چرا رقابت اگزینوس و اسنپدراگون برای سری گلکسی اس سامسونگ اهمیت زیادی دارد؟
سالهاست که طرفداران سامسونگ از مدلهای مجهز به تراشه اگزینوس در سری پرچمداران گلکسی S ناراضی هستند و دلیل آن هم کاملاً واضح است.
سری گلکسی S سامسونگ با نمایشگرهای فوقالعاده با کیفیت، دوربینهای پیشرو و ویژگیهای ممتاز مورد انتظار (مانند مقاومت در برابر آب و گرد و غبار و شارژ بیسیم) ارائه میشود. با در نظر گرفتن این موارد به همراه در دسترس بودن جهانی این گوشیها، به راحتی میتوان فهمید که چرا پرچمداران سامسونگ جزو پرفروشترین گوشیهای ردهبالا به شمار میروند.
اما یک عامل قدیمی برای این نارضایتی وجود دارد؛ اینکه یک گوشی گلکسی S در یک منطقه ممکن است عملکرد، عمر باتری و کیفیت تصویر بسیار پایینتری نسبت به همان گوشی در بازار دیگری داشته باشد. این اختلاف به این دلیل است که سامسونگ معمولاً بسته به منطقه، از دو چیپست مختلف در سری گلکسی S استفاده میکند.
مطابق با یک رسم قدیمی، ایالات متحده و تعداد محدودی از بازارهای دیگر گوشیهایی را دریافت میکردند که مجهز به پردازندههای اسنپدراگون شرکت کوالکام بودند، در حالی که اروپا، بازارهای خاورمیانه و هند دستگاههایی را دریافت میکردند که از چیپستهای اختصاصی سامسونگ یعنی اگزینوس بهره میبردند. این رویه تا به امروز با سری گلکسی S24 ادامه دارد.
رقابت دیرینهی اگزینوس و اسنپدراگون شاید با سری گلکسی S23 به پایان رسیده باشد.
با این وجود، پردازندههای پرچمدار اسنپدراگون و اگزینوس مشابه نیستند. گاهی اوقات یک چیپست از دیگری بهتر عمل میکند و عمر باتری بیشتر ویا عملکرد CPU/GPU بهتری ارائه میدهد. ما در گذشته شاهد تفاوتهای قابل توجهی در تمام این زمینهها بودهایم، اگرچه شکاف بین اگزینوس 2400 جدید و اسنپدراگون 8 نسل 3 به آن وسعت نیست.
نگاهی گذرا به تاریخچه رقابت اگزینوس و اسنپدراگون
پیش از اینکه به سراغ مسائلی برویم که ممکن است در آینده چالشبرانگیز باشند، مرور برخی از مهمترین تفاوتهای اگزینوس و اسنپدراگون ضروری است. بنابراین در اینجا خلاصهای از مهمترین تمایزها در سالهای اخیر را برای شما آورده ایم.
عملکرد
اگزینوس 990 سال 2020 در سری گلکسی اس 20 از نظر عملکرد، پایینترین نقطه برای خانواده اگزینوس در نظر گرفته میشد. آزمایشهای ما نشان داد که نسخه اسنپدراگون 865 عملکرد چند هستهای CPU و عملکرد گرافیکی به مراتب بهتری را ارائه میداد، در حالی که این دو در معیارهای تک هستهای تقریباً برابر بودند. میتوانیم به سال 2012 و گلکسی اس 3 نیز بازگردیم و شاهد تفاوتهای عملکردی مشابهی باشیم. نتایج تستها در آن زمان نشان داد که نسخه اسنپدراگون توانست مدل اگزینوس را در تستهای CPU شکست دهد، با وجود اینکه مدل اسنپدراگون از پردازنده دو هستهای در مقابل طراحی چهار هستهای مدل اگزینوس استفاده میکرد.
سری گلکسی اس 21 سال 2021 هم با چیپست اسنپدراگون 888 و هم با اگزینوس 2100 در دسترس بود. در واقع، آزمایشها نشان دادند که این دو در عملکرد CPU تقریباً برابر بودند، اما همچنان مدل کوالکام در بخش پردازنده گرافیکی (اگرچه با اختلاف کمتر) حرف اول را میزد. مدل اسنپدراگون به دلیل این برتری عملکردی و سازگاری گستردهتر در زمینه اجرای شبیهسازها، در سالهای اخیر برای گیمرها انتخاب بهتری بوده است.
به طور کلی، تراشههای اسنپدراگون در بخش پردازنده گرافیکی نسبت به پردازندههای اگزینوس برتری داشتهاند. این موضوع در اجرای بازیها و برنامههای وابسته به گرافیک اهمیت زیادی دارد.
