آیا آیفون بهترین گوشی برای عکاسی است؟
با افزایش رقابت میان پرچمداران اپل و اندروید، این سوال دوباره مطرح شده که آیا آیفون همچنان بهترین انتخاب برای عکاسی با موبایل است یا رقبای جدید توانستهاند از آن پیشی بگیرند؟
برتری متمایز گوشیهای آیفون در عکاسی، موضوع جنجالی است که از اولین سالهای ظهور گوشیهای هوشمند مدرن وجود داشته و حالا با پیشرفتهایی که اپل در تکنولوژیهای عکسبرداری قدم گذاشته، سوال بسیاری از کاربران شده است.
البته همانند مدلهای جدید آیفون، گوشیهای اندرویدی هم در طول این بازه زمانی، پیشرفتهای قابلتوجهی در قابلیتهای عکاسی و بهبود تصاویر خروجی داشتهاند؛ بهگونهای که امروزه مدلهایی مانند گلکسی اس 25 اولترا، جزو بهترین گوشیها با سیستم دوربین باکیفیت محسوب شده و معدود دستگاهی میتواند به گرد پای آن برسد.
در همین حال امروزه دوباره میتوان شاهد شدت گرفتن رقابت دیرینه اندروید و iOS در قابلیتها و کیفیت عکاسی باشیم که احتمالا برخی از افراد با سردرگمی مواجه کرده است. با این حال بهنظر میرسد که از بین دو اکوسیستم، آیفونها میتوانند درنهایت گزینه جذابتری برای عکاسی و فیلمبرداری باکیفیت باشند. در ادامه بهطور کامل، پاسخ این سردرگمیها را پیدا خواهید کرد.
آیفونها در مقابل گوشیهای اندرویدی و دوربینهای بدون آینه
مبارزه سهجانبه آیفونها، گوشیهای اندرویدی و دوربینهای بدون آینه بهنظر میرسد از ابتدای انقلاب گوشیهای هوشمند وجود داشته است. برخی میگویند آیفونها عکسهای بهتری میگیرند، برخی هم معتقد هستند که گوشیهای اندرویدی عملکرد بهتری دارند و عدهای هم کلا نظرشان این است که گوشیهای هوشمند نمیتوانند عکسهای خوبی گرفته و اگر به دنبال یک نتیجه حرفهای هستید، به یک دوربین بدون آینهای مناسب نیاز دارید.
چه چیزی یک عکس باکیفیت را تشکیل میدهد؟
بهتر است در ابتدا با این سوال شروع کنیم که یک عکس خوب واقعا چیست. البته که این مورد کاملا سلیقهای بوده و ممکن است نظرات کلا با همدیگر متفاوت باشند. در واقع، خوب بودن یک عکس به سادگی توسط چشم بیننده تعیین میشود و این خوب بودن یا نبودن یک دوربین کاملا به ترجیح کاربر بستگی دارد.

هر دوربین (حتی در دنیای دوربینهای بدون آینهای گرانقیمت) یک عکس را بهطور متفاوتی پردازش کرده و همهچیز به کاربر بستگی دارد که از کدام روشها برای عکاسی یا پردازش استفاده میکند. با این حال، یکی از عینیترین موارد که تقریبا در مورد همه کاربران نتیجه یکسانی دارد، تفاوت کیفیت زوم اپتیکال و زوم دیجیتال است.
اکثر گوشیهای امروزی لنزهای متعددی برای زوم از فاصلههای مختلف دارند. با این حال، به محض این که از محدوده زوم اپتیکال خارج شده و از زوم دیجیتال استفاده میکنید، کیفیت تصویر شروع به کاهش میکند. در یک دوربین بدون آینه یا حتی دوربینهای DSLR، وقتی صحبت از محدودههای زوم میشود، گزینههای بسیار بیشتری در اختیار دارید، بدون این که مجبور باشید خودتان را درگیر مشکلات زوم دیجیتال کنید.
