دانشمندان سخت به دنبال واکسنی برای ویروس کرونای جدید موسوم به SARS-CoV-2 هستند. در حال حاضر هیچکس نمیداند که واکسن احتمالی این بیماری تا چه اندازه موثر خواهد بود یا مصونیت آن چقدر دوام میآورد، اما رئیس موسسه ملی آلرژی و بیماریهای عفونی آمریکا، دکتر آنتونی فاوچی، چند روز پیش در مقابل کنگره اعلام کرد که اولین واکسن عمومی کووید-۱۹ میتواند تا اواخر سال ۲۰۲۰ آماده شود. با این حال، هنوز یک مانع اساسی وجود دارد که باید از پیش رو برداشته شود و بیل گیتس اخیرا در مصاحبهای با CNN به آن اشاره کرده است.
بنیانگذار شرکت مایکروسافت چند روز پیش به همراه اندرسون کوپر و دکتر سانجای گوپتا در ویژه برنامه CNN برای ویروس کرونا حاضر شد تا در خصوص واکنش آمریکا در برابر همهگیری کووید-۱۹ صحبت کند. او گفت تصویری که امروز در اواخر ماه ژوئن از آمریکا و سراسر جهان میبینیم سختتر از آنچیزی است که انتظارش را داشتیم، و هشدار داد که اوضاع میتواند در پاییز بدتر شود. او تصریح کرد که ایالات متحده به اندازه کافی در مبارزه با این ویروس مایه نگذاشته، هرچند میزان آزمایشها بالاخره افزایش پیدا کرده است. بیل گیتس متذکر شد:
این امکان وجود دارد که آزمایشگیری برای یک پاتوژن (عامل بیماریزا) جدید بسیار بسیار سریع افزایش یابد. در واقع، کشورهای متعددی این کار را خیلی خوب انجام دادند و فناوری هم مدام در حال بهتر شدن است. آمریکا، بهطور خاص، پیشگام نبوده یا هماهنگی موردانتظار را از خود نشان نداده است.
برخی ایالتها نشان دادند که صرفا با پیروی از دستورالعملهای مرکز کنترل بیماریها (CDC) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) میتوان چه تفاوتهای بزرگی ایجاد کرد. در نیویورک که زمانی یکی از مراکز اصلی اپیدمی ویروس کرونا بود، آمار مبتلایان به کووید-۱۹ از تاریخ ۱ ژوئن از مرز ۲ درصد افزایش پیدا نکرده است. در حالی که در تگزاس به خاطر افزایش شمار مبتلایان بازگشت به شرایط عادی لغو شده چون نرخ ابتلا به حدود ۱۰ درصد رسیده و دهها هزار نفر در همین هفته به ویروس کرونا دچار شدهاند.
ولی عرضه واکسن میتواند شرایط را تغییر دهد و گیتس هم مثل دکتر فاوچی معتقد است که اولین واکسن تا پایان سال ۲۰۲۰ یا اوایل سال ۲۰۲۱ حاضر خواهد شد. طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت، در حال حاضر بیش از ۱۴۰ کشور در حال تولید واکسن هستند و در هفتههای گذشته شماری از این موسسات به فاز سوم آزمایشهای خود رسیدهاند. منتها گیتس باور دارد که بزرگترین چالش نه تولید یا توزیع واکسن بلکه قانع کردن مردم به استفاده از آن است.
بیل گیتس میگوید: «اگر واکسن خوبی تولید شود، یعنی واکسنی که بتواند مانع از انتقال ویروس شود، چنانچه ۷۰ تا ۸۰ درصد از مردم این واکسن را بزنند همه از اثرات آن بهرهمند میشوند. اگر به چنین سطحی دست یابیم میتوانیم از مزایای ایمنی جمعی استفاده کنیم، بنابراین تنها در آن صورت است که واقعا قادر به حذف یا کاهش نمایی آمار مبتلایان خواهیم بود.» گیتس معتقد است که با افزایش فوقالعاده سرعت مراحل آزمایشی، چالشی سخت در پیش است تا بتوانیم اعتماد مردم را جلب کنیم. با این حال، او باور دارد که اکثر مردم واکسن را دریافت خواهند کرد یا حداقل تعدادی کافی آن را میزنند تا بتوانیم شرایط را به حالت عادی نزدیک کنیم.