سال ۲۰۲۲ سری گلکسی اس ۲۲ با دو گزینه پردازنده عرضه شد: اسنپدراگون ۸ نسل ۱ و اگزینوس ۲۲۰۰. اگزینوس ۲۲۰۰ اولین تراشه اگزینوس با پردازنده گرافیکی AMD بود، اما طبق بررسیها ، پردازنده اسنپدراگون در تستهای گرافیکی عملکرد بهتری ارائه داده است. از نظر پردازنده مرکزی (CPU)، عملکرد این دو تراشه تقریباً مشابه بود، به این صورت که مدل اسنپدراگون در تک هستهای کمی جلوتر بود و مدل اگزینوس در چند هستهای پیشتاز بود. با این حال، در برخی از آزمایشها، مدل اگزینوس عملکرد پایدارتری از خود نشان داد.
در سال ۲۰۲۳، سامسونگ در اقدامی غیرمنتظره، تنها از پردازنده اسنپدراگون ۸ نسل ۲ برای سری گلکسی اس ۲۳ در تمام مناطق استفاده کرد. به نظر میرسید این شرکت قصد داشت تا به طور موقت رقابت اگزینوس و اسنپدراگون را کنار بگذارد.
با این حال، سامسونگ با سری جدید گلکسی اس ۲۴ به استراتژی استفاده از پردازندههای اگزینوس بازگشته است. خبر خوب این است که نتایج بررسیهای ما روی مدلهای گلکسی اس ۲۴ الترا نشان میدهد که اگرچه هنوز بین پردازندههای اگزینوس ۲۴۰۰ و اسنپدراگون ۸ نسل ۳ شکاف عملکردی وجود دارد، اما به اندازه گذشته قابل توجه نیست.
عمر باتری
به نظر میرسد وضعیت برای مدلهای اگزینوس از نظر دوام باتری مطلوبتر است. با وجود اینکه اگزینوس ۹۹۰ شاید ضعیفترین تراشه موبایلی سامسونگ تا به امروز بوده باشد، اما بررسیها نشان دادند که مدلهای سری گلکسی اس ۲۰ مجهز به این تراشه از نظر عمر باتری مدل اسنپدراگون ۸۶۵ را شکست میدهند (هرچند به میزان ۱۵ تا ۳۰ دقیقه). این احتمالاً به این دلیل است که پردازنده اگزینوس برای افزایش پایداری باتری، عملکرد خود را کاهش میدهد. به عبارت دیگر، عمر بیشتر باتری با کاهش جزئی عملکرد به دست آمده است.
این روند در نسخه اگزینوس ۲۱۰۰ گلکسی اس ۲۱ الترا نیز تکرار شد. این مدل در تست استرس باتری (Speed Test G) تقریباً نیم ساعت بیشتر از نسخه اسنپدراگون ۸۸۸ دوام آورد. با این حال، همانطور که اشاره شد، مدل اگزینوس زودتر عملکرد را کاهش میداد.
بررسیها روی مدلهای گلکسی اس ۲۲ الترا نشان داد که تفاوت عمر باتری بین نسخه اسنپدراگون ۸ نسل ۱ (۲۲۲ دقیقه) و نسخه اگزینوس ۲۲۰۰ (۲۱۱ دقیقه) بسیار ناچیز است و میتواند ناشی از خطای تست باشد. بنابراین به نظر نمیرسد در نسل S22 شاهد افت محسوسی در عمر باتری مدلهای اگزینوس نسبت به اسنپدراگون باشیم.
این روند برای جدیدترین گلکسی اس ۲۴ الترا نیز صادق است. در واقع، این مدل در برخی از کارها مانند پخش ویدیوی 4k عمر باتری به طور قابل توجهی بهتری را ارائه داد.
کیفیت دوربین
مدلهای اگزینوس و اسنپدراگون میتوانند در کیفیت دوربین کمی تفاوت داشته باشند. همانطور که بررسیهای Dxomark و ویدیوهای یوتیوبر Danny Winget نشان داده، مدلهای گلکسی S مجهز به اسنپدراگون در برخی موارد عکسهای بهتری نسبت به مدلهای اگزینوس میگیرند، به ویژه در نور کم.
در نور روز، عملکرد دوربین این دو مدل تقریباً یکسان است. اما در محیطهای کمنور، عکسهای گرفته شده با مدل اگزینوس ممکن است دچار نویز بیشتری شوند. برای دیدن یک نمونه مقایسهای، میتوانید [این ویدیو](لینک ویدیو) از Danny Winget را تماشا کنید.