این یکی از دلایلی است که برخی از کاربران، دوربینهای DSLR را ترجیح میدهند، اما اگر از محدودههای زوم موجود در گوشی فراتر نمیروید، آیفون و حتی بسیاری از گوشیهای پرچمدار اندرویدی هنوز هم تصاویر خیرهکنندهای را میتوانند ثبت کنند.
آیفون در عکاسی عملکرد عالی دارد
آیفونها بهخاطر ثباتشان در بسیاری از زمینهها از جمله عکاسی، شناختهشده هستند. این موضوع از بسیاری جهات ناشی میشود، اما عمدتا به این دلیل است که اپل، همه چیز را در مورد آیفونها از کوچک تا بزرگ کنترل میکند. از نرمافزار گرفته تا سختافزار، همه آیفونها بهطور یکسان با بالاترین دقت اپل ساخته شدهاند.
بزرگترین تفاوتها مربوط به مدلهای آیفون استاندارد و مدلهای آیفون پرو است، چراکه معمولا مدلهای پرو دارای سنسورها و لنزهای مختلف با تکنولوژی پیشرفتهتر هستند. به غیر از این تفاوت، همه آیفونها عکسهای بسیار خوبی ثبت میکنند و عملکرد رضایتبخش آنها در طول سالها، بخش عمدهای از اعتبار اپل را شکل داده است.

در کل عکسهای ثبت شده توسط آیفونها، پردازش بیش از حد نداشته و تعادل مناسبی از اشباع رنگ دارند. اپل همچنین چند سال پیش قابلیت عکاسی با فرمت RAW را در آیفونها امکانپذیر کرد که به نوعی میتوان گفت با این تغییر ساده، قابلیت آیفونها در عکاسی پیشرفته متحول شد. علاوهبر این، تجربه کاربری بسیار ساده آیفونها در عکاسی نیز یکی دیگر از عوامل جذابیت این گوشیها است. برنامه دوربین آیفون در طول سالها تغییر زیادی نکرده و هنوز هم در امکانات اصلی همان تجربه سابق را به کاربران ارائه میدهد.
همچنین لازم به ذکر است که معرفی دکمه کمرا کنترل در مدلهای آیفون 16، دسترسی به برنامه دوربین را بسیار سادهتر کرده و حتی با این دکمه کاربران میتوانند بخش بزرگی از تنظیمات دوربین از جمله زوم را کنترل کنند.
حالت شب آیفون هم برای عکاسی در شرایط نوری نامساعد عملکرد بسیار فوقالعادهای دارد. در واقع این مورد را با قاطعیت میتوان گفت که حالت شب آیفون، یکی از بهترین نایت مودهایی است که میتوان در گوشیهای هوشمند پیدا کرد؛ چراکه تصاویر گرفته شده با HDR را به خوبی در کنار هم قرار داده و عکسی با وضوح بسیار بالا را ارائه میدهد. اگر با آیفونها از آسمان شب هم عکاسی کرده باشید، احتمالا متوجه قدرت خیرهکننده سیستم دوربین آن در ثبت بسیاری از عناصر آسمانی که با چشم غیرمسلح نمیتوان آنها را دید، شدهاید.

با این حال، در زمینه دوربین سلفی، همهچیز برای آیفون ایدهآل نیست. بزرگترین نقطهقوت آن، در عین حال میتواند به بزرگترین نقطهضعف آن هم تبدیل شود. از آنجایی که تمام مدلهای آیفون عملکردی یکسان دارند، اگر محدوده زوم دوربین مطابق نیاز شما نباشد، هیچ راهکار رسمی (از سوی اپل) برای تغییر آن وجود ندارد. آیفون ۱۶ پرو از زوم اپتیکال ۵ برابری بهره میبرد، در حالی که آیفون ۱۵ پرو تنها زوم ۳ برابری دارد. اگر به بزرگنمایی بیشتر یا کمتری نیاز داشته باشید، باید از لنزهای جانبی مانند Moment استفاده کنید یا با محدوده زوم فعلی کنار بیایید.
