حقایقی که باید درباره باتری گوشیهای هوشمند بدانید!
باورهای نادرست زیادی درباره نگهداری باتری گوشی وجود دارند، اما کدامیک واقعا به افزایش عمر باتری کمک میکنند؟ این گزارش، مرز بین واقعیت و افسانه را روشن میکند.
تخلیه شارژ گوشیهای هوشمند، امری اجتنابناپذیر است. بنابراین عدد شارژ باتری روی صفحهنمایش گوشی قطعا مطلق نیست و چند فاکتور ایمنی نیز در نرمافزار و هم سختافزار گنجانده شده تا از آسیب استفاده طولانیمدت جلوگیری شود.
در حالی که برخی روشها برای افزایش عمر باتری واقعا میتوانند موثر باشند، بعضی دیگر نه تنها تاثیری در این مورد ندارند، بلکه حتی ممکن است آسیبهای غیرقابل جبرانی هم به باتری و گوشی وارد کنند. بنابراین اطلاع از این راهکارهای اصولی و استاندارد، میتوانند نقش قابلتوجهی در بهبود تجربه کاربری استفاده از گوشی هوشمند داشته باشند.
در واقع اگر میخواهید از گوشی هوشمند مقاوم و مقرونبهصرفه خود بیشترین بهره را ببرید، میتوانید با استفاده از این راهکارها، باتری را قبل از این که دچار آسیبهای جبرانناپذیر شود، دوام بیشتری ببخشید. ما در این مطلب بهطور اختصاصی در مورد شیوههای استاندارد و برخی تصورات غلط در رابطه با افزایش عمر باتری گوشیهای هوشمند صحبت خواهیم کرد.
افزایش عمر باتری دقیقا به چه معناست؟
افزایش عمر باتری، لزوما یک ترفند یا راهکار منحصربهفرد نیست. زمانی که شرکت تولیدکننده میگوید عمر دستگاه باید 6 سال باشد، این مقدار براساس میانگین محاسبه شده است. با این حال اگر میخواهید گوشی با عمر طولانیتر داشته باشید، بهتر است به دنبال راههایی برای افزایش عمر آن مخصوصا باتری بگردید.

در حالی که استفاده بهینه، حداقل میتواند گوشی را تا 6 سال به بهترین وجه قابل استفاده کند، بسته به نحوه تجربه کاربری این مقدار همچنان میتوانند پایینتر یا بالاتر برود. در واقع وقتی تولیدکنندهای به این موضوع اشاره میکند که یک گوشی در حالت صرفهجویی باتری میتوانند از 24 تا 100 ساعت دوام بیاورد، کم و بیش به مقدار واقعی شباهت دارد، اما دقیق نخواهد بود.
افزایش عمر باتری به معنای بهینهسازی باتری و پیروی از روشهای مناسب حفظ و استفاده باتری است. بنابراین، در حالت استفاده معمولی، اگر انتظار دارید باتری بین 15 تا 24 ساعت در خارج از حالت صرفهجویی باتری دوام بیاورد، میتوانید با استفاده از این روشها رویایی خود را محقق کنید. در کل، اقدامات شخصی، تنظیمات نرمافزاری و حتی مراقبت کلی از دستگاه، چیزی است که سلامت کلی باتری و طول عمر دستگاه را تعیین میکنند.
تفاوت بین راهکارهای بلندمدت و کوتاهمدت
کاربران باید بین روشهای استفاده بلندمدت و کوتاهمدت باتری تفاوتهایی قائل شوند تا بتوانند بهترین و موثرترین راهکارها را برای افزایش عمر باتری پیدا کنند. اگر میخواهید گوشی شما در طول روز، برای مدل طولانیتری قابل استفاده باشد، باید به دنبال راهکارهای کوتاهمدت برای صرفهجویی در مصرف باتری باشید.

