چرا وزارت صمت به قیمت گذاری موبایل با دلار تلگرامی پایان نمیدهد؟
تسنیم میگوید که اخیرا رهبر انقلاب اسلامی در سخنرانی خود به بحث قیمت گذاری برخی کالاها بر مبنای دلار اشاره کردند. ایشان با انتقاد از بعضی از شرکتهای بزرگ و پُر درآمد دولتی که از مواد اولیه داخلی برای تولید استفاده میکنند اما قیمت محصولات خود را با دلار تلگرامی و قیمتهای جعلی هدایت شده از طرف دشمن تطبیق میدهند، گفتند که چرا باید این کار که حاکمیت دادن به دلار و تقویت رقیب ریال است، انجام بگیرد.
رهبر انقلاب یکی از گرفتاریهای کشور را وابستگی بخشهای مختلف اقتصاد به دلار خواندند و خاطرنشان کردند که بعضی از کشورها که خود را از دلار جدا کردند و معاملات آنها نیز با سوئیفت قطع شد، وضع بهتری پیدا کردهاند .لازم به ذکر است، مسئله وابستگی نرخ گذاری بر مبنای دلار تنها شامل پتروشیمیها و مانند آنها نیست بلکه در مواردی شامل کالاهای مصرفی مردم عادی نیز میشود. یکی از نمونههای این حوزه مربوط به موبایل است.
یکی از این شگردهایی که سبب وابستگی قیمت تلفنهای همراه به دلار بازار آزاد میشود، حتی با وجود اینکه در حال حاضر دلار مبادلهای برای واردات تلفنهای همراه کمتر از 600 دلار تخصیص پیدا میکند، بحث واردات در برابر صادرات خود است. هر کالایی که در این فرآیند وارد کشور شود عملا قیمت گذاری آن وابسته به دلار بازار آزاد خواهد بود. ضمن این که در این فرآیند بانک مرکزی نیز از نرخ و نوع ارزی که بین صادر کننده و وارد کننده مبادله میشود، اطلاع ندارد.
باید توجه داشت که تقریبا کل ارز مورد نیاز واردات تلفنهای همراه از طریق رویه واردات در برابر صادرات خود با ارز با کیفیت (درهم) تامین میشود. این ارز نیز عموما در اختیار شرکتهای بزرگ پتروشیمی، پالایشگاهی و ... است که مقام معظم رهبری به آن اشاره کردند. با توجه به انتقاد رهبر انقلاب از رویه فعلی، وزارت صمت و به ویژه دفتر تخصصی لوازم خانگی که متولی حوزه واردات تلفن همراه نیز هست باید به این حوزه ورود کند. این مسئله به طور مستقیم به کالاهای مصرفی مردم که امروز سهمی غیر قابل انکار در زندگی عموم جامعه دارد مربوط میشود در نتیجه باید به طور جدی در دستور کار متولیان قرار بگیرد.