در مراسم گروه صنعتی سایپا که به منظور رونمایی از موتور ۳ سیلندر ملی این شرکت ایجاد شد، سران این شرکت به همراه وزیر صنعت و معدن، رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست و معاون فناوری رئیس جمهور حضور یافتند تا این تکنولوژی جدید را در منظر عموم قرار دهند.
دکتر مهدی جمالی مدیرعامل سایپا، استراتژی اصلی گروه سایپا را توسعه محصول معرفی کرده و اظهار کرد که این موضوع به جد در گروه سایپا پیش میرود. ایشان همچنین از تشکیل معاونت خودروهای برقی در گروه صنعتی سایپا خبر داد و برای ساخت تیبای برقی، SP 0 و SP 100 اعلام آمادگی کرد و گفت با حمایت دولت میتوان خودروهای برقی ملی را وارد بازار خودرو کشور نمود.
وی با اشاره به اینکه در حا حاضر آمادگی عرضه دو محصول جدید در سال را داریم و تنوع محصولات سایپا طی دو سال از 13 محصول به 23 محصول افزایش یافته است، اظهارداشت: این تغییرات در حالی است که در دورههای قبل تغییرات فیس لیفتی با هزینههای بالا اتفاق میافتاد.
وی اضافه کرد: طراحی خودرو برقی نیز در گروه خودروسازی سایپا صورت گرفته و تیبا برقی به عنوان اولین نمونه در حال تست است و به زودی عرضه خواهد شد. مدیرعامل سایپا با اعلام اینکه مگاپلتفرم این شرکت طراحی شده است، افزود: موتوری که امروز رونمایی شده، بخشی از این پلتفرم است.
جمالی با بیان اینکه، از یک سال قبل رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و معاونت فناوری رئیس جمهور تاکید بسیاری بر تولید خودرو برقی داشتند، اظهار داشت که خوشبختانه در این فاصله تیبا برقی تولید و در حال تست نمونه اولیه است و به زودی این خودرو وارد بازار می شود. بعد از تیبا دو خودرو sp0 و sp100 را هم وارد بازار خواهیم کرد.
وی با اشاره به اینکه آمادگی داریم هر ساله دو محصول جدید را به بازار عرضه کنیم، گفت: البته توسعه محصول نیاز به سرمایه گذاریهای جدید دارد و در حال حاضر 400 میلیارد تومان سرمایهگذاری انجام شده است. او همچنین از سرمایهگذاری مشترک سایپا و سیتروئن در زمینه تولید موتورهای جدید خبر داد.
او گفت: برنامه بلند مدت 2020 گروه سایپا به گونهای طراحی شده است که نتیجه مثبتی به همراه داشته باشد و از سوی دیگر در این طرح، برنامههای همکاری با بزرگان خودروسازی و قطعه سازی جهان در دستور کار قرار گرفته است.
جمالی در رابطه با مشخصات فنی موتور جدید گروه سایپا گفت: استاندارد سوخت این موتور با پایه یورو 5 است و استانداردهای سال 1398 کشور را پاس خواهد کرد و توانایی توسعه یافتگی به استاندارد سوخت یورو 6 را دارد و امید است در مدت زمان کوتاهی به تولید انبوه برسد و میتواند در محصولات تولیدی سال 1400 به بعد نیز نصب شود. مصرف سوخت این موتور 5.5 لیتر در هر 100 کیلومتر پیمایش است و این موتور در محصولاتی نصب خواهد شد که استانداردهای 82 گانه را پاس خواهند کرد و برنامهای برای استفاده از این موتور در محصولات قدیمی وجود ندارد.
گروه سایپا علاقمند به خروج پراید از چرخه تولید خود است و در حال حاضر به دنبال معرفی جایگزینهای پراید بوده و دغدغه فعلی سایپا وابستگی اقتصاد عموم جامعه و به خصوص اقشار کم درآمد به محصول پراید است و برنامه ریزیها بر آن است تا خروج پراید از چرخه تولید آسیبی به اقشار کم درآمد وارد نکند.
جمالی در خصوص قیمت گذاری خودرو تیبا برقی یادآور شد: طراحی تیبا برقی به یکی از کشورهای به نام جهان ارسال شده تا بررسیهای نهایی در این زمینه صورت بگیرد و بعد از جمع بندی اطلاعات منتشر خواهد شد.
مدیرعامل سایپا در انتها بیان کرد: زیرساختها در زمینه خودروهای برقی کم است و در این رابطه با شهرداری مذاکراتی صورت گرفته و زمانی که به جمع بندی برای عرضه خودرو برقی دست پیدا کنیم، درخواستهای لازم در زمینه ایجاد زیرساختها به دستگاههای مرتبط ارائه خواهد شد.
مهندس حجری معاون مهندسی مگاموتورز در خصوص پیشرانههای جدید گفت: برای پیشرانههای جدید دو نوع گیرباکس داربم که یکی از آنها از نوع CVT است و موتور پایه این قابلیت را دارد که انواع جعبه دنده را روی آن نصب کنیم. وی ضمن اعلام توانایی بالای این موتورها به دلیل وجود توربو شارژ گفت به دلیل وجود تکنولوژی جدید تست و تولید انبوه این فناوری زمانبر است. شایان ذکر است که این پیشرانه براساس قرارداد همکاری با شرکت های اتریشی طراحی و توسعه یافته است و میزان مصرف انرژی این خانواده از موتورها در رده A قرار دارد.
