سیستم هوشمند اختصاصی برای بازاریابی برندها

ارزش اقتصاد تولیدکنندگان محتوا در جهان به حدود ۲۵۰ میلیارد دلار رسیده و برآوردها نشان می‌دهد این بازار تا سال ۲۰۲۷ می‌تواند به حدود ۴۸۰ میلیارد دلار برسد. رشدی که در کنار افزایش مصرف رسانه‌های دیجیتال، از گسترش مستمر نیاز به تولید محتوا و توسعه ظرفیت‌های بازاریابی خبر می‌دهد. همزمان، هوش مصنوعی نیز مسیر تازه‌ای برای پاسخ به این نیاز باز کرده است.

تبلیغات

مسئله امروز برندها صرفا دسترسی به ابزارهای هوش مصنوعی نیست. ابزارهای عمومی الزاما دانش، هویت، استراتژی، استانداردها و فرآیندهای اختصاصی هر سازمان را نمی‌شناسند. پرسش اصلی این است که چگونه می‌توان این ظرفیت را از یک ابزار عمومی به قابلیتی متناسب با دانش و نیازهای واقعی هر برند تبدیل کرد.

کانون ایران نوین در الکامپ ۲۹ از محصولی رونمایی می‌کند که با همین مسئله توسعه یافته است؛ سیستمی که تلاش می‌کند دانش سازمان، مهارت‌های تخصصی و بخشی از فرآیندهای بازاریابی را در یک محیط هوشمند اختصاصی به یکدیگر متصل کند.

مریم شفیعی، مدیرعامل کانون ایران نوین، درباره نقطه آغاز این پروژه می‌گوید: «مسئله برای ما این نبود که چند ابزار هوش مصنوعی را کنار هم قرار دهیم و از آنها خروجی محتوا بگیریم. سوال اصلی این بود که اگر AI قرار است وارد واحد بازاریابی شود، چطور می‌توانیم دانش، مهارت و فرآیندهای یک سازمان را وارد این سیستم کنیم تا هوش مصنوعی واقعا بخشی از توان بازاریابی آن برند شود؟»

این محصول از دل تجربه و دانش کانون ایران نوین در حوزه‌های ارتباطات، بازاریابی، برندینگ و تبلیغات توسعه یافته و تلاش می‌کند این دانش را در کنار ظرفیت‌های تازه فناوری، به قابلیتی قابل استفاده در سازمان‌ها تبدیل کند.

آیا AI تبلیغات همه برندها را شبیه هم می‌کند؟

یکی از نگرانی‌های جدی درباره ورود گسترده هوش مصنوعی به صنعت تبلیغات، مشابه شدن خروجی برندهاست؛ به ویژه زمانی که مجموعه‌های مختلف از مدل‌ها و ابزارهای عمومی مشابه استفاده می‌کنند.

شفیعی معتقد است بخش مهمی از این مسئله به نحوه استفاده از AI برمی‌گردد. «اگر از یک هوش مصنوعی عمومی بخواهید تصویری از یک وکیل تولید کند، بر اساس داده‌های عمومی خود ممکن است به خروجی‌هایی مشابه برسد. اما وقتی دانش و هویت اختصاصی یک برند وارد سیستم می‌شود، شرایط تغییر می‌کند.»

او به یکی از پروژه‌های انجام شده در مسیر توسعه محصول اشاره می‌کند که در آن حدود ۲۰۱ مولفه مرتبط با هویت یک برند شناسایی و در ساختار سیستم تعریف شده است.

به گفته مدیرعامل کانون ایران نوین، هدف از چنین فرآیندی حذف خلاقیت انسانی نیست؛ بلکه فراهم کردن بستری است که هنگام تولید خروجی‌های خلاقانه، هویت، قواعد و استانداردهای اختصاصی هر برند نیز در نظر گرفته شوند.

از تولید محتوا تا اتوماسیون فرآیندهای بازاریابی

استفاده از این پلتفرم ا تولید یک خروجی منفرد عبور می‌کند و وارد فرآیندهای کاری می‌شود.

شفیعی برای توضیح این قابلیت می‌گوید: «برای مثال می‌توان فرآیندی تعریف کرد که سیستم هر روز در زمان مشخص، بر اساس قواعد تعیین شده یک خروجی محتوایی آماده کند، متن و اجزای مورد نیاز آن را تولید کند و آن را تا مرحله بررسی و ادامه فرآیند انتشار پیش ببرد.»

در این مدل، کارشناس بازاریابی برای هر فعالیت ناچار نیست از نقطه صفر وارد یک ابزار عمومی شود و دستور تازه‌ای تعریف کند.

بخشی از فعالیت‌های تکرارشونده می‌توانند در قالب فرآیندهای تعریف شده، ساختاریافته و قابل کنترل اجرا شوند.

به گفته شفیعی، این موضوع می‌تواند به سازمان‌ها اجازه دهد بخشی از کارهای تکراری را به سیستم بسپارند و تمرکز نیروی انسانی را بیشتر بر فعالیت‌های تخصصی، خلاقیت، استراتژی، نظارت و تصمیم‌گیری قرار دهند.

دسترسی گسترده‌تر به توانمندی‌های تخصصی بازاریابی

یکی دیگر از کارکردهای این مدل، توسعه دسترسی سازمان‌هایی با اندازه‌های متفاوت به بخشی از توانمندی‌های تخصصی بازاریابی است.

برای یک برند بزرگ، سیستم می‌تواند ظرفیت تیم موجود را افزایش دهد؛ برای یک شرکت متوسط، امکان توسعه حجم فعالیت‌ها بدون افزایش متناسب منابع را فراهم کند و برای یک کسب‌وکار کوچک، دسترسی به بخشی از قابلیت‌هایی را ممکن سازد که ایجاد آنها در قالب یک تیم تخصصی کامل، همیشه اقتصادی یا در دسترس نیست.