در همین حال، حفظ طولانیمدت باتری به حفظ طول عمر باتری گوشی قبل از نیاز به تعویض اشاره دارد. به عبارتی دیگر، راهکارهای کوتاهمدت در کل روشهایی هستند که با حفظ طول عمر باتری، دستگاه را برای استفاده کامل در طول یک روز آماده میکنند. با این حال، راهکارهای بلندمدت، به روشهایی اطلاق میشود که عمر باتری دستگاه را در طول سالهایی که قرار است کار کند، حفظ کرده و نیاز به تعویض آن را از بین میبرد.
بنابراین، راهکارها برای هر دو متفاوت خواهند بود. به عنوان مثال، کاهش روشنایی و نرخ نوسازی باعث کاهش مصرف شدید باتری میشود و از طرفی هم نحوه شارژ کردن دستگاه، در درازمدت بر عمر باتری تاثیر میگذارند.
بهطور کلی، در هر دو مورد شما میخواهید طول عمر باتری را ارتقا داده و از ضعیف شدن آن جلوگیری کنید. در واقع ضعیف شدن باتری به کاهش تدریجی ظرفیت باتری در طول زمان اشاره دارد و این در ادامه میتواند به هزینههای تحمیل شده از این طریق هم تاثیر داشته باشد.
آیا محدود کردن شارژ تا 85 درصد عمر باتری را افزایش میدهد؟
بهطور خلاصه، باید گفت که بله، این کار را میکند. روشهای شارژ کردن باتری بسیار مهم هستند، بهخصوص اگر میخواهید عمر باتری دستگاه خود را افزایش دهید، اما آنقدرها هم با یکدیگر تفاوت ندارند.
برای مثال، سرعت شارژ گوشی یکی از پارامترهای بسیار مهم بوده و بنابراین انتخاب بین شارژ سریع یا معمولی، قطعا تفاوتهای قابلتوجهی را به همراه خواهد داشت. علاوهبر، شارژری که استفاده میکنید که نیز میتواند تاثیر زیادی داشته باشد. شارژرهای غیر رسمی میتوانند با ارائه جریانهای نادرست برق، عمر باتری را به خطر بیندازند و در واقع آنها با نداشتن یک توان خروجی تنظیم شده، حتی ممکن است سلامت گوشی را در معرض خطر قرار دهند.

در همین حال، این یک افسانه است که شارژ شبانه به باتری گوشی آسیب میرساند. بیشتر شارژرها پس از رسیدن به 100 درصد، شارژ گوشی را متوقف میکنند و تنها زمانی شارژ میشوند که عدد شارژ پایین بیاید. همچنین گوشیهای هوشمند امروزی هم دارای تکنولوژیهای محافظتی داخلی هستند تا پس از رسیدن به ظرفیت کامل باتری، فرآیند شارژ را متوقف کنند.
نگرانی اصلی، گرمای بیش از حد است. گرما بهعنوان محصول جانبی واکنش الکتروشیمیایی در باتری تولید میشود. بنابراین طبیعی است که گوشی حین شارژ شدن گرم شود. با این حال اگر این مقدار بیش از حد باشد (جایی که حتی دست زدن به گوشی هم باعث احساس گرمای آزاردهنده شود)، نشانهای از خرابی شارژر، پورت یا باتری است و به همین دلیل، گرمای بیش از حد را باید جدی بگیرید. در واقع به همین خاطر است که گفته میشود شارژ شبانه میتواند از نظارت بر این اثر حرارت جلوگیری کرده و در نتیجه کاربر دیگر متوجه نمیشود که ایرادی وجود دارد.
کارشناسان توصیه میکنند که شارژ گوشی خود را بین 20 تا 80 درصد برای باتریهای لیتیوم یونی نگه دارید و بهتر است از تخلیه کامل گوشی هم جلوگیری کنید. در کل، طولانیتر شدن فرآیند شارژ باعث فرسودگی باتریهای لیتیوم یونی میشود و از طرفی هم حرارت بالای تولید شده در این فرآیند طولانی، میتواند آسیبهایی را به باتری وارد کند.
اساسا، اگر اجازه دهید شارژ باتری بیش از حد کاهش یابد، مواد بیشتری در دو سر باتری (الکترودها) نسبت به آنچه در محلول وجود دارد، جمع میشوند. شارژ کردن در این حین باعث میشود یونها دوباره به محلول بازگردند؛ اما اگر تجمع زیادی در انتها ایجاد شود، بخشی از آنها بهطور دائمی به الکترودها میچسبند و ظرفیت دائمی باتری کاهش پیدا میکند (لازم به ذکر است جریان الکتریکی زمانی تولید میشود که یونها از یک سمت به سمت دیگر حرکت کنند).

