فایرفاکس اخیرا از نسخه 57 مرورگر محبوب خود رونمایی کرده که به خاطر بهبودهای قابل توجهاش، نامی اختصاصی نیز برای آن در نظر گرفته است: فایرفاکس کوانتوم. نسخه بتای این نسخه برای سیستمعاملهای آیاواس، اندروید و دسکتاپ در اختیار کاربران قرار گرفته، اما انتشار نسخه نهایی آن به 14 نوامبر (23 آبان) موکول شده است.
به گفته شرکت موزیلا مهمترین ویژگی نسخه کوانتوم سرعت بالای آن است که نسبت به آخرین نسخهای که در بنچمارک Speedometer 2.0 مورد بررسی قرار گرفته، یعنی نسخه 52، افزایش دو برابری داشته است. به گفته موزیلا، فایرفاکس کوانتوم بر خلاف گذشته از تمامی هستههای پردازندههای موجود در گوشیهای موبایل و رایانههای شخصی بهره برده و نتیجه آن «سرعتِ به طرز قابل توجهی سریعتر» بوده است.
این شرکت همچنین چند ویژگی دیگر فایرفاکس را بهبود بخشیده تا نسخه کوانتوم بسیار روانتر از نسخههای پیشین اجرا شود. از جمله این تغییرات میتوان به این اشاره کرد که در این نسخه مرورگر اطمینان حاصل میکند که تب فعلی شما سریعتر از تبهای پسزمینه بالا بیاید و دانلودهایش در اولویت قرار داشته باشد. فایرفاکس در ویدیوی معرفی نسخه کوانتوم عملا به سراغ مرورگر کروم رفته و عنوان میکند که نسخه کوانتوم در حالی که حدود 30 درصد مصرف رم کمتری نسبت به کروم دارد، سریعتر از آن عمل میکند. در ویدیوی زیر میتوانید مقایسه سرعت این دو مرورگر را در بخشهای مختلف مشاهده کنید.
موزیلا یک تیم مخصوص را در پروژهای با عنوان Photon به کار گرفته تا بررسی کنند «کاربران چگونه از مرورگرهایشان استفاده میکنند». نتیجه بررسیهای این تیم منجر به طراحی مدرنتر فایرفاکس در نسخه کوانتوم شده است. این نسخه همچنین با اپلیکیشن Pocket که موزیلا سال پیش آن را خریداری کرد سازگاری بیشتری پیدا کرده است. اپلیکیشن پاکت به شما کمک میکند مقالههایی که اکنون فرصت مطالعهشان را ندارید علامت زده و بعدا مطالعهشان کنید.
طراحی جدید و مینیمال فایرفاکس تبهای شکیل، انیمیشنهای روان و کتابخانهای را در اختیارتان قرار میدهد که از طریق آن میتوانید به بوکمارکها، تاریخچه مرور، دانلودها، تبها، اسکرینشاتها و مطالب ذخیره شده در پاکت دسترسی سریعی داشته باشید. فایرفاکس کوانتوم هم مناسب دستگاههایی است که با ماوس کار میکنند و هم مناسب صفحات لمسی است و برای سیستمعاملهای ویندوز 10، macOS High Sierra، اندروید اوریو و آیاواس 11 نیز در دسترس خواهد بود.
فایرفاکس در نسخه کوانتوم همچنان از تکنولوژی «محافظت در برابر ردیابی» مخصوصش استفاده میکند. این تکنولوژی میزان ردیابی تهاجمی فعالیت آنلاین کاربران توسط استودیوهای مختلف را کاهش میدهد. در یک بررسی مشخص شد که این تکنولوژی میتواند کوکیهای ثبت شونده در 200 سایت را حدود 67.5 درصد کاهش دهد. این کاهش علاوه بر اینکه امنیت کاربران را افزایش میدهد، باعث میشود زمان بارگذاری صفحه 44 درصد و مصرف داده همراه 39 درصد کاهش پیدا کند.
در صورتی که تمایل داشته باشید نسخه بتای فایرفاکس کوانتوم را دریافت کنید یا در خبرنامه مخصوص فایرفاکس ثبت نام کرده و به محض انتشار این نسخه از آن آگاه شوید، میتوانید به این صفحه مراجعه کنید. همچنین نسخه مخصوص توسعهدهندگان از این صفحه قابل دریافت است.
همانطور که پیش از این اشاره شد، زمان عرضه نسخه نهایی فایرفاکس کوانتوم 14 نوامبر (23 آبان) است.