به گزارش تسنیم، مجتبی میرسهیل، مجری پروژه موتور ملی سه سیلندر در مراسم رونمایی از این موتور گفت: با مصوبه شورای عالی اقتصاد ۳۲۸ میلیون دلار از محل یارانه کاهش مصرف سوخت به طرح موتور سه سیلندر اختصاص یافت.
دکتر سورنا ستاری، معاون فناوری رییس جمهور نیز در ادامه مراسم سخنرانی کرد و گفت: قراردادهای همکاری با شرکای خارجی جهت ساخت و طراحی این پیشرانهها قبل از برجام بسته شد و خوشبختانه حالا به نقطه خوبی رسیده است. خودروسازی نیز در آینده رقیبان زیادی خواهد داشت و باید آگاه بود. به طور مثال نوکیا و اریکسون، شرکتهای تولیدکننده گوشیهای همراه هم بسیار قوی بودند و در تحقیق و توسعه هم هزینه میکردند اما افکار نو، آنها را از چرخه رقابت خارج کرد. همچنین خیلی از شرکتها قبل از تسلا به سراغ خودروهای برقی رفتند اما این تسلا است که موفق عمل کرده است. از این رو باید دقت و تکنولوژی را در ساخت قطعات بالا برد.
خوشبختانه در حال حاضر همکاری خوبی بین شرکتهای خودروسازی ما صورت گرفته و خودروهای برقی نیز از جمله نقاط مورد توجه معاونت فناوری است. تنها باید با سرعت و شتاب بیشتری به سمت استفاده از انرژیهای نو رفت و خوشبختانه آقای مهندس نعمت زاده همه سعی و تلاششان را در این خصوص به کار گرفتند.
در ادامه مراسم معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست نیز گفت: از این دستاورد بسیار خوشحالم و از جناب آقای مهندس نعمتزاده تشکر میکنم. موضوع محیط زیست در دولت تدبیر و امید بسیار جدی بوده و به همین دلیل انتظار زیادی برای تحول صنعت خودروسازی در کشور وجود داشت. کلیه صنایع و خصوصا صنایع خودروسازی نقش مهمی در محیط زیست دارند. در دولت یازدهم گامهای بسیاری در محیط زیست برداشته شده است. باید از مهندس نعمت زاده تشکر کنم که بالاخره استاندارد یورو ۴ را در سال ٩٣عملی کردند در حالی که باید در سال ۸۶ اجرا میشد!. انشالله با عملی شدن استاندارد یورو ۵ شرایط آلایندگی پیشرانهها بهتر هم خواهد شد.
ابتکار ادامه داد: امروز همزمان با این مراسم شرایط جدید معاینه فنی نیز اعمال میشود. همه اینها برای سلامت جامعه بوده اما اینها همه کافی نیست و ما بازرسیهای خودمان از واحدهای صنعتی به خصوص صنعت خودرو درحوزه محیط زیست و آلایندگی را ادامه میدهیم.
سپس نعمت زاده وزیر صنعت معدن و تجارت در سخنانی گفت: وقتی وزیر وزارت شدیم، کارگروهی برای مسائل محیط زیستی تشکیل دادیم و همکاریهای خوبی با سازمان محیط زیست داشتیم. کارهایی که در این چندسال در دولت یازدهم انجام شده است واقعا کارهای بزرگی است که حاصلش در حال شکوفاییست.
عده ای میگویند برجام برای ما چه کرده است؟ در پاسخ باید گفت در حوزه صنعت برجام همه کار کرده است و ما الان با هیچ یک از برندها در خصوص همکاری مشکلی نداریم و اگر هم موردی بوده به دلیل ایران هراسی ایست که آمریکا ایجاد کرده است.
خودروسازی تقریبا حدود ١۶ درصد صنعت کشور را تشکیل میدهد، پس باید گفت این صنعت پیشران است. از این رو مقام معظم رهبری نیز در خصوص این صنعت بسیار تاکید داشتند و ما نیز سعی کردیم فرمایشات ایشان را به صورت عملی به کار بگیریم و امروز حاصل آن قابل مشاهده است. من امیدوارم اقای دکتر جمالی کسانی را در سیستم سایپا به کار بگیرند که عاشق باشند.
وی در ادامه گفت: این که فرمودند ٣٠ ماه زمان نیاز داریم تا پیشرانه طراحی شود و در پلتفرم قرار بگیرد را قبول ندارم و باید سریعتر عمل کرده و ۶ ماه برای این کار کافی است، حالا شاید کمی هم بیشتر شود اما ما نیاز به سرعت داریم. دوستان باید بدانند ٣٠ ماه زیاد است و ما این همه زمان نداریم باید روز و شب کار کنیم. اگر قرار بود ساخت پیشرانه را خودمان انجام دهیم ٧ سال زمان میبرد اما دوستانه با همکاری ael این کار را کردیم، زیرا لزومی ندارد همه چیز را از صفر شروع کنیم.
در پایان باید بگویم که قرارداد بستن با قطعهسازان داخلی بسیار مهم است زیرا ما نمیتوانیم موتوری داشته باشیم که قطعاتش از خارج بیاید. البته در خودرو ملی جدید ایران خودرو و سایپا باید از قطعهسازان داخلی استفاده شود و مقدماتش انجام شده و در جریان است.
در پایان نعمتزاده گفت: امیدوارم زودتر شرکت پالایش و پخش نیز سوخت یورو ۵ و ۶ را هم تولید کنند تا بتوان از تمام قدرت این پیشرانه ها استفاده کرد.