حرفهای رسانهای درخصوص انحصار پلتفرمها را جدی نگیرید
چندی پیش مطلبی درخصوص تغییر مالکیت استارتآپها در یکی از رسانهها منتشر شد. در این مطلب حسین شریعتمداری نوشته بود که «در کشور ما نزدیک به ۴۰۰ سکوی مجازی در بخشها و شاخههای متفاوت به فعالیت مشغولند. پلتفرمهایی نظیر اسنپ، تپسی، دیجیکالا، طاقچه، دیوار، فیلیمو، روبیکا، آپارات و... از جمله این سکوهای مجازی فعال با درآمدهای کلان و فوق نجومی هستند. اگر وجود پلتفرمهای خدمترسان ضروری است، که هست، چرا از سکوهای قانونگریز سلب صلاحیت نمیشود و مدیریت آنها به افراد صاحب صلاحیت و تحت نظارت مستقیم مراکز ذیربط واگذار نمیشود؟! مگر امکانات و ظرفیتهای مورد استفاده آنها متعلق به نظام نیست؟! بنابراین چرا مالکیت و مدیریت آنها در اختیار نظام نباشد؟! میفرمایند به نیروی کارآزموده نیاز است. بسمالله! مگر مدیران کنونی این پلتفرمها شقالقمر میکنند؟! توان و هوشمندی نیروهای متعهد و پا به رکاب ایران اسلامی را دستکم نگیرید.»
این صحبتها واکنشهای بسیاری را به همراه داشت و بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران معتقد بودند که این بار نوبت به انحصار پلتفرمها بوده و این مسئله میتواند چالشهای جدی را برای استارتآپها به وجود بیاورد.
حال اخیرا وزیر ارتباطات در واکنش به نگرانیها برای تغییر مالکیت پلتفرمها گفته است:
قرار نیست هر مطلبی که در یک روزنامه منتشر شد، شما به عنوان اصل بگیرید و پیگیری کنید. یک نفر نظر شخصی خود را بیان کرده است. به هیچ وجه اظهار نظر افراد موضع دولت نیست. اگر چیزی نظر دولت باشد در مصوباتش یا لوایحی که به مجلس ارائه میکند، بیان میشود.
نظر شخصی تصمیمگیرنده نیست
بر اساس گزارش رسانهها عیسی زارعپور، هفته گذشته در حاشیه جلسه هیئت دولت در واکنش به یادداشتی در روزنامه کیهان مبنی بر لزوم تغییر مدیریت و مالکیت برخی استارتاپها گفته بود که قرار نیست هر مطلبی که در یک روزنامه منتشر شد، شما به عنوان اصل بگیرید و پیگیری کنید. یک نفر نظر شخصی خود را بیان کرده است. به هیچ وجه اظهار نظر افراد موضع دولت نیست. اگر چیزی نظر دولت باشد در مصوباتش یا لوایحی که به مجلس ارائه میکند، بیان میشود.

او مالکین و نخبههایی که در پلتفرمهای داخلی فعالیت میکنند را سرمایههای کشور دانست و گفت: «آنها ما را از حضور سکوهای خارجی که در کشورهای دیگر فعالیت میکنند، بینیاز کردند. اگر سکوهای جابجایی مسافر که توسط جوانان خودمان توسعه پیدا کردند، نبود آن وقت اوبر آمریکایی در کشور ما فعالیت میکرد یا پلتفرمهای خرید و فروش کالا نباشند، آمازون و ebay جای آنها را میگیرند.»
زارعپور با تأکید بر اینکه دولت تمام قد حامی کسبوکارهای بومی است، از کسبوکارها خواست پایبند به قوانین باشند تا دلیلی برای برخورد با آنها به وجود نیاید: «این خواسته ما از اکوسیستم است که به قوانین پایبند باشند و حتی در رعایت قانون پیش قدم باشند، وظیفه ما هم این است حمایت کنیم.»
او بار دیگر در پاسخ به این سؤال که آیا بحث تغییر مدیریت برخی استارتاپها وجود ندارد، گفت: «اینها حرفهایی است که در رسانهها زده میشود، خیلی جدی نگیرید.»