شفیعی می‌گوید این مدل می‌تواند دامنه استفاده شرکت‌ها از دانش و خدمات تخصصی بازاریابی را نیز توسعه دهد؛ به ویژه برای مجموعه‌هایی که نیاز آنها الزاما خرید رسانه نیست اما در حوزه‌هایی مانند برند، روابط عمومی، نمایشگاه، شبکه‌های اجتماعی یا تولید محتوا به توانمندی تخصصی نیاز دارند.

تجربه محصول در بازار امارات

یکی از بخش‌های قابل توجه مسیر توسعه این پروژه، ارزیابی آن خارج از بازار ایران بوده است. به گفته شفیعی، این محصول در جریان تحقیق و توسعه در اختیار ۱۰ برند فعال در بازار امارات نیز قرار گرفته تا قابلیت‌های آن در محیطی متفاوت از بازار ایران مورد ارزیابی قرار گیرد.

تجربه بازار امارات برای کانون ایران نوین فرصتی برای سنجش محصول در مواجهه با برندها، نیازها و استانداردهای متفاوت بوده و نتایج این تجربه در ادامه مسیر توسعه سیستم مورد استفاده قرار گرفته است.

یک سال و نیم توسعه پیش از رونمایی

محصولی که کانون ایران نوین در الکامپ ۲۹ رونمایی می‌کند، قرار نیست برای نخستین بار در نمایشگاه مورد آزمایش قرار گیرد.

به گفته شفیعی، حدود یک سال و نیم تحقیق و توسعه روی این سیستم انجام شده و پیش از رونمایی عمومی، نسخه‌های مختلف آن در بیش از ۲۰ شرکت و هلدینگ در قالب استفاده عملی یا فرآیندهای آزمایشی مورد استفاده و ارزیابی قرار گرفته است.

دامنه این تجربه نیز صرفا به تولید محتوای بازاریابی محدود نبوده و قابلیت‌های سیستم در حوزه‌های مرتبط با بازاریابی، محتوا، محصول، طراحی و تجربه برند مورد بررسی قرار گرفته است.

این مسیر به تیم توسعه امکان داده است تا محصول را پیش از ارائه عمومی در موقعیت‌های واقعی بسنجد و ظرفیت‌ها و محدودیت‌های آن را در مواجهه با نیازهای متفاوت سازمان‌ها بررسی کند.

قرار نیست فقط یک نرم‌افزار تحویل داده شود

مدل استقرار این سیستم صرفا بر تحویل یک پلتفرم به سازمان متکی نیست. فرآیند با مجموعه‌ای از ورکشاپ‌های مدیریتی و تخصصی آغاز می‌شود. در این مرحله، دانش اصلی سازمان شامل استراتژی برند، استراتژی ارتباطی، هویت برند، استانداردها و سایر اطلاعات مورد نیاز شناسایی و برای استفاده در سیستم ساختاردهی می‌شود.

در مرحله بعد، تیم سازمان برای استفاده از سیستم آموزش می‌بیند و برای یک دوره حدود سه ماهه، کانون ایران نوین در کنار تیم مجموعه، استفاده واقعی از سیستم را پیش می‌برد تا راهکار با نیازها، فرآیندها و ساختار آن سازمان هماهنگ شود.

پس از این دوره، سازمان می‌تواند بخش عمده استفاده از سیستم را به صورت مستقل ادامه دهد. همزمان، با توجه به سرعت تغییر فناوری‌های هوش مصنوعی، به‌روزرسانی مستمر قابلیت‌های سیستم نیز بخشی از مدل توسعه محصول در نظر گرفته شده است.

از استفاده عمومی از AI تا یک قابلیت اختصاصی برای هر برند

امروز یک کارشناس بازاریابی می‌تواند از ابزارهای هوش مصنوعی برای نوشتن متن، تولید تصویر، ساخت ویدئو یا تحلیل اطلاعات استفاده کند. تفاوت رویکرد این محصول در تلاش برای اتصال این ظرفیت‌ها به دانش و فرآیندهای اختصاصی هر سازمان است.

در این مدل، دانش سازمان، هویت برند، مهارت‌های تخصصی و فرآیندهای قابل تکرار در یک ساختار واحد در اختیار تیم قرار می‌گیرند.

در نتیجه، هوش مصنوعی از یک ابزار بیرونی برای انجام یک وظیفه مشخص، به بخشی از زیرساخت کاری تیم بازاریابی نزدیک می‌شود؛ زیرساختی که می‌تواند با دانش، استانداردها و نیازهای هر برند غنی و به‌روز شود.

آنچه کانون ایران نوین در الکامپ ۲۹ رونمایی می‌کند، بنابراین صرفا ابزار دیگری برای تولید متن، تصویر یا ویدئو نیست؛ بلکه تلاشی است برای تبدیل دانش، هویت و توانمندی‌های بازاریابی یک سازمان به سیستمی هوشمند، قابل استفاده و قابل توسعه.

این رونمایی بخشی از نگاه گسترده‌تر کانون ایران نوین به تاثیر فناوری بر آینده ارتباطات، بازاریابی، برندینگ و تبلیغات است؛ نگاهی که پس از نزدیک به ۳۶ سال فعالیت، قرار است در حضور کانون ایران نوین در الکامپ ۲۹ با ارائه تجربه‌ها، دستاوردها و راهکارهای عملی ادامه پیدا کند.

آینده‌ی برند و بازاریابی از اینجا آغاز می‌شود.