در گزارشی که اخیرا شاهد انتشار آن توسط خبرگزاری Nikkei Asia بودیم؛ به این امر اشاره شده که تولید باتریهای لیتیوم یونی نسل جدید به کار رفته در خودروهای تسلا، به عهده شرکت شناخته شده پاناسونیک خواهد بود. این باتریها، ظرفیتی حدودا پنج برابر مدلهای فعلی داشته و تولید انبوه آنها احتمالا از سال ۲۰۲۳ آغاز میشود.
با وجودی که این باتریها در حال حاضر تنها برای استفاده در خودروهای تسلا طراحی شدهاند؛ مقامات پاناسونیک در مصاحبهای که در ماه نوامبر انجام دادند، صحبتی از انحصار آنها نکرده و به نظر میرسد که آماده فروش آنها به سایر شرکتهای سازنده خودروهای الکتریکی نیز هستند. این باتریهای جدید، قرار است مسافت قابل پیمایش با خودروهای الکتریکی را افزایش داده و همچنین از هزینه تولید آنها برای شرکتها بکاهند تا در آیندهای نزدیک، شاهد افت قیمت این خودروها باشیم.
پاناسونیک اما، ادعاهای Nikkei Asia را تایید نکرده و در بیانیهای که توسط خبرگزاری رویترز منتشر شده؛ چنین میگوید:
« ما در حال بررسی راههای مختلف برای آغاز تولید انبوه این باتریها هستیم و قرار است در سال جاری، یک خط تولید آزمایش را نیز راه اندازی کنیم؛ اما در حال حاضر، خبر جدیدی برای اعلام نداریم.»
به ادعای خبرگزاری Nikkei Asia، این باتریهای بزرگتر و با ظرفیت بیشتر که به دلیل ابعاد ۸۰×۴۶ میلی متری خود، باتریهای 4680 نام گرفتهاند؛ میتوانند مسافت قابل پیمایش توسط خودروهای الکتریکی را به میزان ۲۰ درصد افزایش دهند. شرکت تسلا نیز مدتی پیش ادعای افزایش مسافت قابل پیمودن به میزان ۱۶ درصد را داده بود.
در صورت استفاده از این باتریها، خودروی پرچمدار تسلا یا همان مدل اس که در حال حاضر توان پیمایش ۶۵۰ کیلومتر (حدود ۴۰۴ مایل) با یک دور شارژ را دارد؛ از این نیز کارآمدتر شده و مسافت طی شده با آن به ۷۵۰ کیلومتر (حدود ۴۶۵ مایل)، با یک دور شارژ افزایش مییابد.
گفته شده که پاناسونیک، در حال توسعه کارخانه خود در واکایاما ژاپن جهت تولید این باتریهای جدید است. این شرکت، پیش از این به خبرگزاری وال استریت ژورنال اعلام کرده بود که تولید آزمایش این باتریها، از ماه مارس سال ۲۰۲۲ آغاز خواهد شد.
در یکی از رویدادهای تسلا که در ماه سپتامبر سال ۲۰۲۰ برگزار شد؛ شاهد اشاره به این باتریهای نسل جدید و ظرفیت بالاتر آنها بودیم. به گفته مدیر عامل شناخته شده تسلا یعنی آقای «ایلان ماسک»، این باتریها حدودا شش برابر قویتر بوده و هزینه آنها برای هر کیلووات نیز به میزان ۱۴ درصد کاهش یافته است. باتریهای به کار رفته در خودروهای الکتریکی، بسیار گران هستند و حدودا شامل ۳۰ درصد از هزینه تولید خودرو میشوند.
مشخصا، کاهش قیمت این باتریها و هزینههای تولید برای کارخانه، موجب کاهش قیمت خودروهای الکتریکی و امکان دسترسی بیشتر به آنها میشود. افزایش مسافت قابل طی کردن با این خودروها نیز قاعدتا آنها را به محصولاتی جذابتر برای کاربران تبدیل میکند.
شرکت تسلا در رویداد ماه سپتامبر سال ۲۰۲۰ خود، اشارات بسیاری نیز به اقدامات این شرکت جهت تولید این باتریها به طور شخصی و عدم اتکا بر تامین کنندگانی چون پاناسونیک کرد تا به نحوی، از مشکلات سر راه تولید خودروهایش کاسته شود. آقای ماسک اما، پس از اتمام این مراسم توییتهایی را منتشر کرده و در آنها اعلام کرد که تسلا همچنین به خرید باتری از سایر شرکتها ادامه میدهد. آقای ماسک در یکی از این توییتها چنین میگوید:
«ما قصد داریم که سفارش باتری از شرکتهای پاناسونیک، ال جی و CATL را افزایش دهیم و برنامهای برای توقف یا کاهش سفارشات خود نداریم.»
وی همچنین افزود که تسلا احتمالا تا سال ۲۰۲۲، امکان تولید باتریها به طور شخصی را نخواهد داشت. آقای ماسک همچنین در یک کنفرانس درون سازمانی که مدتی پیش برگزار شد؛ تاکید کرد که انتظار دارد تولید باتریهای 4680 توسط تسلا، از سال ۲۰۲۲ آغاز شود و نخستین خودروهای تسلا به همراه این باتریها نیز در همین سال روانه بازار شوند.
در کنفرانسی دیگر که در ماه آوریل سال ۲۰۲۱ برگزار شد، آقای ماسک ادعا کرد که تسلا حدودا ۱۲ تا ۱۸ ماه دیگر، تولید انبوه باتریهای جدید 4680 را آغاز خواهد کرد؛ اما وی در ماه جولای به خبرگزاری وال استریت ژورنال اعلام کرد که تولید انبوه، با تولید نمونههای اولیه تفاوت داشته و بسیار دشوارتر است. بنابراین به نظر میرسد که بار دیگر با یک نمونه از بدقولیهای معروف ایلان ماسک و تسلا روبرو هستیم!
کنفرانس درون سازمانی بعدی تسلا، قرار است در روز ۲۶ ژانویه (۶ بهمن) برگزار شده و احتمالا در آن نیز شاهد اشاراتی به این باتریهای جدید خواهیم بود. آقای ماسک همچنین میگوید که قصد انتشار یک برنامه رسمی برای وانت الکتریکی تسلا سایبرتراک را دارد که عرضه آن به اوایل سال ۲۰۲۳ موکول شده بود.
درباره این نسل جدید از باتریها و افزایش مسافت قابل پیمایش با خودروهای الکتریکی چه میاندیشید؟ آیا کاهش هزینه تولید و همچنین افزایش برد این خودروها، باعث میشود تا در سالهای آتی شاهد همهگیری آنها در جهان باشیم؟