اندروید؛ تجربهای ناپایدار در دنیای عکاسی موبایل
یکی از دلایلی که آیفون توانسته سالها جایگاه خود را در زمینه دوربین حفظ کند، این است که تا همین اواخر، اندروید راهکار مناسبی برای دسترسی اپلیکیشنها به دوربین نداشت. در حالی که آیفون از ابتدا یک API رسمی و مستقیم برای دوربین ارائه کرده بود، بسیاری از اپلیکیشنهای اندروید صرفا دوربین را اجرا میکردند و بهجای گرفتن عکس واقعی، از خروجی آن اسکرین رکورد میگرفتند.
گوگل در نهایت یک API استاندارد برای دوربین در اندروید عرضه کرد، اما اپلیکیشنها هنوز بهتدریج در حال مهاجرت از روش قدیمی به این API جدید هستند. با این حال، برخی از جدیدترین قابلیتهای دوربین همچنان به گوشیهای خاصی محدود شدهاند. برای مثال، اینستاگرام بهتازگی از Android Camera Extensions API برای حالت شب جدید خود استفاده کرده، اما این قابلیت فقط روی برخی مدلهای پیکسل و گلکسی در دسترس است.

این یعنی اگر گوشی شما از نسخه خاصی از این API پشتیبانی نکند، این قابلیت در خود اپلیکیشن اینستاگرام فعال نخواهد بود. هرچند همچنان میتوان از اپ دوربین پیشفرض گوشی برای گرفتن عکس استفاده کرد و سپس آن را در اینستاگرام آپلود کرد، اما عملکرد دوربین درونبرنامهای ضعیف خواهد بود.
این تنها یک نمونه از دلایلی است که بسیاری از کاربران طی سالها آیفون را برای عکاسی انتخاب کردهاند. دلیل دیگر، تنوع زیاد گوشیهای اندرویدی از نظر حسگر دوربین، شیشه لنز، پردازشگر تصویر و دیگر اجزای تاثیرگذار بر کیفیت عکس است.
در تئوری، اگر همیشه از جدیدترین مدلهای گلکسی یا پیکسل استفاده کنید، احتمالا عکسهای باکیفیتی خواهید گرفت، اما اگر بهسراغ برندهای دیگر بروید، هیچ تضمینی برای کیفیت تصویر وجود ندارد.
این موضوع به درایورها و پشتیبانی خود سیستمعامل اندروید نیز مربوط میشود. در حالی که اپل تنها لازم است هر سال یک سنسور مشخص را روی هر مدل آیفون پشتیبانی کند، اندروید باید برای هر نوع حسگری که سازندگان مختلف استفاده میکنند آمادگی داشته باشد.
همه این عوامل باعث شدهاند که اندروید رویکردی ناپایدار و متغیر در ثبت تصاویر داشته باشد. به همین دلیل نمیتوان بهطور کلی گفت برای عکاسی موبایل، گوشیهای اندرویدی هم میتوانند عملکرد باثباتی را ارائه دهند. البته سری پیکسل و جدیدترین مدلهای گلکسی را میتوان بهعنوان استثنا در نظر گرفت.

همچنین اگر مقایسه جدیدترین گوشیهای اندرویدی با آیفونها را بررسی کنید، متوجه میشوید که اغلب مدلهای اندرویدی عملکرد رضایتبخشی در مقایسه با آیفونها ندارند و از نظر کیفیت هم نمیتوانند به آنها برسند.
علاوهبر این میتوان به مشکل چندین ساله دستگاههای اندرویدی در عکاسی حرفهای اشاره کرد؛ ایجاد تهرنگ بنفش روی تصاویر RAW/DNG ویرایششده در Lightroom. در حالی که تصاویر RAW آیفون بدون مشکل در لایتروم اضافه میشدند، عکسهای گرفته با وانپلاس نتایج کاملا بیکیفیت و خرابی داشتند.
