این روزها خبر تصویب قیمتهای جدید خودرو در شورای رقابت و اما و اگرهای آن تیتر اول بسیاری از رسانهها را به خود اختصاص داده است. ۱۵ فروردین سخنگوی شورای رقابت در گفتوگویی اعلام کرد که قیمت کارخانهای خودرو در چند سال اخیر به طور غیرعادی پایین نگاه داشته شد که سبب زیان انباشته خودروسازان شده بود و قرار است که قیمتهای جدید ابلاغ شود. پس از آن طبق ادعای سخنگوی شورای رقابت، یک روز بعد (چهارشنبه ۱۶ فروردینماه) دستورالعمل به وزارت صمت ابلاغ شده است؛ این در حالی است که وزارت صمت میگوید تاکنون دستورالعملی ابلاغ نشده و این وزارت خانه قیمتی دریافت نکرده است. کشمکش برای اصلاح قیمتی میان نهادهای مسئول در حالی ادامه دارد که مصرفکننده منتظر تصمیم نهایی و نتیجه آن در بازار است.
به گفته برخی از فعالان بازار، افزایش به یکباره قیمت کارخانه اثر مستقیمی بر بازار دارد و این مسئله به نفع مصرفکنندگان نخواهد بود و آنها را از بازار فراری خواهند داد. البته برخی دیگر از کارشناسان بر این باورند که تصمیماتی همچون افزایش قیمت خودرو در کارخانه فقط برای مدت کوتاهی میتواند رفتار بازار و مصرفکنندگان را تحت تاثیر قرار دهد. امیرحسن کاکایی، کارشناس صنعت خودرو با اشاره به اما و اگرهای ماجرای قیمتگذاری خودرو در شورای رقابت و اثر آن بر رفتار بازار و مصرفکننده به جی اس ام گفت: «در روزهای اخیر خریدار در بازار خودرو به کرات مشاهده میشود اما فروشندگان از فروش امتناع میکنند چراکه همه میدانند بازار در مسیر افزایش قیمت قرار گرفته است و منتظر هستند تا ببینند نتایج تصمیمات چه میشود. البته باید اشاره کنم که اگر افزایش قیمت کارخانه اعمال شود ممکن است برای مدت کوتاهی رفتار مصرفکنندگان را تحت تاثیر قرار دهد و حتی برخیها از خرید منصرف شوند اما واقعیت این است که بازار خودرو جذابیت خاصی برای افراد خواهد داشت و پس از مدتی معاملات از سر گرفته خواهد شد.»
وی با بیان این مسئله که بازار خودرو برای سرمایهگذاری بازاری جذاب است، ادامه داد: چگونگی وضعیت بازار سرمایه بر رفتار سرمایهگذاران خرد در بازارهای موازی تاثیر مستقیمی دارد. بورس این روزها شاهد رشد شاخص است اما هنوز هم شاهد بیاعتمادی در این بازار هستیم. در چنین شرایطی که بی اعتمادی وجود دارد، افراد برای سرمایهگذاری سردرگم میشوند و نزدیکترین بازار به سرمایه افراد، بازار خودرو خواهد بود. متاسفانه با سیاستی که در اقتصاد داریم، بازار خودرو هیجانانگیزترین بازار برای سرمایهگذاری است؛ از این جهت میگویم متاسفانه چون سرمایهها به سمت بازار غیرمولد در حال حرکت است. در مجموع وضعیت بازار در چند ماه آینده به همین شکل خواهد بود مگر اینکه ما شاهد یک توافق بینالمللی در حد برجام باشیم و یا اینکه اعتماد به بازار سرمایه بازگردد. بی اعتمادی عمیقی در بازار سرمایه وجود دارد و مردم ترجیح میدهند خودشان سرمایههایشان را به کالا تبدیل کنند و آن کالا را نگه دارند. دولت باید اعتماد از دست رفته را به بورس بازگرداند تا سرمایهها در مسیر مولد قرار بگیرد نه اینکه دائما شاهد سفتهبازی و دلالی در بازارهای اقتصادی باشیم.
این کارشناس صنعت خودرو به ارزیابی وضعیت بازار پرداخت و در این باره به ما گفت: وضعیت بازار خودرو همانند وضعیت در سال گذشته خواهد بود و شاید هم کمی آشفتهتر. کشمکشهای فعلی نشان میدهد که مسئولان در یک سردرگمی به سر میبرند و این سردرگمیها به نفع صنعت و بازار خودرو نخواهد بود.
کاکایی در پایان با بررسی وضعیت بازار به مصرفکنندگان تاکید کرد: وضعیت بازار خودرو به سیاستهای دولت برای کنترل نرخ ارز بستگی دارد. اکنون هیچ رابطهای میان عرضه کالاها و قیمت آنها وجود ندارد و کالایی مثل خودرو که یک کالای سرمایهای به حساب میآید قیمتش متناسب با قیمت ارز تعیین میشود. در این میان کارهای مقطعی در حال انجام است که میتواند برای مدت کوتاهی بازار را با خود همراه کند. واردات یکی از همین کارهای مقطعی است که ممکن است تاثیرات کوتاهمدتی را به همراه داشته باشد. در مجموع میتوان گفت فارغ از کارهای مقطعی، قیمتها در بازار خودرو افزایشی است و نوسانات هم در این زمینه بالا میرود. اکنون تقریبا کل فروش سال را از قبل پیشفروش کردهاند و دست دولت و خودروساز برای مدیریت بازار بسته شده است لذا ما باید آماده نوسانات عجیب و غریب در این بازار باشیم. بنابراین افرادی که تجربهای در بازار ندارند در زمان معامله باید مراقب باشند و تمام جوانب را در نظر بگیرند.