اتحادیه اروپا این بار نه تنها علیه اپل بلکه ضد تمامی شرکتها اقدام کرد!
در ماه ژوئن (خرداد) پارلمان اتحادیه اروپا رای به حرکت جلو با قوانین جدید داد که تولیدکنندگان گوشی را مجبور میکرد تا دستگاههای خود را طوری طراحی کنند که کاربران بتوانند به راحتی باتری تلفنهای خود را بدون استفاده از ابزار مخصوص یا دانش خاصی، تعویض کنند. شاید به یاد داشته باشید که آیفون زمانی که برای اولین بار در سال ۲۰۰۷ عرضه شد، یکی از دلایلی که گوشی عجیب و غریبی به نظر میرسید این بود باتری آن را نمیشد جدا کرد، زیرا آن دوران زمانی بود که از پیشتاز این صنعت یعنی نوکیا گرفته تا سونی اریکسون و غیره، همگی گوشیهایی تولید میکردند که با برداشتن درب پشتی به راحتی میشد باتری آنها را بیرون آورد؛ اما در حال حاضر تقریبا تمامی گوشیها با باتری غیر قابل تعویض عرضه میشوند.
این هفته شورای اتحادیه اروپا با قوانینی علیه این موضوع موافقت کرده که به این معنی است که هم شورا و هم پارلمان باید پای این قوانین را امضا کنند. زمانی که این اتفاق رخ دهد، ۲۰ روز پس از انتشار قوانین در مجله رسمی اتحادیه اروپا، قوانین اجرایی خواهد شد و این بدان معناست که تمام گوشیهای فروخته شده در قملرو این اتحادیه باید تا سال ۲۰۲۷ دارای باتری قابل تعویض باشند.
در حالی که دامنه قوانین اتحادیه محدود به ۲۷ کشور عضو آن است، اپل ممکن است استفاده از باتریهای دایمی را در همه جا به جز اروپا، امری بسیار گران و پیچیده بداند و این منجر به استفاده از باتریهای قابل تعویض در تمامی آیفونهای تولید شده، اعم از نسخههای اروپایی و کشورهای دیگر شود؛ چیزی شبیه به استفاده از پورت USB-C برای تمامی آیفونهای سری ۱۵، زیرا اپل پس از تصویب قانون پورت واحد، به خوبی میدانست که اصلا معقول نیست که فقط آیفونهای نسخه اروپا را با پورت USB-C راهی بازار کند.
سازندگان تا سال ۲۰۲۷ فرصت خواهند داشت تا باتریهای قابل تعویض را در دستگاههای خود طراحی کنند و زنجیره تامین خود را در اختیار داشته باشند. بدون شک برای خیلی از مصرف کنندگان امکان تعویض باتری توسط خودشان ممکن است گزینهای باشد که بسیار دوست دارند در دسترس باشد، زیرا خیلیها گوشیهایشان را سالها نگه میدارند و به دلایل مختلفی تعویض گوشی در مدت زمانی کوتاه برایشان میسر نیست؛ برخی هم که ممکن است حساس باشند و دوست نداشته باشند که گوشی خود را نزد تعمیرکار نگه دارند، بنابراین این موضوع میتواند خبری خوش برای بسیاری از افراد باشد.
اتحادیه اروپا میگوید که قوانین جدید با امکان بازیافت باتری گوشیهای هوشمند و جمعآوری مواد خاص برای تولید باتریهای جدید، اقتصاد گردشی را ارتقا میدهد. در واقع تاثیر این قوانین فراتر از باتری گوشیهای هوشمند خواهد بود و همه باتریهای قابل حمل دور ریخته شده، باتریهای وسایل نقلیه الکتریکی، باتریهای صنعتی، باتریهای احتراق (که بیشتر برای وسایل نقلیه و ماشینآلات به کار میروند)، باتریهای دوچرخه، موتور سیکلت و اسکوتر برقی را شامل میشود.
در مورد اپل این موضوع ممکن است خیلی هم ناگوار نباشد. تصور کنید که اپل تصمیم بگیرد از باتریهای قابل تعویض برای تامین انرژی آیفون استفاده کند، چه اتفاقی رخ میدهد؟ به احتمال زیاد فروش باتریهایی که کاربران میخواهند خودشان تعویض کنند افزایش مییابد و به نوعی ممکن است به برنامه اپل برای ساخت آیفون بدون پورت کمک کند زیرا به جای استفاده از مگ سیف برای شارژ باتری، کاربران میتوانند فقط یک باتری کاملا شارژ شده جدید را وارد دستگاه کنند.