خانهاخبار
رفع فیلتر، صحبتی که رنگ‌وبوی وعده انتخاباتی دارد!؟

رفع فیلتر، صحبتی که رنگ‌وبوی وعده انتخاباتی دارد!؟

در روزهایی که کاربران در فضای مجازی امیدی به رفع فیلترینگ ندارد، اما و اگرهایی برای رفع محدودیت برخی از سایت‌ها شنیده می‌شود. اما اینکه چقدر صحبت‌ها به عمل تبدیل شود خود جای سوال دارد.
۵ شهریور ۱۴۰۲

تشدید محدودیت‌ها و فیلترنگ یکی از اصلی‌ترین چالش‌ کاربران در یک سال اخیر بوده است. اما ایجاد محدودیت‌ها سبب کاهش استفاده از اینترنت نشده و فضای مجازی نقش پررنگ خود را همچنان در زندگی روزمره ما حفظ کرده است. البته باید اشاره کرد که فعالیت در فضای مجازی آنهم زمانیکه اینترنت با فیلتر روبه‌رو باشد هزینه‌هایی را به دنبال خواهد داشت. اکنون می‌بینیم که فیلترشکن‌ها به یکی از هزینه‌های اصلی در سبد خرید خانوارها تبدیل شده است. البته اخیرا زمزمه‌هایی برای آمادگی برخی نهادهای مربوطه برای رفع فیلتر سایت‌ها شنیده می‌شود و اگر واقعا محدودیت‌ها رفع شود بساط فیلترشکن‌ها هم جمع خواهد شد.

اما و اگرهای رفع فیلتر برخی از سایت‌ها

بر اساس گزارشی از ایسنا، عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانه‌ای گفت: با توجه به ظرفیت موجود در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانه‌ای، این آمادگی در کارگروه وجود دارد که تمام نیازمندی‌هایی را که مردم دارند و مسائل مجرمانه‌ای در آن وجود ندارد، برطرف کنیم.

حجت‌الاسلام مهدی باقری در واکنش به گزارش ارائه شده از سوی کمیسیون صنایع مجلس درباره بررسی کیفیت اینترنت و اعلام اینکه «۶۴ درصد از کاربران از فیلترشکن استفاده می‌کنند»، اظهار کرد: برخی پایگاه‌های اینترنتی در زمان‌هایی بنا به اقتضائات مسدود شدند و رفع فیلتر نشدند؛ برای رفع فیلتر این پایگاه‌ها یک نهادی باید تقاضا دهد تا این اتفاق بیفتد و در جلسه‌ای که گزارش مربوطه در صحن مجلس ارائه شد، نظر وزیر ارتباطات این بود که برای رفع فیلتر برخی از این پایگاه‌ها اقدام خواهند کرد.

وی با بیان اینکه «وقتی نیازهای مردم مرتفع نشود، طبیعتاً تعدادی از آنها از فیلترشکن استفاده می‌کنند»، ادامه داد: وزیر ارتباطات و دوستان‌شان باید پیگیری کنند تا موضوع در کارگروه بررسی شود؛ قطعا آنهایی که ضرورت ندارد، رفع فیلتر می‌شوند.

عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانه‌ای گفت: همچنین تعدادی از مسدودیت‌هایی که برخی از سایت‌ها دارند، به دلیل تحریم‌هاست و ما آن‌ها را مسدود نکردیم. حتماً با توجه به ظرفیت موجود در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانه‌ای، این آمادگی در کارگروه وجود دارد که تمام نیازمندی‌هایی را که مردم دارند و مسائل مجرمانه‌ای در آن وجود ندارد، برطرف کنیم.

باقری در ادامه درباره طرح موضوع رفع فیلتر پلتفرم‌های یوتیوب و توئیتر عنوان کرد: یوتیوب و بسیاری از سایت‌هایی که فیلتر هستند برای اقشاری نظیر دانشجویان، اساتید دانشگاه‌ها، بازرگانان و تمام کسانی که به لحاظ تخصصی به آن نیاز دارند، در دسترس است. کارگروه اجازه داده که وزارت علوم و تمامی مجموعه‌هایی که نیازمندی‌هایی دارند با قبول مسئولیت بدون محدودیت به این پلتفرم دسترسی داشته باشند؛ بنابراین امروز هیچ بازرگان، فعال اقتصادی، دانشمند، پژوهش‌گر و استاد دانشگاهی را پیدا نمی‌کنید که نیاز به دسترسی به این سایت داشته، درخواست داده و این درخواست از طریق نهادهای مرتبط نظیر وزارت علوم به کارگروه ارائه شده، مشکلی در دسترسی داشته باشند. یوتیوب یک پایگاه برای مسائل آموزشی است و به لحاظ قانونی این ظرفیت وجود دارد که کسی که باید به لحاظ تخصصی از آن استفاده کند، به آن دسترسی داشته باشد.

این نماینده مجلس همچنین با بیان اینکه «دسترسی به برخی سایت‌ها موجب ایجاد مشکلات اقتصادی برای کشور می‌شود»، اظهار کرد: وقتی می‌بینیم که برخی از سایت‌ها شرط‌بندی را ترویج می‌کنند و بستری برای این موضوعات است، افراد غیر تخصصی وارد آنها می‌شوند، ناخواسته در دام می‌افتند و کلی پرونده قضایی شکل می‌گیرد، چه معنایی دارد که آن‌ها را رفع فیلتر کنیم.

عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانه‌ای در پایان تصرح کرد: اگر در کارگروه استدلال صحیحی برای رفع فیلتر سایتی مطرح شود، قطعاً محدودیت دسترسی به این سایت برطرف می‌شود.

به انتخابات نزدیک هستیم، جدی نگیرید!

صحبت‌های عضو ناظر مجلس شورای اسلامی تنها یکی از واکنش‌های مسئولان نسبت به وضعیت اینترنت در روزهای گذشته بوده است.

image
 

بررسی کیفیت اینترنت و آسیب‌های ناشی از فیلترینگ برای کاربران در روزهای اخیر توسط مسئولان آنهم در شرایطی که یک سال اخیر در برابر وضعیت بحرانی اینترنت سکوت اختیار کرده بودند واکنش کارشناسان این حوزه را به دنبال داشته است. حالا عده‌ای معتقدند که صحبت‌ها برای رفع مشکلات مردم و کسب‌وکارهای اینترنتی بیشتر رنگ و بوی انتخاباتی دارد.

عادل طالبی، کارشناس کسب و کارهای دیجیتال، در گفت‌وگو با خبرآنلاین، با بیان اینکه نمی‌دانم نمایندگان مجلس چه خوابی برای مردم دیده‌اند گفت: نمایندگان مجلس به فکر نارضایتی مردم نیستند، چراکه در حال حاضر مشکل ما تحریم‌ها هستند و نمایندگان مجلس به دنبال فیلترینگ هستند و من نمایندگان مجلس فعلی را نمایندگانی که به فکر دغدغه مردم باشند، نمی‌بینم.

طالبی در ادامه با اشاره به اینکه نمایندگان مجلس به هیچ عنوان از طرح فیلترینگ بر نخواهند گشت؛ گفت: ‌ پشیمانی عذرخواهی رسمی می‌خواهد و در آن زمان می‌توان امیدوار بود و در مجلس فعلی با نمایندگانی که سوابق آن‌ها مشخص است، هیچ امیدواری در خصوص برداشته شدن فیلترینگ وجود ندارد.

محمد کشوری، کارشناس فضای مجازی نیز در واکنش به صحبت‌های دیروز نمایندگان مجلس؛ گفت: نمایندگان مجلس به این باور نرسیده‌اند که طرح فیلترینگ شکست خورده‌است، اما شواهدی در گزارش کمیسیون صنایع و معادن مجلس وجود داشت که نشان می‌داد، این طرح موفق نیز نبوده‌است و شاید در گذشته به این صراحت آمار و ارقامی که تایید کننده نظر منتقدان است، منتشر نشده بود، ضمن اینکه در صحبت‌های نمایندگان نیز صراحتا اشاره شده‌است که برخی از پلتفرم‌ها رفع فیلتر شوند اما این صحبت‌ها از جانب فردی که عضو هیئت رئیسه کمیسیون طرح مشترک صیانت بوده‌است، خیلی عجیب است و در آن زمان محکم از طرح صیانت دفاع می‌کردند اما در حال حاضر از رفع فیلتر برخی از پلتفرم‌ها سخن به میان می‌آورد و ممکن است در نتیجه نزدیکی انتخابات باشد.

آینده‌ای مبهم برای اینترنت کشور

با توجه به صحبت‌های مسئولان و از سوی دیگر اظهارنظر کارشناسان درخصوص وضعیت رفع فیلترینگ، به نظر می‌رسد که فعلا نمی‌توان نظر قطعی درخصوص آینده اینترنت در کشور و به دنبال آن آینده کسب‌وکارهای مجازی داد و باید منتظر ماند و دید که تصمیم‌گیران چگونه سرنوشت اینترنت کشور را رقم می‌زنند.

حال این پرسش مطرح می‌شود که آیا سرنوشت آنگونه خواهد بود که دوباره بازار کسب‌وکارهای مجازی داغ شود و کاربران بدون محدودیت به اینترنت دسترسی داشته باشند و یا در آینده‌ای نه چندان دور شاهد نابودی مشاغل اینترنتی خواهیم بود؟



جدیدترین‌ اخبار

موتور جستجو SearchGPT معرفی شد؛ تهدیدی برای گوگل

شرکت OpenAI از یک موتور جستجو رونمایی کرده که از هوش مصنوعی بهره می‌برد و در حال حاضر یک نمونه اولیه محسوب می‌شود. 

بیشتر بخوانید
Samsung-galaxy-s24-ultra-gsm-ir
رابط کاربری One UI 7 تغییرات طراحی مهمی خواهد داشت

تصاویری از نسل جدید رابط کاربری One UI فاش شده که تغییرات طراحی گسترده آن را نشان می‌دهند.

بیشتر بخوانید
همه قابلیت‌های جدید ماشین حساب در iOS 18

اپل در iOS 18 بسیاری از برنامه‌های بومی خود را متحول کرد. یکی از این اپلیکیشن‌ها که سال‌ها بود دست نخورده باقی مانده بود، ماشین حساب بود که اپل یک بازنگری اساسی در آن کرد.

بیشتر بخوانید