چگونه سلامت باتری گوشی خود را حفظ کنیم؟
برای حفظ سلامت باتری گوشی و جلوگیری از خرابی زودهنگام آن، راهکاری مختلفی وجود دارد که در مطلب پیشرو به مهمترین آنها اشاره میکنیم.
باتری یکی از مهمترین قطعات گوشیهای هوشمند است که حفظ و نگهداری از آن بسیار ضروری است؛ چرا که عملکرد این قطعه در درازمدت به طور چشمگیری کاهش پیدا میکند و عدم استفاده درست از آن به خرابی زودهنگام میانجامد.
برخی از تولیدکنندگان اعلام کردهاند عمر باتری گوشی تنها برابر با ۲ یا ۳ سال خواهد بود که در صورت نگهداری نامناسب و استفاده اشتباه، عمر آن حتی از آنچه اعلام شده نیز کمتر میشود. با توجه به این موضوع، کاربران باید توجه زیادی به حفظ سلامت باتری دستگاه خود داشته باشند.

در این مطلب، به معرفی راهکارها و روشهایی خواهیم پرداخت که با رعایت آنها، عمر باتری گوشی به طور قابلتوجهی افزایش پیدا میکند و از خرابی زودهنگام آن جلوگیری میشود. باید اشاره کرد که روشهای اشارهشده در این مقاله برای گوشیهای اندرویدی و iOS مناسب هستند.
گوشی را برای مدت زیادی با باتری خالی یا پرشده رها نکنید
برای اطلاع از چگونگی حفظ سلامت باتری، بررسی نحوه کارکرد باتریهای لیتیومیونی مهم به نظر میرسد. هر ثانیه که ما از گوشی خود استفاده میکنیم، یک فرآیند شیمیایی در باتری دستگاه انجام میشود که انرژی را تامین میکند.
همانطور که میدانیم، باتری لیتیومیونی از دو قطب مثبت (کاتد) و منفی (آند) بهره میبرد. زمانی که از گوشی در حالت عادی (بدون اتصال شارژر) استفاده میکنید، لیتیومیونها توسط یک ماده ژلمانند موسوم به الکترولیت از سمت منفی به سوی سمت مثبت میروند. از سوی دیگر، الکترونها نیز در مدار و در مسیر مشابه حرکت میکنند و در نتیجه، انرژی موردنیاز دستگاه تامین میشود.

زمانی که باتری به صورت کامل خالی میشود، انرژی قابلاستفاده به صورت کامل تخلیه شده و دستگاه خاموش خواهد شد. شارژکردن دستگاه فرآیند اشارهشده را معکوس میسازد؛ جریان برق لیتیومیونها و الکترونها را به جایگاه اولیه برمیگرداند و به این صورت، باتری شارژ میشود.
اگر باتری به صورت خالی یا پرشده برای مدت زمان زیادی رها شود، فشار زیادی به فرآیند حرکت لیتیومیونها و الکترونها وارد شده و عمر باتری کاهش پیدا میکند.
شارژ گوشی را تا حد ۸۰ درصد محدود کنید
متخصصان توصیه کردهاند که مقدار شارژ دستگاه باید در بازه ۲۰ تا ۸۰ درصد باشد. البته اگر به شارژ اضافی برای گوشی خود نیاز دارید، بهتر است که گوشی را به طور کامل شارژ کنید تا مدت زمان بیشتری از دستگاه استفاده کنید.
فرآیند افت عمر باتری زمانی آغاز میشود که گوشی را برای مدت زمان زیادی در شارژ ۱۰۰ درصد و به صورت متصل به شارژر رها میکنید. در نتیجه، بهتر است که شارژ را تا حد ۸۰ درصد محدود کنید تا باتری زودتر از موعد خراب نشود.
به چرخه شارژ گوشی توجه کنید
برخلاف آنچه اکثر کاربران تصور میکنند، دفعات شارژ گوشی در طول روز بههیچوجه مهم نیست و آسیبی به دستگاه وارد نمیکند. در واقع، تعداد کلی چرخه شارژی که گوشی متحمل میشود، اهمیت دارد و نقش پررنگی در سلامت باتری ایفا میکند.
چرخه شارژ به معنای استفاده از ظرفیت ۱۰۰ درصدی باتری گوشی است. برای مثال، گوشی از صفر تا ۵۰ درصد شارژ میشود، سپس کاربر اندکی از گوشی استفاده و دوباره دستگاه را از میزان ۴۰ تا ۹۰ درصد شارژ میکند. در این حالت، دستگاه دوبار به شارژ وصل شده است؛ ولی تنها یکبار از شارژ ۱۰۰ درصدی استفاده شده که معادل یک چرخه شارژ است.

