بررسی تاثیر کاهش قیمت ارز روی بازار گوشیهای موبایل
بازار گوشیهای موبایل ماههاست که وضعیت آشفتهای بهسر میبرد. بسیاری از شرکتهای واردکننده گوشیهای همراه فعالیتشان متوقف شده و چندین هزار گوشی در گمرک در انتظار ترخیص بهسر میبرند. در ماههای گذشته بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار گوشی تلفن همراه در گمرک انبار شدهاند و خبرهایی که حدود دو هفته قبل منتشر شد از آغاز روند ترخیص آنها سخن میگفت.
اما کاهش موجودی بازار یک علت افزایش قیمتهاست. علت بعدی به نرخ ارز مربوط میشود که در شش ماهه نخست امسال روند رو به رشد غیر منطقی را پشت سر گذاشته اما در روزهای اخیر به نظر میرسد که در حال پیدا کردن یک محدوده ثبات است. نرخ دلار در بدترین حالت به ۲۰ هزار تومان نیز رسید اما این روزها شاهد کاهش قیمت آن تا ۱۰ الی ۱۳ هزار تومان هستیم.
طبیعتا بسیاری از کسانی که این روزها با قصد خرید گوشی موبایل به بازارهای مربوط سر میزنند انتظار کاهش قیمتها را دارند که البته با کاهش قیمت قابل توجهی مواجه نمیشوند. بررسی میدانی جیاسام از بازار چارسو و علاالدین در تهران نشان میدهد قیمت گوشیها همچنان همانند ماههای گذشته بالاست و نوسانات ارزی تاثیر چندانی روی آن نگذاشته است.
ضرب کردن قیمت دلاری گوشیها در نرخ روز دلار و تبدیل قیمت گوشی به ریال کار سادهایست اما باید توجه داشته باشیم که قیمتگذاری گوشیها به همین سادگی انجام نمیشود. درواقع نرخ ارزی که گوشیها با آن از مبدا خریداری شدهاند بعلاوه هزینه گمرک و رجیستری و هزینه خدمات گارانتی مواردی هستند که در قیمت نهایی محصول تاثیر میگذارند. حال برهم خوردن نسبت عرضه به تقاضا را نیز به این معادله اضافه کنید. با کمی تفکر میبینیم که نمیتوان نوسانات هر روزه ارز را عاملی برای کاهش آنی قیمتها دانست.
درصورتی که خوشبین باشیم و یک قیمت ثابت و منطقی را برای دلار در ماههای پیشرو در نظر بگیریم، بین یک تا سه ماه زمان لازم است که این ثبات و کاهش نرخ دلار روی قیمت گوشیهای بازار تاثیر خود را نشان دهد. بنابراین اگر قصد خرید گوشی موبایل دارید در بازه کوتاه مدت نوسانات ارزی را معیار قرار ندهید. اینکه امروز گوشی مورد نظر خود را بخرید یا سه ماه دیگر به تصمیم خودتان بستگی دارد اما میتوان گفت در صورتی که در ماههای آینده موجودی بازار به حالت سابق بازگردد و قیمت دلار در همین بازه ۱۰ الی ۱۳ هزار تومان باقی بماند شاهد یک کاهش قیمت نسبی در بازار خواهیم بود.