البته اکثر گوشیها هم دارای مکانیزمهای ایمنی هستند که حتی اگر شارژ باتری به زیر صفر درصد کاهش یابد، خاموش نمیشوند. در واقع، 0 درصد نشان داده شده، صفر درصد واقعی نیست و این همان مکانیزم ایمنی گوشیها از تخلیه کامل باتری است. با این حال، بهتر است هیچ وقت اجازه ندهید گوشی برای مدت طولانی روی شارژ 0 درصد بماند.
بهترین حالت این است که شارژ گوشی را همیشه بین 20 تا 80 درصد نگه دارید تا باتری لیتیوم یونی آن در وضعیت شیمیایی سالمی باقی بماند. این محدوده شارژ از استرس بیش از حد به باتری جلوگیری کرده و تخریب آن را به حداقل میرساند. این کار همچنین به باتری کمک میکند تا از رسیدن به سطوح شارژ غیرعادی جلوگیری کند؛ مانند شارژ بیش از حد (بالاتر از 80 درصد) یا شارژ بسیار کم (زیر 40 درصد) که در این شرایط احتمال تولید گرمای بیشتر از حد معمول افزایش مییابد. در کل اگر در بازه بهینه شارژ شود، این خطرات کمتر خواهند بود.
اثر حافظه؛ افسانه یا واقعیت؟
«اثر حافظه» قبلا یک پدیده تاثیرگذار بود که در باتری نیکل کادمیم و نیکل هیدرید دیده میشد. در صورتی که این باتریها پس از تخلیه جزئی بارها و بارها شارژ میشدند، بهخاطر «اثر حافظه» به تدریج ظرفیت قابل استفاده خود را از دست میدادند. این بدان معنا بود که باتری دیگر در مقایسه با ظرفیتی که قبلا داشت، به اندازه قبلی نمیتوانست شارژ شود.
در نتیجه، بسیاری بر این باورند که یک بار در ماه، باید باتری گوشی را بهطور کامل تخلیه کنید تا فقط با ظرفیت محدود خود شارژ نشود. با این حال تحقیقات نشان داده که باتریهای لیتیوم یونی این مشکل را دیگر ندارند. در واقع، باتریهای لیتیوم یونی، هیچ اثر حافظهای را نشان نداده و این موضوع تقریبا در مورد تمام باتریهای لیتیوم یونی صدق میکند.
آیا بستن برنامههای فعال در پسزمینه عمر باتری دستگاه را افزایش میدهند؟
پاسخ کوتاه، بله و هم خیر است؛ در واقع بستگی به نرمافزار گوشی شما دارد. بهعنوان مثال، گوشیهای آیفون از قابلیت تعلیق برنامهها برخوردار هستند و بنابراین، باز و بسته کردن مجدد یک برنامه میتواند باعث تخلیه بیشتر از تعلیق این برنامه شود. در واقع، قابلیت تعلیق برنامهها، آنها را در حالتی قرار میدهد که در صورت نیاز کاربر، به سرعت میتوانند اجرا شده و در عین حال، مصرف باتری بسیار کمی هم دارند.

اگر به دنبال راهکاری کوتاهمدت برای افزایش عمر باتری دستگاه خود هستید، یکی از موثرترین اقدامات، جلوگیری از اجرای اپلیکیشنها در پسزمینه است. این برنامهها باعث مصرف پردازنده، استفاده مداوم از سرویسهای مکانیابی و ارتباط با شبکه وایفای میشوند که همگی باعث تخلیه سریع باتری خواهند شد. خوشبختانه بیشتر گوشیهای اندرویدی ابزارهایی برای مدیریت این موضوع دارند؛ برای مثال، در گوشیهای سامسونگ فهرستی بهنام «برنامههای خواب عمیق» وجود دارد و در گوشیهای پیکسل میتوان فعالیت پسزمینه اپها را بهصورت دستی فعال یا غیرفعال کرد.
عادتهای شارژ خود را اصلاح کنید
علاوهبر توجه به استفاده از شارژرها و کابلهای متفرقه که ممکن است به گوشی آسیب بزنند، نکات درست و نادرست زیادی درباره روشهای شارژ وجود دارد که در بلندمدت بر سلامت باتری تاثیر میگذارند. اگر واقعا بهدنبال افزایش عمر باتری گوشی هستید، بهتر است یک روال مشخص برای شارژ تعیین کرده و درصد شارژ نمایش دادهشده را با دقت کنترل کنید.