بررسیهای Dxomark روی هر دو مدل گلکسی اس ۲۲ الترا، امتیاز کلی مشابهی را نشان داد. با این حال، مدل اسنپدراگون در بخش عکاسی کمی امتیاز بالاتری کسب کرد در حالی که مدل اگزینوس در بخش زوم و ویدیو کمی بهتر عمل کرد.
فیلمبرداری
یکی دیگر از بخشهایی که تحت تاثیر نوع پردازنده قرار میگیرد، فیلمبرداری است. در گذشته، برخی از مدلهای اگزینوس از قابلیتهایی مانند ضبط ۴K با سرعت ۶۰ فریم بر ثانیه یا ضبط ۸K پشتیبانی میکردند، در حالی که مدلهای اسنپدراگون مشابه فاقد این امکانات بودند.
یک نمونه دیگر از تفاوتهای فیلمبرداری بین مدلها، پشتیبانی از کدک AV1 است. مدل اگزینوس گلکسی اس ۲۱ از یک کدک استاندارد جدید پشتیبانی میکرد که وعده کیفیت ویدیوی مشابه با حجم فایل کمتر را میداد. در حالی که مدل اسنپدراگون به کار رفته در گلکسی اس ۲۱ آمریکا از این کدک پشتیبانی نمیکرد. این روند در سال ۲۰۲۲ نیز ادامه داشت.
اما خبر خوب این است که هر دو مدل اگزینوس و اسنپدراگون سری گلکسی اس ۲۴ از کدکAV1 پشتیبانی میکنند.
آینده رقابت اگزینوس و اسنپدراگون در گوشیهای گلکسی سامسونگ چه خواهد بود؟
تفاوتهای عملکردی بین پردازندههای اگزینوس و اسنپدراگون سامسونگ، باعث شده طرفداران پر و پا قرص این برند خواستار استفاده از پردازندههای اسنپدراگون در تمامی مدلهای پرچمدار گلکسی در سراسر جهان شوند. این خواسته کاملا منطقی است، چرا که این تفاوتها میتوانند تاثیر قابل توجهی روی عملکرد واقعی گوشی داشته باشند.
برای مثال، چیپست اگزینوس 990 به کار رفته در گلکسی اس 20، در اجرای برخی بازیهای پیشرفته با مشکل مواجه میشد، در حالی که نسخه اسنپدراگون این مشکل را نداشت. این موضوع حتی منجر به راه اندازی کمپینی توسط طرفداران سامسونگ شد که خواستار حذف نسخه اگزینوس یا کاهش قیمت آن بودند. در سال 2022 نیز شاهد وضعیتی مشابه با اگزینوس 2200 بودیم که در اجرای بازیهایی مانند Diablo Immortal مشکل داشت، هرچند به نظر میرسد دلیل اصلی این مشکل، عدم بهینهسازی از جانب توسعهدهنده بازی بوده است.
با این حال، علاقهمندان به گوشیهای سامسونگ در سال 2023 به خواسته خود رسیدند. سری گلکسی اس 23 برای اولین بار از سال 2015، در تمامی بازارهای جهانی به صورت یکپارچه از پردازنده اسنپدراگون 8 نسل 2 بهره میبرد.
این اتفاق برای سامسونگ همزمان با عرضه اولین پردازنده اگزینوس با پردازنده گرافیکی AMD (اگزینوس 2200) در سال 2022 رخ داد. بنابراین نتوانستیم نتیجه ی همکاری این دو شرکت را بلافاصله ببینیم. با اینحال در آوریل 2023، این دو شرکت اعلام کردند که قصد دارند "چندین نسل از راه حل های گرافیکی با کارایی بالا و مصرف انرژی بسیار پایین AMD Radeon را به مجموعه گسترده ای از تراشه های اگزینوس سامسونگ بیاورند."
با وجود این، عرضه سری گلکسی اس 24 نشان میدهد که رقابت اگزینوس و اسنپدراگون همچنان در سال 2024 و بعد از آن ادامه خواهد داشت. همچنین شایعاتی وجود دارد که سامسونگ تیمی را در بخش موبایل خود تشکیل داده است که وظیفه ساخت یک چیپست رده بالا را بر عهده دارد. گفته میشود این چیپست جدید در سال 2025 عرضه خواهد شد و برخلاف گذشته، به جای بخش سمی کانداکتور سامسونگ، توسط بخش موبایل این شرکت تولید خواهد شد.
برچسبها: