران ارائه میدهند.
در همین حال، بهنظر میرسد که گوگل هم قصد دارد دوربین پریسکوپ را به مدلهای استاندارد پیکسل 10 اضافه کرده و آنها را با مدلهای پرو هماهنگ کند. در کل انتظار میرود که برندهای بیشتری به ارزش بالاتر لنزهای تلهفوتو در مقایسه با دوربینهای فوقعریض پی برده و این روند به یک جریان عمومی و همگانی تبدیل شود. در حال حاضر، هزینه بالاتر دوربینهای تلهفوتو یا پریسکوپ، دلیل اصلی عدم استفاده اغلب برندها از آنها در مدلهای اقتصادی و میانرده است.

با این حال، حرکت اخیر ناتینگ در استفاده از لنز تلهفوتو در یک گوشی اقتصادی، بقیه برندها را هم وادار میکند تا همین روند را برای گوشیهای میانرده خود در پیش بگیرند. در واقع، برندها در کل دو مسیر برای انتخاب در پیش رو دارند؛ یا این که باید لنز تلهفوتو را با لنز فوقعریض در سیستم دوربین گوشیها جایگزین کنند یا این که اگر میخواهند لنز فوقعریض را همچنان نگه دارند، باید لنز تلهفوتو را بهعنوان یک دوربین ثالث برای تکمیل دو دوربین دیگر قرار دهند.
زمانی که اپل، دوربین فوقعریض آیفون مدل استاندارد را با لنز زوم جایگزین کند، فشار بزرگ دیگری برای دیگر برندها روی خواهد داد. در واقع، با توجه به این که چنین برندهایی باعنوان تعیینکننده مسیر در بازار گوشیهای هوشمند شناخته شده هستند، در نتیجه میتواند امیدوار بود که حرکتهایی از اپل و حتی ناتینگ، در آینده نزدیک دیگر برندها را هم به این سمت بکشاند.
جمعبندی
این روزها گوشیهای هوشمند به ابزارهایی پیشرفته برای عکاسی تبدیل شدهاند و کاربران بیشتری به دنبال سیستمهای دوربین پیشرفته هستند. در این راستا، دوربینهای گوشیهای هوشمند به طور قابلتوجهی تکامل یافتهاند و از سیستمهای تکلنزه به دوربینهای چندگانه تبدیل شدهاند. در میان این دوربینها، لنز تلهفوتو نسبت به لنزهای فوقعریض مزایای بسیاری دارد.
در حالی که دوربینهای فوقعریض در ابتدا توجه زیادی را جلب کردند و برای عکاسی از منظرهها و فضاهای گسترده مورد استفاده قرار میگرفتند، مشکلاتی همچون عملکرد ضعیف در شرایط نور کم و کیفیت پایین این لنزها در بسیاری از گوشیهای میانرده، استفاده از آنها را محدود کرده است. در مقابل، لنزهای تلهفوتو با ارائه قابلیتهای متعددی مانند عکاسی پرتره، زوم دقیق و فوکوس عالی، کاربردیتر و موثرتر به نظر میرسند.
با این حال، برندهایی مانند ناتینگ و گوگل شروع به استفاده از لنزهای تلهفوتو در گوشیهای میانرده کردهاند، که نشاندهنده تغییرات در روند طراحی دوربینها است. انتظار میرود سایر برندها نیز در آینده از این تغییرات پیروی کنند و لنزهای تلهفوتو را در سیستم دوربین گوشیهای خود جایگزین لنزهای فوقعریض کنند.