شرکت هوآوی از اواسط ماه مه امسال توسط دولت ایالات متحده تحریم شد تا دیگر نتواند از سختافزارها و نرمافزارهای آمریکایی استفاده کند. در نتیجه خدمات شرکتهایی مثل گوگل از دسترس این کمپانی خارج شد تا در نهایت سری میت ۳۰ بدون سرویسها و اپلیکیشنهای گوگل عرضه شود. افزون بر این، ابتدا گفته میشد که هوآوی امکان استفاده از معماری پردازنده ARM را هم ندارد، اما مدتی قبل اعلام شد که فناوریهای این شرکت ریشه بریتانیایی دارند.
با این حال، اگر هوآوی فقط نیازمند همکاری با یک شرکت خاص باشد، آن شرکت مطمئنا گوگل خواهد بود. از زمانی که تحریمهای آمریکا اجرایی شده، کاربران کشورهای مختلف بهویژه کاربران اروپا استقبال رغبت چندانی به استفاده از محصولات این شرکت نشان ندادهاند چون دیگر خبری از اپلیکیشنها و سرویسهای گوگل نیست. البته این دستگاه از نسخه منبع باز اندروید استفاده میکند اما به جای اپلیکیشنهای متداولی نظیر پلی استور، نقشه و جیمیل باید با نمونههای مشابه آنها سر کنید. این موضوع شاید در داخل چین مسئله چندان مهمی نباشد، ولی در سایر کشورها به معنای عدم دسترسی به اپلیکیشنهای گوگل پلی است، و این موضوع مانع بسیار مهمی در استفاده عادی از دستگاههای هوآوی به حساب میآید.
زمانی که تحریمهای آمریکا برای نخستین بار معرفی شد، بسیاری تصور میکردند که کسب و کار محصولات این شرکت صدمات جبرانناپذیری از این ماجرا ببیند. ولی کمتر کسی روحیه وطنپرستانه مصرفکنندگان چینی را در نظر گرفته بود. مردم این کشور به دنبال فشارهای آمریکا که آنها را غیرمنصفانه تلقی میکردند، استقبال قابل توجهی از محصولات هوآوی نشان داده و کاری کردند که میزان فروش داخلی این محصولات در سهماهه سوم ۲۰۱۹ حدود ۶۶ درصد رشد کند. اتفاق عجیب بعدی توانایی هوآوی در حفظ بازارهای جهانی بود. بر اساس آمارها، این شرکت در بازه زمانی ماههای ژوئیه تا سپتامبر توانست نسبت به همین زمان در سال گذشته رشدی ۲۸.۵ درصدی را به دست آورده و ۶۶.۸ میلیون دستگاه بفروشد. با این حساب، سهم بازار هوآوی در مجموع از ۱۴ به ۱۸ درصد افزایش یافت.
اکنون، در شرایطی که روابط میان دولت آمریکا و چین شاهد بالا و پایینهای بسیاری بوده، مقامات آمریکایی میخواهند عرصه را بر هوآوی تنگتر کنند. به گزارش رویترز، وزارت بازرگانی ایالات متحده در حال ارزیابی شرایط برای تغییر دو قانون است. تمام اینها در حالی رخ میدهد که همین وزارتخانه به تامینکنندگان هوآوی در آمریکا مجوز فعالیت ۹۰ روزه میدهد تا آنها از تجهیز قطعات و نرمافزارهای لازم برای حفظ عملکرد صحیح شبکههای موجود اطمینان یابند.
اگر تغییر قوانین توسط وزارت بازرگانی صورت بگیرد، ایالات متحده کنترل بیشتری بر خرید و فروش نرمافزارهای غیرحساس و قطعات یا فناوریهای آمریکایی به هوآوی خواهد داشت. متخصص حقوق تجاری، داگ جیکوبسن، میگوید چنین اقدامی از سوی مقامات آمریکایی به معنای گسترش کنترل بر صادرات محصولات خواهد بود و به مذاق متحدان آمریکا و شرکتهای آمریکایی خوش نخواهد آمد. جیکوبسن معتقد است که در صورت تنگتر شدن عرضه بر فعالیتهای هوآوی، این شرکت همچنان میتواند راهی برای تامین تجهیزات موردنیاز خود پیدا کند.
یکی از قوانین مدنظر وزارت بازرگانی «قانون د مینیمیز» نام دارد. این قانون میگوید آیا وجود محتواهای آمریکایی در محصولاتی که در خارج از کشور تولید میشوند به دولت ایالات متحده اجازه میدهد که صادرات آنها را از کشورهای خارجی ممنوع کند یا نه. قانون دوم با نام «قانون محصول مستقیم» در دسته مقرراتی قرار میگیرد که به محصولات خارجیِ حاوی فناوری یا نرمافزارهای آمریکایی میپردازد.
هوآوی در فهرست سیاه وزارت بازرگانی آمریکا قرار گرفت چون دولت این کشور فکر میکند که این شرکت تهدیدی برای امنیت ملی آمریکاست. به باور مقامات ایالات متحده، بر اساس قوانین چین، دولت پکن میتواند هوآوی را وادار به جاسوسی از شرکتها و مصرفکنندگان آمریکایی نماید. در نتیجه قانونگذاران ایالات متحده معتقدند در تلفنهای هوآوی و تجهیزات شبکه این شرکت درهای پشتی خاصی وجود دارد که اطلاعات کاربران را به پکن میفرستد. هوآوی تاکنون بارها این ادعاها را رد کرده است.