به طور معمول، گوشیهای هوشمند قادرند پس از ۸۰۰ بار چرخه شارژ، تا ۸۰ درصد از ظرفیت اولیه خود را حفظ کنند. اپل ادعا میکند که در شرایط ایدهآل، مدلهای آیفون ۱۵ پس از ۱۰۰۰ بار چرخه شارژ تا ۸۰ درصد از ظرفیت خود را حفظ خواهند کرد.
بنابراین، نگران تعداد دفعات شارژ دستگاه نباشید؛ شارژهای مقطعی گوشی کمتر از شارژ ۰ تا ۱۰۰ به باتری آسیب وارد میکنند. در این حالت، فشار کمتری به فرآیند شیمیایی باتری وارد میشود و در نتیجه، عمر آن افزایش پیدا میکند.
گوشی را معرض دماهای شدید (بسیار گرم یا سرد) قرار ندهید
یکی از آسانترین روشها برای حفظ سلامت باتری این است که از قراردادن دستگاه در معرض دماهای شدید جلوگیری کنید. در واقع، هوای بسیار گرم یا سرد باعث خواهد شد تا باتری آسیب ببیند. شایان ذکر است که اگر حتی دستگاه بیشازحد داغ شد، نباید گوشی را در هوای سرد قرار دهیم. تغییر ناگهانی دما سبب میشود تا آسیبهای جدی به قطعات داخلی باتری وارد شوند.
بهترین راه برای کاهش دمای گوشی این است که از دستگاه استفاده نکنید یا آن را برای مدت زمان کوتاهی خاموش کنید. طبق اعلام رسمی اپل، بازه دمای ایدهآل برای استفاده از گوشی بین بازه ۱۶ تا ۲۲ درجه سلسیوس است و دمای فراتر از ۳۵ درجه سلسیوس نیز احتمال آسیب به باتری را افزایش میدهد.

از گوشی در حین شارژ استفاده نکنید
فناوری شارژ سریع بهخودیخود مضر نیست؛ خصوصاً اگر در حالت مناسب از آن استفاده شود. با این وجود، این قابلیت چندان بیخطر نیز نیست. هرچه گوشی سریعتر شود، جریان بیشتری به آن وارد میشود و در نتیجه، حرارت بالاتری تولید میشود.
شایان ذکر است که حرارت از ابتدای فرآیند شارژ آغاز نخواهد شد؛ چرا که گرما یک انرژی جذبنشده به شمار میرود و همچنین باتریهای لیتیومیونی در حالتی که ظرفیت آنها کاهش پیدا کرده است، شارژ را راحتتر وارد خود میکنند.
برای مثال، زمانی که میزان شارژ دستگاه از ۷۰ یا ۸۰ درصد فراتر رفت، مقاومت داخلی افزایش پیدا کرده و فرآیند اعمال شارژ سختتر انجام میشود. در این حالت، میزان حرارت تولیدشده به طور چشمگیری افزایش مییابد.
در صورتی که در حین شارژ از گوشی خود استفاده کنید، یک مشکل بزرگ به مشکل تولید حرارت اضافه میشود. در زمان استفاده از دستگاه، گوشی از باتری انرژی موردنیاز خود را دریافت میکند در حالی که شارژر به باتری انرژی وارد میسازد. این ورود و خروج انرژی سبب میشود حرارت قابلتوجهی تولید شود و سرعت شارژ نیز کاهش پیدا کند.
برای حفظ سلامت باتری و افزایش عمر آن، توصیه میشود از گوشی در حین شارژ (خصوصاً فراتر از شارژ ۷۰ یا ۸۰ درصد) استفاده نکنید.
از شارژ بیسیم پرهیز کنید
فناوری شارژ بیسیم یکی از مهمترین قابلیتهای گوشی هوشمند است که کاربران زیادی از آن بهره میبرند. با این وجود، اگر به سلامتی باتری خود در طولانیمدت اهمیت میدهید، بهتر است که از شارژ باسیم برای گوشی خود استفاده کنید.

به طور خلاصه، شارژ بیسیم چندان بهینه نیست و حرارت بیشتری تولید میکند. همچنین در این حالت اتلاف انرژی (به نسبت شارژ باسیم) بیشتر است. در این رابطه، توصیه میشود که تا حد امکان از شارژ باسیم استفاده شود.
آپدیتهای نرمافزاری را فراموش نکنید
بهروزرسانیها معمولاً باگهای موجود در گوشیها را برطرف میکنند و بهینهسازیهای مختلفی را برای دستگاهها به ارمغان میآورند که باعث میشوند عمر باتری افزایش یابد. برای مثال، اندروید ۱۴ فعالیت برنامهها در پسزمینه را به میزان ۵۰ درصد کاهش داد. این موضوع سبب شد تا انرژی کمتری مصرف شود و در نتیجه، عمر باتری افزایش پیدا کند.

از سوی دیگر، اندروید ۱۵ نیز ویژگی محدودسازی فرآیند شارژ را به گوشیهای پیکسل اضافه کرد. به علاوه، اندروید ۱۶ نیز یک منوی سلامت باتری را به همراه دارد که به کاربر اجازه میدهد تا میزان کاهش ظرفیت باتری را کنترل کند.