این تهرنگ بنفش نهتنها در Lightroom Classic بلکه در فتوشاپ و نسخه موبایل لایتروم هم دیده میشود و عملا ویرایش حرفهای تصاویر را غیرممکن میکند.
مشکل دیگر، نبود پروفایل اصلاح لنز برای وانپلاس ۱۳R (و حتی ۱۳ معمولی) در لایتروم است، در حالی که تمام پروفایلهای اصلاح لنز آیفون بهطور کامل موجودند.
در نهایت باید گفت که اندروید هنوز هم از نظر سختافزار دوربین و پردازش تصویر، ثبات لازم را ندارد و نمیتواند بهترین انتخاب برای عکاسی با گوشی هوشمند باشد.
بهترین دوربین، واقعا همان دوربینی است که همراه خود دارید
با تمام نکاتی که گفته شد، اجازه دهید با یک جمله کلیشهای کمی حرفهایمان را نقض کنیم؛ بهترین دوربین گوشی هوشمند، همان دوربینی است که در لحظه در اختیار دارید. اگر آیفون ندارید، اجازه ندهید این موضوع مانعی برای عکاسی باکیفیت شود. گرچه در کل آیفون همچنان بهترین گزینه برای عکاسی با گوشی هوشمند بهشمار میرود، اما واقعیت این است که بیشتر گوشیهای مدرن امروزی، نسبت به چند سال پیش، تصاویر بسیار بهتری ثبت میکنند.
برای مثال، گوشی وانپلاس ۱۳R عکسهای بسیار خوبی میگیرد؛ البته تا زمانی که فرمت RAW نباشند و قصد ویرایش آنها را در Lightroom نداشته باشید. حتی اگر فایلهای RAW در Lightroom بهخوبی قابل ویرایش نباشند، همچنان میتوان JPEGها را کمی ویرایش کرد و نتایج قابل قبولی به دست آورد.

دوربینی که انتخاب میکنید، شما را تبدیل به عکاس حرفهای نمیکند. مهارت واقعی در عکاسی به نحوه استفاده از دوربین برمیگردد، نه برند یا مدل آن. بارها دیده شده که افراد با دوربینهایی چندین ساله، تصاویری خارقالعاده ثبت کردهاند که حتی با جدیدترین دوربینها هم امکانپذیر نبوده است. اگر نتوانید از ابزار خود استفاده بهینه کنید، سختافزار گرانقیمت هم سودی نخواهد داشت. با این حال اگر استفاده صحیح را بلد باشید، حتی سادهترین دوربینها نیز کافیاند.
در پایان، کافی است از همان چیزی استفاده کنید که اکنون در اختیار دارید. اگر قصد دارید بهزودی گوشیتان را تعویض کنید و تمرکز بیشتری روی عکاسی موبایلی داشته باشید، آیفون ۱۶ پرو میتواند گزینه مناسبی باشد. با این حال اگر همین حالا هم گوشیای دارید که از آن راضی هستید، کافی است با آن عکاسی را ادامه دهید.
گزینه دیگر این است که یک دوربین حرفهای تهیه کنید. دوربینهای واقعی برخلاف گوشیها خیلی زود از رده خارج نمیشوند و یک سرمایهگذاری طولانیمدت محسوب میشوند. اگر واقعا بهدنبال بیشترین کیفیت در عکاسی هستید، گزینه انتخابی شما گوشی نیست و این واقعیتی است که بهراحتی میتوان اثبات کرد.
در نهایت باید گفت اگر بهدنبال یک تجربه پایدار، ساده و قابلاعتماد برای عکاسی با گوشی هستید، آیفونها همچنان بهترین انتخاب محسوب میشوند. هرچند برخی مدلهای اندرویدی هم در این مسیر پیشرفتهای چشمگیری داشتهاند، اما هنوز فاصلهای قابلتوجه با عملکرد منسجم آیفون دارند.
برچسبها: